Breaking: VL Døgnet 2020 til Aarhus

Breaking: VL Døgnet 2020 til Aarhus

Det er med glæde at VL allerede nu kan løfte sløret for, at VL Døgnet 2020 skal afholdes i Aarhus efter mere end 25 års fravær.

Bestyrelsen blev i november præsenteret for flere gennemarbejdede og veltænkte oplæg til VL Døgnet 2020. Det var en svær beslutning at nominere vinderen af værtsskabet og idéen, og bestyrelsen takker for det store arbejde, der var lagt i præsentationerne.

De Aarhus baserede VL-grupper har allerede i 2015 og 2017 afholdt Mini-VL-døgn for Aarhus grupperne. Det har været så succesfuldt, at styregruppen bag disse arrangementer besluttede at gå efter at få lov til at afholde det ”rigtige” VL Døgn.

“Vi er utrolig glade for og stolte af, at VL’s bestyrelse har vist os den tillid at tildele os værtsskabet for VL Døgnet 2020. Vi vil arbejde hårdt for at planlægge et VL Døgn, hvor alle medlemmer bliver inspireret og får en oplevelses- og lærerig dag”, siger Poul Victor Jensen (VL119), der er medlem af Styregruppen for VL 2020.

Men inden det går løs i Aarhus i 2020 står vi foran et uhyre spændende VL Døgn i 2019, hvor vi allerede den 6. juni skal mødes i FN Byen under overskriften ”Verdensmålene LIVE”.

Der er rift om billetterne, så hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, så kan du gøre det HER:

Tillykke til Chr. Hansen – Verdens mest bæredygtige virksomhed

Tillykke til Chr. Hansen – Verdens mest bæredygtige virksomhed

Den 22. Januar blev listen over de 100 mest bæredygtige virksomheder i verdenen offentliggjort under World Economics Forum i Davos i Schweiz. Her var den danske bio-science virksomhed Chr. Hansen med helt i toppen.

VL havde til årsmødet d. 3 oktober inviteret Mauricio Graber, CEO i Chr. Hansen og medlem i VL-gruppe 46, op på talerstolen i forbindelse med lanceringen af årstemaet 2019: ‘FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter’. Her forklarede Mauricio Graber, hvordan FN’s Verdensmål er en central og integreret del af virksomhedens formål, strategi og kultur.

“Det at arbejde for en bedre verden har dybe rødder i vores produkter og vores organisationskultur. Som virksomhed giver det os et stærkt overordnet formål, som er tæt forbundet med bæredygtighed, og som vores medarbejdere virkelig identificerer sig med. De er stolte af at arbejde med noget, der giver mening, og hvor de kan bidrage til et højere formål hver dag,” understregede Mauricio Graber i en pressemeddelelse i forbindelse med kåringen.

Her fra VL skal der lyde et stort og fortjent tillykke til Chr. Hansen, der som virksomhed går forrest i kampen for en bedre planet, og agerer inspirerende rollemodel for os alle, der brænder for en mere bæredygtig verden.

Gå til Årsmøde 2018 her

Ønsker du at genopleve VL’s årsmøde og lanceringen af dette års årstema ‘FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter’ kan du gøre dette her

Gå til Årstema siden her

Du kan også læse mere om årstemaet og arbejdet med at implementere Verdensmålene i danske virksomheder her

Vær med i Verdensmålsprojektet

Vær med i Verdensmålsprojektet

Husk at du som VL-medlem eksklusivt har mulighed for at tilmelde dig de inspirerende workshops, som vi har arrangeret i samarbejde med en række virksomheder i de kommende måneder.

Alle workshops vil alle tage udgangspunkt i en specifik virksomhedscase, samt præsentere konkrete værktøjer og metoder til at arbejde med Verdensmålene.

Vi har både workshops nationalt, såvel som internationalt, heriblandt to nyligt oprettede workshops i hhv. New York og Beijing.

