Danmarks Underholdnings Orkester på VL Døgnet: Ledelsesgreb i musikken

8. maj 2023

Erhvervslivet kan hente rig inspiration i musikkens verden, når det handler om at finde nye og bedre måder at lede sine medarbejdere på. Til VL Døgnet den 31. maj vil dette blive demonstreret på underholdende vis, når udvalgte musikere fra Danmarks Underholdnings Orkester spiller, imens CEO & dirigent Andreas Vetö demonstrerer musisk ledelse i øvelokalet og vejen til samspil dirigent og musikere imellem.

Øvelsen kommer højst anbefalet fra egne rækker: VL53 havde for nylig inviteret Andreas Vetö til at fortælle om samspillet mellem erhvervslivet og musikken. Bagefter udtalte deltagerne: ”det var en fantastisk inspirerende og lærerig aften. Vi forlod arrangementet med en styrket opmærksomhed på samspillets betydning. Såvel i musikken som i erhvervslivet er det afgørende, at man intuitivt opsnapper, når “instrumenterne” ikke stemmer, eller når de spiller ude af takt med hinanden. Vi var ligeledes bestyrket i nødvendigheden af at forstå, at der i god ledelse skal være plads til at tage chancer og begå fejl.”

Fem vigtige ledelseskompetencer i både erhvervslivet og musikkens verden

Til VL Døgnet vil CEO & dirigent Andreas Vetö – ved at anvende eksempler fra musikkens verden – tydeliggøre hvilke fejl, der kan forekomme, hvis de rette ledelsesmæssige kompetencer ikke er til stede. Han fremhæver fem vigtige:

 

Lyt
Hos dirigenten og erhvervslederen er det afgørende at have antennerne ude og kunne opfange, når medarbejdere har forskellige opfattelser. Det kan være opfattelser relateret til opgaver, strategier og milepæle – eller når der decideret opstår disharmoni imellem medarbejderne.

 

Delegér
Dirigenten er, som orkestrets eneste instrumentløse medlem, tvunget til at delegere opgaverne 100 procent. Mange erhvervsledere falder for fristelsen til bare at tage over og gøre tingene selv, når de ikke er tilfredse med medarbejdernes indsats.

 

Vær transparent
Andreas Vetö vil på VL Døgnet vise – gennem konkrete eksempler med orkesteret – hvor afgørende det er for en leder at kunne træde op på podiet og kunne kommunikere klart og autentisk.

 

Sammensæt stærke teams
Som erhvervsleder er det naturligt at gå efter de allerbedste medarbejdere. Men dirigenter ved, at verdens bedste musikere ikke nødvendigvis resulterer i verdens bedste samspil. Kvaliteten af samspillet afhænger nemlig i langt højere grad af den måde, som orkestret sammensættes på – og af de enkelte musikeres forståelse af deres respektive roller.

 

Skab et psykologisk trygt rum
Som både dirigent og leder er det vigtigt at kunne skabe et psykologisk trygt rum, der er præget af positiv energi, gensidig tillid og glæden ved at udfylde de respektive roller, man hver især har indtaget. Men også et rum, hvor der er noget på spil, hvor der er plads til at tage chancer – og til at begå fejl.

Eva Berneke på VL Døgnet:

Krigens dilemma – og den skeptiske offentlighed

Læs mere her

JYSK på VL Døgnet:

Øjenvidneberetning fra Ukraine

Læs mere her