Hvad er status for vores samfundssikkerhed og beredskab?
29. november 2024
Det var i fokus, da VL og InterForce mandag den 18. november afholdt et fælles arrangement for fulde huse i Søofficersforeningen på Kastellet. Arrangementets hovedtaler var direktøren for Beredskabsstyrelsen, Laila Reenberg, der også gav et indblik i, hvad der er i vente for dansk erhvervsliv.
Af Simon Staffeldt Schou
Velkomst og rundvisning
Administrerende direktør i VL, Ida Bratting Kongsted, bød de godt 60 VL-deltagere velkommen i Søofficersforeningens smukke lokaler i Forsvarschefens tidligere embedsbolig på Kastellet.
Derefter fortalte chefen for InterForce, generalmajor (P) Finn Winkler, kort om InterForces arbejde med at sikre så bred opbakning til dansk forsvar og beredskab fra dansk erhvervsliv som muligt i en usikker tid.
I pausen inden aftenens hovedtaler viste næstformanden for Søofficersforeningen, orlogskaptajn Christian Meinertz, rundt og fortalte om officersforeningens historie og dens traditionsrige lokaler.
En ny virkelighed
“Det er en spændende tid at være beredskabschef i på en dyster baggrund,” indledte Laila Reenberg med reference til de mange udfordringer, vi står overfor: russisk hybrid krigsførelse, klimaforandringer, epidemier og ekstremt vejr.
Det omfattende civile og krigsmæssige beredskab under Den Kolde Krig blev nedlagt i starten af det nye årtusinde til fordel for et fokus på terror og internationale opgaver.
Nu har vi igen et forhøjet fokus på vores hjemlige, nationale sikkerhed, og vi står over for en ny virkelighed med komplekse, langstrakte og uforudsigelige kriser på tværs af sektorer.
Det stiller et markant øget krav til Danmarks forsvar, beredskab og samfundssikkerhed – og ikke mindst til danske virksomheders og den enkelte borgers beredskabsbevidsthed.
Topledelse og krisestyring
Den nye virkelighed har bl.a. ført til oprettelsen af Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab (MSSB), som Beredskabsstyrelsen nu hører under.
Men den private sektors rolle i vores fælles samfundsrobusthed er også blevet et fokuspunkt. F.eks. hvordan samfundskritiske virksomheder kan sikre sig evnen til at fungere i tilfælde af omfattende kriser, og hvordan de løbende kan sparre og vidensdele med myndighederne.
Til det formål har Beredskabsstyrelsen lavet folderen ‘Topledelse og krisestyring’. Den giver topledelsen råd til, hvordan den bør træffe de strategiske beslutninger, som får virksomheden igennem en krise og tilbage på sporet.
Kommende arrangementer
Som afslutning på arrangementet besvarede Laila Reenberg beredvilligt på spørgsmål fra deltagerne. Blandt de mange spørgsmål var, hvad vi har lært af de omfattende oversvømmelser i Valencia, om den individuelle borger bør forberede sig bedre på kriser, og om ikke vi – belært af erfaringerne fra Ukraine – i højere grad bør satse på decentral energiforsyning i Danmark.
Arrangementet blev afsluttet med buffet og mulighed for, at deltagerne kunne fordele sig i Søofficersforeningens smukke lokaler og netværke.
InterForce og VL afholder jævnligt fælles arrangementer både i det østlige og vestlige Danmark. Læs mere om de to foregående arrangementer i hhv. Aalborg og København:
Sammen om et stærkere Danmark (Aalborg, den 9. april 2024)
Open for business (København, den 30. august 2023)
InterForce er en organisation, der er tilknyttet Forsvarskommandoen.
InterForce er sat i verden for at få et nært samarbejde med den civile sektor. Med et særligt fokus på virksomheder, som har medarbejdere ansat, der er en del af Reservestyrken. Eller som blot ønsker at bakke op om det danske forsvar og beredskab, og som vil yde et bidrag til Danmarks sikkerhed i en usikker verden.
Reservestyrken består af mænd og kvinder, der er soldater i Reserven. Men den består også af de mange frivillige i Hjemmeværnet, Beredskabsstyrelsen og Kystredningstjenesten.
Det er en belastning at skulle undvære centrale medarbejdere i de dage, hvor han eller hun skal stille op i uniform og enten efteruddanne sig ved Forsvaret eller hjælpe til i krisesituationer. InterForce ønsker at minimere disse gener så meget som muligt. I tæt dialog og samarbejde med virksomhederne.
InterForces arbejde består også i at gøre virksomhederne opmærksomme på de stærke kompetencer, medlemmerne af Reservestyrken har fra deres uddannelser i hhv. Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen, og hvordan virksomhederne kan drage nytte af disse kompetencer.