Du kan finde den samlede oversigt over alle workshops og vælge nøjagtig den workshop, som passer dig her

Åbent for tilmelding til VL Døgnet 2019

Åbent for tilmelding til VL Døgnet 2019

Den 6. juni 2019 samler VL Døgnet de mest markante stemmer fra dansk og udenlandsk erhvervsliv i FN Byen med “Verdensmålene LIVE!“. Vi har allerede nu offentliggjort de 15 første talere, heriblandt flere markante internationale virksomhedsledere som Boyan Slat, CEO & Founder af The Ocean Cleanup (som er kendt for den meget ambitiøse og visionære indsats med at indsamle plastik i havene) og Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk og Siemens A.G. Se de første 15 navne her
”Verdens mest ambitiøse vision” og ”Den største ledelsesudfordring nogensinde” er blot et par af de overskrifter, der knyttes til FN’s Verdensmål.
FN’s Verdensmål trådte i kraft den 1. januar 2016 og består af i alt 17 mål, som handler om at løse mange af klodens største problemer inden 2030. Med Verdensmålene som rettesnor, skal vi – med særlig opfordring til erhvervslivet – blandt andet bekæmpe klimaforandringer, gøre en ende på ekstrem fattigdom og sult på globalt plan, mindske ulighed, og sikre bæredygtig økonomisk vækst.
FN har således sat fælles kurs. Erhvervslivet kan og skal spille en meget stor rolle i at nå målene. Og det har derfor aldrig været vigtigere, at vi som erhvervsledere er vores ansvar bevidst.
VL Døgnet er kulminationen på forårets arbejde med Verdensmålene, som mobiliserer hele VL-netværket til at tage ansvar ved at handle nu.
Vi glæder os til at se dig til VL Døgnet den 6. juni 2019 i FN Byen!

VL Døgnet arrangeres i samarbejde med UNICEF.

Julemøde 2018: Rigets og Europas tilstand blev vendt i hyggelige rammer

Julemøde 2018: Rigets og Europas tilstand blev vendt i hyggelige rammer

Som afslutning på 2018 inviterede VL sine gruppeformænd og internationale medlemmer indenfor til et uformelt julemøde i Nimbs flotte lokaler i Tivoli. Her blev Rigets tilstand vendt med EU-korrespondent og ordstyrer Lotte Mejlhede, som var suppleret med en veloplagt gæstekomité bestående af udenrigsminister Anders Samuelsen, udenrigskorrespondent Lykke Friis og folketingspolitiker Joachim B. Olsen. Og de mange VL-medlemmer fik god lejlighed til at møde nye og gamle venner.

Duften af gløgg, æbleskiver og jul havde for længst spredt sig i den smukke rotunde på Hotel Nimb, som lagde lokation til årets julemøde i VL regi. Bestyrelsesformand Jens Wittrup Willumsen bød sammen med administrerende direktør Ida Bratting Kongsted hjerteligt velkommen til de cirka 50 fremmødte formænd for grupperne og internationale medlemmer med et tilbageblik på et år, som for erhvervslivet har været vanskeligt og udfordrende. I takt med at udfordringerne og opgaverne bliver større i verden, vokser ansvaret for virksomheder og dets ledere i Danmark. Dette betyder at VL’s ansvar som stærkt netværk og levende medie vokser og kan stimulere dialogen om lederskabets afgørende rolle.

 

Anders Samuelsen: “Europa mangler lederskab”

Til at give et overblik over den aktuelle situation i Europa, havde VL inviteret et par yderst kvalificerede gæster. TV2´s EU-korrespondent, journalist Lotte Mejlhede, havde i aftenens anledning fået til opgave at lede ordets gang i en uformel og levende snak med udenrigsminister Anders Samuelsen, udenrigskorrespondent og forfatter Lykke Friis, samt folketingspolitiker Joachim B. Olsen. Opgaven var at give et indblik i rigets tilstand, samt give deres perspektiv på virksomhedernes ansvar i dag.

Vores udenrigsminister lagde ud ved at give et overblik over de udenrigspolitiske udfordringer, både aktuelle såvel som fremtidige, som Danmark og Europa står over for. Anders Samuelsen lagde ikke skjul på, at det er et presset Danmark og Europa, som står over for en række vanskelige udfordringer. “Europa mangler lederskab”, lød det, med henvisning til at kansler Angela Merkel er på vej til at gå af i Tyskland, præsident Emmanuel Macron kæmper med utilfredshed i Frankrig, og at premierminister Theresa May formentlig hellere ikke har lang tid igen som leder på de britiske øer. Alt sammen noget som Danmark er nødt til at forholde sig til. Et Danmark, som Anders Samuelsen betegner som værende “en humanitær stormagt”.

