Han lærer regeringer og topledere at bruge kunstig intelligens til at skabe en bedre verden – og business

26. marts 2021

Tilmelding VL Topmøde 2021
6. maj, kl. 15.00-18.30

STEPHEN IBARAKIS globale lederskab ved nogle af verdens største finansielle, videnskabelige og tekniske institutioner og virksomheder giver ham et unikt overblik over hvor fremtidens innovation er på vej hen. Den 6. maj er han på live fra Silicon Valley og vil inspirere med aktuelle cases om, hvordan kunstig intelligens kan bidrage til at skabe en verden, som kan modstå fremtidige kriser

Af EVA ANDERSEN

 

Han er en af verdens mest indflydelsesrige eksperter inden for kunstig intelligens og har modtaget flere end 300 globale priser og anerkendelser for sit arbejde. Ikke mindre end 15 gange siden 2006 har canadiske Stephen Ibaraki modtaget titlen som ’Most Valuable Professional’, den prestigefulde MVP-pris, som Microsoft står bag. