Årstema: VL & AI

AI som din PA og sparringspartner

9. februar 2024

Mille Lindskrog Knudsen, VL102, er efterhånden specialist i ny teknologi og digitalisering. Hun er bestyrelsesleder for en række virksomheder og bruger det meste af sin tid på bestyrelsesarbejde. Hun er også involveret i VL Døgnet via sin plads i VL´s Advisory Board. Læs her Mille Lindskrog Knudsens gode råd til dig som bestyrelsesformand eller topleder i en typisk dansk SMV om, hvordan du får greb om AI.

Af Anders Monrad Rendtorff

Mille Lindskrog Knudsen har været med så længe, at hun sagtens kan huske den store åbenbaring, som internettet gav, da det begyndte at sætte fart i starten af halvfemserne.

”AI er en ny udvikling i en meget lang række af teknologiske landvindinger. Jeg oplever det faktisk lidt ligesom internettet, da det kom frem. Men min opfattelse er, at AI er meget større og repræsenterer fantastiske muligheder”, fortæller Mille Lindskrog Knudsen, der er meget optaget af AI og drøfter mulighederne med alle de bestyrelser, hun arbejder med.

”Jeg ser faktisk i dag på AI som en god ven, som man ’bare’ skal have lidt styr på. Jeg er af natur temmelig nysgerrig, og det har bestemt hjulpet mig i min egen forståelse og foreløbige beherskelse af AI, og jeg ser både store effektiviseringsmuligheder og potentialer i innovation med AI”, fortæller Mille Lindskrog Knudsen og fortsætter:

”Jeg bliver virkelig glad for at se, når virksomhederne går foran med AI, som f.eks. CEO i Fiks IT, (Thomas Pedersen), der dagligt bruger AI som sin PA og sparringspartner til både drifts- og kommunikationsopgaver. Og som samtidig smitter med sin begejstring. Det synes jeg er en rigtig rollemodel.

Både hvide og sorte skyer

Der er ingen tvivl om, at Mille Lindskrog Knudsen er begejstret for AI og ser meget store muligheder for virksomheder. Men hun er samtidig opmærksom på, at der er både hvide og sorte skyer.

”Både gode og skadelige ting bliver mere effektive. Jeg ser masser af muligheder for både effektivisering og innovation for den typiske danske virksomhed og leder. Men jeg er samtidig meget opmærksom på de sorte skyer. Et eksempel er, at de såkaldte ”cyber-banditter” jo også bliver meget mere effektive. Og det taler jo blot for, at man som topleder pinedød skal være opmærksom på sin IT- og datasikkerhed. På en måde kan man sige, at disse sorte skyer bliver en kærkommen anledning til for alvor at tage IT-sikkerhed alvorligt” understreger bestyrelseslederen.

Masser af driftsledelse vil forsvinde – til gengæld bliver der brug for ‘rigtig’ ledelse

VL´s årstema handler om AI og ledelse. Det betyder ganske enkelt, at vi særligt kigger efter ledelsesmæssige perspektiver på AI. Ifølge Mille Lindskrog Knudsen er de perspektiver meget radikale.

”Jeg tror, at meget af den klassiske driftsledelse vil forsvinde. Og at der bliver mindre brug for den typiske mellemleder. For systemerne vil selv kunne håndtere de allerfleste af de driftsmæssige ledelsesopgaver, eller det jeg ofte kalder management”, spår hun og fortsætter:

”Men jeg tror samtidig, at der bliver brug for masser af ledelse. Ledelse i form af menneskeledere, der fornemmer innovation, har empati og forstår at navigere i dilemmaer. Og selvfølgelig også ledere, der evner at håndtere modstand på en konstruktiv måde. Men det er meget krævende, og for mange er det jo som altid en svær opgave at være en god leder.”

Mille Lindskrog Knudsen nævner eksempler på de tidligere erfaringer med anvendelse af robotter. Det vakte jo også stor modstand. Men i dag er robotten mange steder blevet en værdifuld partner, og medarbejderne kan nærmest ikke forestille sig arbejdsprocessen uden robotterne i dag.

”Jeg anerkender ganske enkelt, at det tager tid, når man introducerer ny teknologi i organisationen. Men det tager bare længere tid, hvis ledelsen ikke er dygtig nok”, understreger Mille Lindskrog Knudsen.

Fremtiden? Helt umulig at forestille sig. Men det kommer til at gå hurtigt

Mille Lindskrog Knudsen slår en latter op, da hun bliver spurgt til fremtiden. Også blot 2025.

”Jamen, hvad der er sket om et år, kan jeg slet ikke forestille mig. Jo, udover at toget kører fantastisk hurtigt. Jeg tror knap nok, at begrebet sense-of-urgency er stærkt nok. Jeg tror faktisk, at man kan risikere at ødelægge meget af sin virksomhed ved at være uopmærksom. Så selv om toget er ved at være kørt, så opfordrer jeg til, at du kommer i fart. Det er ikke smart at blive stående på perronen”, afslutter Mille Lindskrog Knudsen.

Her er Mille Lindskrog Knudsens toptips til direktøren og bestyrelsesformanden, der ikke er kommet i gang endnu

  1. Datasikkerhed bliver yderligere udfordret, når I starter med AI. Så tag fat i datasikkerhed som det allerførste.
  2. Udpeg en digital spejder. Spørg i din organisation, hvem der har lyst til at gå forrest. Og giv vedkommende individ eller gruppe lov til at eksperimentere løs.
  3. Du skal personligt udfordre din nysgerrighed og forstå, at du på udvalgte områder skal gå forrest. Man skal konstant træne sin nysgerrighedsmuskel, ligesom al anden træning. Det kan være afgørende omkring ny teknologi, ellers vil mange – særligt topledere – ikke kunne forstå det tilstrækkeligt. Med andre ord: Nysgerrighed er afgørende for at kunne lære om alt det nye.
  4. Du skal ikke være alene. Tving både bestyrelsen og ledergruppen til selv at være med til at udforske AI.
  5. Vælg strategiske indsatsområder. Hvor kan AI gøre en forskel? Det er et mere strategisk fokus – og der er mange muligheder.
  6. Overvej de etiske problemstillinger. Du skal altid være opmærksom og bruge din sunde fornuft.

AI er på samme tid et selvstændigt emne og en ”hjælper” til de andre udfordrende temaer

Der er mange nye udfordrende temaer for ledelsen i en virksomhed. Bæredygtighed, geopolitik og digitalisering er bare tre svære temaer, som alle ledelser skal forholde sig til. AI er også et udfordrende tema. Men modsat de andre temaer, kan man tænke AI som en hjælp til at blive klogere på, hvordan man som ledelse og virksomhed forholder sig til de konstante og foranderlige udfordringer. Det er den helt store forskel, ifølge Mille Lindskrog Knudsen, som derfor opfordrer til, at bestyrelsesformanden og direktøren hurtigt sætter sig ind i mulighederne for AI.

Mille Lindskrog Knudsen er en digital erfaren bestyrelsesleder

Som erfarent bestyrelsesmedlem hos SMV og større virksomheder inden for industri, handel og IT indgår Mille Lindskrog Knudsen både i etablerede bestyrelser og har været med til at starte både Advisory Board og bestyrelser op fra bunden i samarbejde med ejerlederen. Mille Lindskrog Knudsen er en stærk erhvervsleder med fokus på vækst og resultater. Hun har 25 års erfaring fra IT Branchen som leder og direktør – og salg, strategi, ledelse & innovation har altid været en del af hendes DNA. Hun har stor viden om digitalisering, procesoptimering og hele ’den nye verden’.

Mille Lindskrog Knudsen er bestyrelsesformand for FIKS IT A/S og bestyrelsesmedlem i blandt andet ETK EMS GROUP; DOT A/S, Viking Software og står i spidsen for netværket Bestyrelseskvinder.

Læs også:

 

By & Havns direktør om topledelse i 2024:

Bæredygtighed skal på næste niveau