En karismatisk Lykke Friis og en positiv Joachim B. Olsen

Tysklands-eksperten Lykke Friis gav herefter et indblik i Tysklands aktuelle indenrigs- og udenrigspolitiske udfordringer. Her var der fokus på kansler Angela Merkel og den tyske valgkamp, men der var også plads til sjove anekdoter, som eksempelvis hvordan kansleren foretrækker sin kartoffelsuppe. Lykke Friis understregede at på trods af alle udfordringer, som Tyskland står over for, stiger støtten til EU generelt i Tyskland, og man forbliver i høj grad proeuropæisk.

Som den sidste deltager i dagens komité steg folketingspolitiker Joachim B. Olsen på scenen, med opgaven om at vende blikket indad og give en status på Danmarks rolle i Europa. Ifølge Joachim B. Olsen kan resten af Europa lære meget af Danmark. Han lagde vægt på, at Danmarks stærke tradition for tværgående politisk samarbejde har været godt til at gennemføre reformer til fordel for en solid dansk økonomi. Efter tre inspirerende og tankevækkende oplæg blev aftenen afsluttet med en spørgerunde, hvor de fremmødte VL-formænd og -udlandsmedlemmer havde mulighed for at stille opfølgende spørgsmål til komitéen, samt give udtryk for virksomhedsledernes perspektiv.

Gamle og nye venner

Margrete Lyngs Mortensen var en af gruppe-formændene, der havde prioriteret julemødet. “Det var et super arrangement. Jeg havde læst Lykkes bog inden og synes det særligt var en fornøjelse, fordi hun og Lotte Mejlhede spiller så godt sammen og supplerer hinanden. Det gode humør smittede af både på vores udenrigsminister og Joakim B Olsen. Så det var et fremragende arrangement, hvor jeg havde glæde af at møde nye og gamle venner. Jeg er faktisk igang med at lægge op til en tur til Tyskland, muligvis sammen med en anden VL gruppe, så det kunne ikke være bedre”.

Fra VL 94, Dubai deltog generalkonsul Jens Alsbirk. ”Det var første gang, at jeg deltog i julearrangement, der var meget vellykket – både på grund af de veloplagte oplæg og de gode muligheder for at networke før og efter den formelle del. Jeg ser frem til at følge næste års globale tema, FN’s Verdensmål, som vi jo også har meget stort fokus på i Udenrigsministeriet.”

Julemødet blev afslutningen på et stærkt år i VL-regi, og med dette vil VL gerne takke alle engagerede formænd og aktive medlemmer, som bruger energi på at sætte ledelse på dagsordenen i Danmark.

Godt Nytår!

Godt Nytår!

Stor tak for det gamle år.

Tak for din deltagelse og engagement i din VL-gruppe, på VL Døgnet, i ledelsestemaet, i regionale møder, eller hvor du nu har valgt at lægge netop din energi. Dansk Selskab for Virksomhedsledelse og VL-grupperne har aldrig haft så mange arrangementer som i 2018, og ambitionerne er ikke mindre i det nye år. Det er ikke et mål i sig selv at afvikle mange arrangementer, men interessen for at bruge netværket på nye måder er kraftigt stigende. Så hvis du ikke allerede er begyndt at udnytte de tilbud Selskabet byder på uden for din egen gruppe, så er 2019 et godt år at starte.

Når jeg på denne nytårsaften reflekterer over det forgangne år og ser fremad, er det sidste gang i min egenskab af formand for vores netværk. Mit sjette år som formand slutter på generalforsamlingen i 2019, og vil derfor betyde tak for denne gang fra min side.

Det har været en fornøjelse at arbejde med udviklingen af vores stolte netværk med kompetente, inspirerende og sjove bestyrelses- og sekretariatskollegaer, samt masser af frivillige medlemmer. Fokus i min tid har været en trebenet strategi; Bygge et stærkt fundament, udvikle arbejdet med ledelsesfaglighed og styrke eksklusiviteten af Selskabet.

Fundamentet består af et stærkt og kompetent bagvedliggende Selskab, en stærk økonomi, en effektiv kommunikationsplatform og systemer og processer, som kan støtte de enkelte VL-grupper. Det er vi kommet langt med. Hvis du synes, der er noget, der kunne blive endnu bedre, så sig til!

Ledelsesfagligheden handler om udvikling af vores tilbud til dig som medlem, så du gennem nye mødeformater i din egen gruppe, digitale kanaler og gennem Selskabets arrangementer har mulighed for at få ledelsesinspiration.

