Cases fra VL Døgnet 2023

Et af højdepunkterne på årets VL Døgn var to spændende og meget relevante cases. Det var cases, der skulle repræsentere reelle dilemmaer. Det skulle være VL-medlemmer. Og det skulle være “live” – altså dilemmaer der udspiller sig lige nu og her.
Vi har på den baggrund lavet to cases: GRØD og Billund Lufthavn.

GRØD er en københavnsk baseret start-up, hvor stifter og CEO Lasse Skjønning Andersen, VL42, står over for et dilemma mellem at forblive tro mod sine grundlæggende værdier eller starte en mere systematisk professionalisering. Ja, det kan jo lyde som et ret enkelt problem, men det viste sig, at det var det bestemt ikke. I den systematik af dilemmaer, som vi har etableret til VL Døgnet, er dilemmaet i kategorien internt dilemma og defineret som et vækst-dilemma.

Billund Lufthavn er den største danske lufthavn uden for København. Det altoverskyggende aktuelle dilemma for direktør Jan Hessellund, VL121, er politik. For Jan Hessellund er politik blevet uforudsigeligt. Typisk er lufthavne reguleret via EU, men i forbindelse med den seneste regeringsdannelse er der opstået et ønske om en passagerafgift. Som ifølge Billund Lufthavn ikke er en triviel omkostning. Tværtimod. Så for Jan Hessellund er dilemmaet: Skal jeg gå alene og mitigere evt. implikationer af afgiften. Eller skal jeg gå sammen med resten af industrien? Det lyder måske enkelt, men igen; det var det ikke. I den systematik af dilemmaer, som vi har etableret til VL Døgnet, er dilemmaet i kategorien markeds-dilemma og defineret som et konkurrence-dilemma.

Herover kan du se præsentationen på VL Døgnet, hvor stifter og CEO i GRØD, Lasse Skjønning Andersen, VL42, fortæller om sit dilemma.

Klik her for at downloade powerpoint-slides fra Lasse Skjønning Andersens præsentation

Og herunder kan du downloade en beskrivelse af GRØDs dilemma.

Du kan herover se og høre interviewet med CEO i Billund Lufthavn, Jan Hessellund, VL121.

Klik her for at downloade powerpoint-slide fra Jan Hesellunds præsentation

Og du kan læse en kort beskrivelse af Billund Lufthavns dilemma.

Analyser og rapporter fra VL & CBS Leadership Centre

VL har arbejdet tæt sammen med CBS Leadership Centre, og det har resulteret i en survey, en rapport og adgang til virkelig godt materiale om, hvordan du som leder systematisk kan arbejde med dilemmaer.

Guide: Sådan laver du et godt VL-møde i din gruppe

Et af motiverne for at arbejde med dilemmaer på VL Døgnet har været at udarbejde materiale, som du kan bruge i din gruppe for at arbejde videre med dilemmaer. Her er et bud på, hvordan du kan tilrettelægge et godt, relevant og inspirerende møde i din VL-gruppe.

Hvad er problemet?

Begrebet dilemmaer har fået fornyet kraft i ledelse. For at navigate uncertainty er en meget vanskelig opgave. Men hvad er egentlig problemet – og hvordan kan man forstå det?

Her giver professorerne Thomas Ritter, VL14, og Flemming Poulfelt, VL10, fra CBS Leadership Centre et hurtigt overblik.

Cases fra VL døgnet 2023

Et af højdepunkterne på årets VL Døgn var to spændende og meget relevante cases. Det er cases, der repræsenterer reelle dilemmaer. Det er VL-medlemmer. Og det er “live” – altså dilemmaer der udspiller sig lige nu og her. De to cases handler om GRØD og Billund Lufthavn.

Værktøjer til at arbejde med cases

Vi har udarbejdet nogle materialer, som kan hjælpe til med at systematisere arbejdet med cases. Det er to generelle værktøjer, og så er der selvfølgelig også nogle meget konkrete arbejdsspørgsmål til de konkrete cases fra VL Døgnet 2023.

Ledelsesmæssige løsninger

Hvad er de ledelsesmæssige tips og tricks til systematisk at arbejde med dilemmaer i sin ledelse? På VL Døgnet gav professor Flemming Poulfelt, VL10, fire overordnede ledelsesmæssige ideer.