Danske virksomheder skal håbe, at Trump ikke vinder valget
4. oktober 2024
Der var både stor spørgelyst, grin og klap fra salen og masser af guldkorn og anekdoter fra panelet, da de to USA-kendere Jakob Nielsen og Sofie Rud udlagde konsekvenserne af det forestående amerikanske præsidentvalg for VL-medlemmerne den 2. oktober.
Af Claus Dithmer
Lad os starte med slutningen.
Da Lisbeth Knudsen til sidst bad Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen og USA-kommentator på bl.a. TV2, Sofie Rud om at svare på, hvem der vinder det amerikanske præsidentvalg den 5. november, var det første gang, at ordstrømmen fra de to tidligere USA-korrespondenter gik lidt trægt.
”Jeg har lovet mig selv ikke at spå igen. I 2016 troede og forudså jeg som så mange andre, at Hillary Clinton ville vinde,” startede Jakob Nielsen og fortsatte:
”Men jeg kan sige det på den måde, at Donald Trump i hvert fald gør alt, hvad han kan, for at ødelægge det for sig selv med sine mange mærkelige udfald i forhold til at nå midtervælgerne.”
Hertil supplerede Sofie Rud og sagde, at hun skifter mening fra uge til uge.
”Kamala Harris kan godt vinde, men jeg er i tvivl”.
Inflation Reduction Act
De to USA-kendere var til gengæld ikke i tvivl om, hvad både danske og europæiske virksomheder skal håbe på.
”USA er Danmarks største eksportmarked. Trump vil forandre USA. Men virksomhederne har selvsagt brug for forudsigelighed og stabile rammebetingelser. Danske virksomheder skal derfor helt klart håbe på Harris. Med hende vil det være mere ’business as usual’,” sagde Sofie Rud.
Begge eksperter ser store muligheder for danske og europæiske virksomheder i Joe Bidens Inflation Reduction Act fra 2022, USA’s store klimapakke med 369 mia. dollar til klima- og energiomstilling. Den er slet ikke udfoldet helt endnu, og mens Kamala Harris vil videreføre den, gør Donald Trump alt, hvad han kan, for at modarbejde den.
”Pakken vil give næsten ubegrænset adgang til billig, grøn energi,” sagde Sofie Rud.
Jakob Nielsen beskrev de to kandidater som to helt vidt forskellige måder at se verden på:
”Trumps vision er en nationalstat med lukkede grænser. Han vil indføre tariffer på kinesiske varer, fordi han ser handel som et nulsumsspil. Men det vil få priserne til at stige og bremse det amerikanske privatforbrug, som vil sætte USA tilbage og gavne Europa”.
Man kan derimod forvente en verden, vi allerede kender, hvis Kamala Harris vinder valget. Selvom hun ikke vil kopiere Bidens politik, var både Nielsen og Rud overbeviste om, at Harris’ politik på længere sigt vil ligne Bidens. Hun vil dog være nødsaget til at føre en strammere immigrationspolitik, end vi har set de seneste fire år.
Forventer kompromis om immigranter
De to eksperter forventer, at begge præsidentkandidater vil lukke grænserne. De forudser, at der – uanset hvem der vinder – vil komme et nationalt kompromis for at løse de kæmpe udfordringer med immigration.
”Men Trump vil også deportere millioner af illegale immigranter tilbage til, hvor de er kommet fra. USA har ellers netop på grund af de mange immigranter haft en helt unik adgang til billig arbejdskraft. Det vil faktisk gavne Europa, hvis USA mister den adgang,” sagde Sofie Rud.
Med Kamala Harris på præsidentposten forventes, at vi fremover ser et USA som verdens førende supermagt og med et stort ønske om at få indflydelse på udviklingen i hele verden.
Begge eksperter gav i øvrigt også udtryk for, at Kamala Harris – trods manges opfattelse af, at hun har været en svag vicepræsident – vil blive en stærk præsident. Både fordi hun er kvalificeret, og fordi hun vil være omgivet af dygtige politikudviklere og rådgivere.
Begge havde stor tiltro til Harris’ evner, men kun tiden kan vise, hvordan de kommende fire år vil forme sig med Harris i spidsen. Især Jakob Nielsen var optimistisk i forhold til, at hun med det rette lederskab kan være med til at hele det meget splittede Amerika.
Se hele debatten her.