Jeg kan kun opfordre dig til at udnytte tilbuddene. Uden at kunne bevise det, er jeg sikker på at de, som deltager aktivt, skaber bedre resultater på arbejdspladsen.

Eksklusivitet betyder at VL skal stå klart og tydeligt ift. de mange kommercielle netværkstilbud, der findes i markedet i dag. Vi er ikke kommercielle, og man kan ikke selv melde sig ind. Man skal inviteres. Vi skal have de 4000 topledere og meningsdannere, som præger udviklingen af vores samfund, som medlemmer, på tværs af private og offentlige virksomheder, organisationer, køn, alder og geografi! Vi kunne uden besvær åbne mange flere grupper og øge medlemskredsen. Men det ønsker vi ikke. Vi skal have de rigtige medlemmer, ikke flere medlemmer. Mange grupper gennemfører solide forandringer disse år ved at tage unge ledere ind fra nye sektorer, og i det forgangne år har vi set en tilgang af flere af landets toplederprofiler, både danske og udenlandske. Mere af det!

Men hvad lavede vi egentlig i 2018?

Det gennemgående ledelsestema handlede om et samarbejde med Disruptionrådet og Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Over hele landet gik VL-medlemmer i dialog med Ministeren og Rådsmedlemmerne. Et helt anderledes format hvor VL-netværket blev bragt i spil. Hvis man vil i dialog med 4000 ledere og virksomheder i Danmark, er VL en unik platform til netop dette. Det er ikke et generelt tilbud, men en mulighed, vi skal udnytte til medlemmernes fordel. Tak til Stina Vrang Elias, VL13 og Kigge Hvid, VL1 for indsatsen i.f.m. ledelsestemaet.

VL Døgnet havde godt 600 deltagere på Borreby Gods ved Skælskør. VL15 havde sat os i stævne under temaet ”Europas Fremtid – mod alle odds”. Vi fik en eventyrlig og medrivende oplevelse på den smukkeste sommerdag på et historisk sted. Dialogerne om Europas fremtid var intense og deltagerne vurderede arrangementet i absolut topklasse. Tak til VL15 og ikke mindst familien Castenschiold for deres værtskab.

Selskabets digitale infrastruktur har været under udvikling de senere år, og i 2018 kom mange af de resterende VL-grupper ombord på VL-intranettet. På den måde opnåede grupperne at blive GDPR ”compliant” og derudover få adgang til de mange stærke features til at styre gruppernes aktiviteter. Hvis du ikke er bekendt med intranettet, så gå ind på VL.dk og gå ind under sektionen VL-Intranet. Dit VL-liv bliver lige pludselig meget nemmere!

Og så fik vi en VL-gruppe i Beijing. Har du en ledig aften i Beijing, eller i én af de andre byer, hvor vi har VL-grupper, så check, om de har møde. De internationale grupper er generelt glade for besøg.

VL Selskabet fik også tilført nye og flere kræfter i 2018. Lisbeth Knudsen blev valgt ind i bestyrelsen, som herefter udover undertegnede består af følgende medlemmer: Stina Vrang Elias, Næstformand, Mette Dyhr, Anne Mette Dissing-Immerkær, Lisbeth Knudsen, Jesper Lund, Niels Lundorff og Frederik Preisler.

Derudover overtog Ida Bratting Kongsted som adm. direktør for Selskabet efter Bjørn Karsholt, og som en konsekvens af de mange kommende aktiviteter i forbindelse med årstemaet ’FN´s Verdensmål som konkurrenceparameter’, har vi tilknyttet Anne-Sofie Wendelboe som koordinator og Anders Monrad Rendtorff som kommunikationsansvarlig. Velkommen!

Selskabet består herefter af adm. direktør Ida B. Kongsted, sekretariatsleder Pernille Wandel-Petersen, VL-koordinator Anne-Sofie Wendelboe og kommunikationsansvarlig Anders Monrad Rendtorff.

VL går på alle måder styrket ud af 2018!

Hvad kan du som medlem se frem til, og forvente af 2019?

