VL’s Årstema:

Gør den danske vækstmodel os stærke?

4. oktober 2024

I de smukke rammer af Poul Schmiths advokatkontorer blev der onsdag den 2. oktober stillet skarpt på den danske vækstmodel, da VL lancerede årets tema: Har vi en særlig dansk vækstmodel og nøgle til fremtiden? Bestyrelsesleder Lisbeth Knudsen åbnede ballet og skød debatten godt i gang med en paneldebat mellem Kathrine Forsberg, adm. direktør, Atea, VL9, Jakob Riis, President & CEO, Falck Danmark, VL46 og Jesper Nygård, adm. direktør, Realdania, VL2.

Af Ronja Kaadt Trandum

Behov for øget samarbejde på tværs af sektorer

Sådan lød konklusionen på debattens første del, som fokuserede på den danske vækstmodel, og hvorvidt den kan bidrage til at løse nutidens og fremtidens store udfordringer.

I salen var 130 fremmødte VL-medlemmer, og andre deltog virtuelt. Jakob Riis, CEO hos Falck, lagde hårdt ud med en betragtning fra hans eget domæne, sundhedssektoren. Ifølge ham kan den stærke offentlige sektor, som kendetegner den danske model, nemlig også være en hæmsko for innovation og agilitet i sundhedssektoren:

“Lige nu er det sådan, at man i det offentlige kun udbyder løsninger, man ikke selv kan løse. Men hvorfor ikke samarbejde om mere innovative løsningsmodeller? Det er håbløst gammeldags, og det står i vejen for nye og måske bedre løsninger fra den private sektor,” sagde Jakob Riis.

Det var et standpunkt, som især Kathrine Forsberg, adm. direktør hos Atea, bakkede op om. Hun fremhævede, at en gentænkning af den danske vækstmodel er et must for at kunne imødekomme de udfordringer, vi står over for som samfund.  Jesper Nygård, adm. direktør hos Realdania, forholdt sig mere optimistisk:

”Vi skal også anerkende, at vi i Danmark står utroligt stærkt i forhold til andre steder i verden. Vi har en helt unik tillid mellem den offentlige og private sektor og civilsamfundet. Den offentlige sektor er stærk til at skabe forudsætningerne for, at erhvervslivet kan skabe en fantastisk vækst,” sagde Jesper Nygård, samtidig med at han anerkendte, at det kan blive endnu bedre, end tilfældet er i dag.

Kathrine Forsberg fremhævede i den sammenhæng Norge, som har et krav om, at mindst 30 procent af de investeringer, det offentlige laver, skal være inden for den grønne omstilling. Et ambitionsniveau, både hun og de to andre paneldeltagere savner i Danmark.

Vores ledelsesmodel er stærk – men ikke perfekt

I debattens anden del var den danske ledelsesmodel i fokus. En model, som er lovprist, hvilket ifølge Kathrine Forsberg dog er vigtigt ikke at lade sig forblænde af:

”Vi skal turde udfordre den, og der skal nye kompetencer til. De unge vil noget purpose-drevet, og der kan vi godt pakke vores corporate præsentationer væk. Når vi f.eks. snakker om den hybride arbejdsplads – hvad er vores kompetencer i at spotte talent på distancen så? Og ender vi stadig med at forfremme dem, der går sent og møder tidligt?” spurgte Kathrine Forsberg.

Hun mente, at det kræver, at vi skal være mere nysgerrige på, hvilke kompetencer der bliver nødvendige fremadrettet. Det kunne resten af panelet godt tilslutte sig.

Når det kommer til diversitet og kønsbalance, var panelet ligeledes enige. Her er Danmark slet ikke kommet langt nok.

”Her er vi håbløst bagefter, og det skal vi simpelthen have fikset,” lød det fra Jakob Riis, hvorpå moderator Lisbeth Knudsen hurtigt skød ind: ”Har I selv fikset det, Jakob?”

”Det har vi. Næsten, i hvert fald. Vi skal have en 60-40 balance, inden vi går ud af 2024, og vi er næsten i mål.”

Et årstema, der engagerer VL-grupperne

Formålet med at afholde et Årstema-kickoff er at starte en debat ude i VL-grupperne, og det er noget, flere af de deltagende medlemmer fremhævede efter debatten.

”Jeg synes, at det har været en helt fantastisk dag. Lidt en ledelseskindhest, hvor man får mere, end man forventer og også bliver skubbet lidt til. Der har været mange fine nuancer, og det synes jeg også, man kan høre på de debatter, folk har herefter,” sagde Christina Weber, VL66, da VL Nyt fangede hende efterfølgende.

Helle Halken, VL-gruppeleder for VL25, som så med online, blev også inspireret:

”Godt og professionelt setup til VL’s Årstema-kickoff og Generalforsamling 2024. Både generalforsamlingen og de efterfølgende debatter var informative og værdiskabende og gav god inspiration til videre refleksion og debat i vores lokale VL-grupper.”

Se eller gense hele debatten her og få både fakta og anekdoter, et godt grin og en engageret bramfri debat.

Se hele debatten her

Læs også:

Danske virksomheder skal håbe, at Trump ikke vinder valget

Se optagelser og fotos fra

VL’s Årstema-kickoff og Generalforsamling 2024