Selskabet oplevede i det forgangne år at modtage en bevilling på næsten 3 mio. kr. fra Industriens Fond. Vi valgte at ansøge om midler til at drive et ledelsestema som initiativ ift. alle VL-medlemmer med FN´s 17 Verdensmål som omdrejningspunkt. Det blev til temaet ”FN´s Verdensmål som Konkurrenceparameter”. I samarbejde med McKinsey&Company, som pro-bono deltager i arbejdet, inviterer vi nu alle medlemmer til workshops over hele landet, hvor du kan lære at anvende Verdensmålene aktivt ift. din egen arbejdsplads. De internationale grupper vil i det nye år få et skræddersyet tilbud, som vil være en kombination af virtuelle og fysiske workshops.

Der vil være inspirerende oplæg vha. konkrete cases og værktøjer, du kan tage med og bruge selv. Dette initiativ vil fylde meget i VL-kalenderen det kommende år frem mod VL Døgnet, som løber af stablen i FN byen den 6. juni 2019 under temaet ”Verdensmålene LIVE!”. Sæt kryds i kalenderen, det bliver stort! Der er plads til maksimalt 600 deltagere, og vi har netop åbnet for tilmeldingen https://vl.dk/event/vl-doegnet-2019/

”Lyset for enden af tunellen er slukket – for at spare på energien” var der engang én, der sagde. Men fokus på klima og alle de andre forhold, der er rummet i FN´s Verdensmål skal ikke ses i det klassiske ”compliance” lys. Erhvervslivets internationale top slog under åbningen af P4G topmødet fast, at Verdensmålene ikke længere er en mulighed – de er vilkår for overlevelse. Det er derfor Selskabets erklærede mål, at VL-netværket og virksomhedslederne mobiliseres nu og viser vejen for aktiv anvendelse af Verdensmålene. Jeg vil gerne opfordre dig til, at du engagerer dig i dette højaktuelle og væsentlige projekt og arbejde. Du har allerede modtaget en mail fra Selskabet, hvor du indbydes til en workshop om emnet. Vælg en dag og et sted i landet, som passer dig, inden din kalender bliver oversvømmet. Der er mange dage at vælge imellem.

Jeg kan ikke komme i tanke om noget tema, som er mere relevant end netop Verdensmålene ift. Selskabets formål. Jeg håber du vil bakke dette initiativ op, ikke mindst for din egen skyld.

Det var ordene. Jeg håber, du finder noget fra Selskabet, du kan bruge i 2019 til at styrke dit lederskab. Og synes du, der er noget, vi kan gøre bedre, så er jeg og bestyrelsen ikke mere end en mail (jww@vl.dk) eller et telefonopkald væk (+45 23475640).

Rigtig Godt Nytår – på Selskabets vegne – og på gensyn!

Jens Wittrup Willumsen
Formand for bestyrelsen

VL er nu på LinkedIn – Bliv en del af vort virtuelle fællesskab

VL er nu på LinkedIn – Bliv en del af vort virtuelle fællesskab

Følg VL på LinkedIn og hold dig opdateret på vigtige nyheder omkring dansk erhvervsledelse, kommende begivenheder, årstema og meget mere.

 

Som et led i at blive mere synlige for omverdenen og ikke mindst over for vores medlemmer, har vi etableret os på den erhvervsorienterede sociale platform LinkedIn. Her vil vi dele spændende indhold fra VL, faglige artikler og indgå i relevante debatter.

Vi appellerer selvfølgelig til, at alle vores VL-medlemmer går ind, følger og deler VL med sit netværk på LinkedIn! Og vi tager rigtigt gerne imod jeres ideer, kommentarer og synspunkter til at gøre vort fællesskab endnu mere levende.

 

Følg os ved at klikke på ikonet:

Hjælp os med at skyde årstemaet i gang: Husk at besvare vor survey

Hjælp os med at skyde årstemaet i gang: Husk at besvare vor survey

VL lancerede på generalforsamlingen den 3. oktober årstemaet ‘FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter’ og skyder nu for alvor projektet i gang – men vi har brug for din hjælp.

 

Projektet bliver eksekveret i samarbejde med McKinsey&Company, og vil indebære både analyser og workshops, som vil blive arrangeret på tværs af VL-grupperne i 2019.

Med årstemaet er formålet at fremskynde danske virksomheders anvendelse af FN’s Verdensmål, og hjælpe virksomheden på vej, til at få inkorporeret Verdensmålene i virksomhedens arbejde. Det er VL’s erklærede mål, at VL-netværket skal gå forrest og vise vejen.

Vi håber derfor, at du vil hjælpe os med at besvare et kort spørgeskema, som du gerne skulle have modtaget. Både pr. mail i slutningen af november og igen i går, torsdag 6. december, hvor vor partner, Megafon, sendte en venlig rykker af sted. Spørgeskemaet er ganske kort og besvarelsen vil blive behandlet anonymt. Analysen af besvarelserne vil danne et vigtigt grundlag for vores workshops, som vil blive afholdt i starten af det nye år.

Vi glæder os til at komme i gang med projektet og håber på at se så mange af vores medlemmer som muligt til de mange spændende møder, aktiviteter og ikke mindst workshops i det nye år!

 

(Kontakt venligst Megafon på support@megafon.dk – hvis du har tekniske spørgsmål vedr. spørgeskemaet eller ikke har modtaget det.)

 

Faktaboks Verdensmålene kommer til din virksomhed

Verdensmålene består af i alt 17 mål, som handler om at løse mange af klodens største problemer inden 2030. Med Verdensmålene som udgangspunkt, skal vi – med særlig opfordring til erhvervslivet – bekæmpe klimaforandringer, gøre en ende på ekstrem fattigdom og sult på globalt plan, mindske ulighed, sikre bæredygtig økonomisk vækst etc. FN har således sat fælles kurs.

I dag kan mange af klodens udfordringer virke langt væk, men om 25 år vil de have udviklet sig til enorme problemer. Det er derfor nødvendigt, at erhvervslivet mobiliseres til at handle nu, målretter virksomhedernes prioriteringer og erkender, at noget er vigtigere end andet. Det vil VL hjælpe med.

Formålet med VL’s årstema ‘FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter!, er derfor at fremskynde danske virksomheders anvendelse af FN’s Verdensmål ved at vise erhvervslederne mulighederne i stedet for udfordringerne og derved styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Det er VL’s erklærede mål, at det er VL-netværket og virksomhedslederne, som skal vise vejen og føre an. VL vil gennem et unikt samarbejde med VL-netværket og McKinsey&Company fokusere på praktisk anvendelse af Verdensmålene, der skal styrke både den enkelte virksomheds konkurrence-evne og samtidig styrke processen mod opnåelse af verdensmålene. Det ambitiøse projekt er sponsoreret af Industriens Fond.

 

FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter: Europa er foran med bæredygtighed

FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter: Europa er foran med bæredygtighed

Takket være en bevilling fra Industriens Fond og med McKinsey&Company som sponsor, vil vi på tværs af hele VL-netværket fokusere på konkret anvendelse af FN’s 17 Verdensmål i virksomhederne og derved styrke den enkelte virksomheds konkurrenceevne. Årstemaet 2019 har således titlen: “FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter”.

Projektet spænder over analyser og involverende workshops og kulminerer med VL Døgnet 2019, der gennemføres med UNICEF og UNDP som partnere. VL-Nyt vil gennem året bringe nyheder og artikler om og status på emnet.

Interview med Ann Mettler, Direktør for det Europæiske Center for Politisk Strategi (EPSC), Europa-Kommissionen

Af Henrik Ørholst

 

“Europa var et af de første steder i verden, hvor man systematisk satte bæredygtighed på dagsordenen. Det forspring har vi bevaret i forhold til resten af verden, og derfor skaber det nogle konkurrencemæssige fordele sammenlignet med konkurrenterne i resten af verden”, siger Ann Mettler, der er direktør for det Europæiske Center for Politisk Strategi (EPSC), som er Kommissionens egen tænketank og giver strategisk analyse, rådgivning og støtte til Europa-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Hvad betyder det at være bæredygtig?

 

“Bæredygtighed er mere end bare et spørgsmål om at være grøn. De mest succesfulde virksomheder er dem, som er i stand til at få bæredygtighed integreret i deres forretningsmodel.

Det afgørende bliver, om energiintensive virksomheder er i stand til at ændre deres forretningsmodeller til at være mere bæredygtige.
De lande, som allerede nu er kommet langt med bæredygtighed, er også mere innovative end dem, som ikke har taget disse skridt. Der er ikke noget, som tyder på, at bæredygtighed koster økonomisk vækst. Det er faktisk mere omvendt”.

Har Europa en tilgang til bæredygtighed, som adskiller sig fra resten af verden?

 

“Europa var et af de første steder i verden, hvor man systematisk satte bæredygtighed på dagsordenen. Det forspring har vi bevaret, og det skaber konkurrencemæssige fordele sammenlignet med konkurrenterne i resten af verden.
Vestas er et godt eksempel på en virksomhed, som var en af de første på dette område. Efterfølgende har de været i stand til at bevare forspringet. Men det kan kun bevares, hvis innovationskraften fastholdes sammen med at være en af de toneangivende virksomheder inden for en given branche.

Et område, som fylder mere og mere på den europæiske agenda, er bæredygtige finansielle virksomheder. Lige nu er der store bestræbelser i retning af at gøre hele det finansielle system bæredygtigt. Her er Europa i front”.

Er Europa foran resten af verden med bæredygtighed?

 

“Det er et stort område. I nogle sammenhænge er Europa i spidsen. I andre er vi ikke. Vi er foran inden for vindenergi og finansiering. Europa har været i stand til at bryde sammenhængen mellem økonomisk vækst og CO2-udledning. I løbet af perioden 2005-2015 steg den økonomiske vækst i EU med 10 procent, mens CO2-udledningen faldt 11 procent. Det er et klart signal: Her er EU foran resten af verden.”

Hvad kan virksomheder gøre for at blive mere bæredygtige?

 

“De kan gennemføre en audit, hvor man gennemgår, hvilke områder i virksomheden, der har potentiale til at gøre den mere bæredygtig. Tilsvarende er det en god ide at få en fælles holdning til, hvad bæredygtighed betyder. Virksomhederne er forskellige, og derfor er det nødvendigt med en særegen tilgang til emnet. Alle virksomheder har en holdning til bæredygtighed i dag. Men der mangler bedre muligheder for at sammenligne sig med andre virksomheder, og her mangler der ofte “hård” data, for at kunne gøre det”.

Hvad med den europæiske erhvervsstruktur?

 

“Mange SME’er var i forreste række med bæredygtighed. Det er ofte nemmere for små virksomheder, fordi de er mere omstillingsparate end store virksomheder. Men i længden er det ikke et spørgsmål om at være en stor eller lille virksomhed, om man har en stærk position inden for bæredygtighed. Det afgørende er lovgivningen og anden regulering. Især i Nordeuropa er man foran Sydeuropa. Så beliggenhed er en anden faktor, som har stor betydning, men også alderen på virksomheden. Ældre virksomheder er oftest ikke så bæredygtige som nye.

Men tiderne er skiftet. Nu gælder det for Europa og europæiske virksomheder om at være produktive og at udnytte ressourcerne bedst muligt på en bæredygtig måde, hvis vi vil være med på den lange bane.“

Faktaboks

Verdensmålene kommer til din virksomhed

Verdensmålene består af i alt 17 mål, som handler om at løse mange af klodens største problemer inden 2030. Med Verdensmålene som udgangspunkt, skal vi – med særlig opfordring til erhvervslivet – bekæmpe klimaforandringer, gøre en ende på ekstrem fattigdom og sult på globalt plan, mindske ulighed, sikre bæredygtig økonomisk vækst etc. FN har således sat fælles kurs. I dag kan mange af klodens udfordringer virke langt væk, men om 25 år vil de have udviklet sig til enorme problemer. Det er derfor nødvendigt, at erhvervslivet mobiliseres til at handle nu, målretter virksomhedernes prioriteringer og erkender, at noget er vigtigere end andet. Det vil VL hjælpe med. Formålet med VL’s årstema ‘FN’s Verdensmål som konkurrenceparameter!, er derfor at fremskynde danske virksomheders anvendelse af FN’s Verdensmål ved at vise erhvervslederne mulighederne i stedet for udfordringerne og derved styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Det er VL’s erklærede mål, at det er VL-netværket og virksomhedslederne, som skal vise vejen og føre an. VL vil gennem et unikt samarbejde med VL-netværket og McKinsey&Company fokusere på praktisk anvendelse af Verdensmålene, der skal styrke både den enkelte virksomheds konkurrence-evne og samtidig styrke processen mod opnåelse af verdensmålene. Det ambitiøse projekt er sponsoreret af Industriens Fond.

VL-julemøde med Udenrigsminister Anders Samuelsen, Lykke Friis og Joachim B. Olsen

VL-julemøde med Udenrigsminister Anders Samuelsen, Lykke Friis og Joachim B. Olsen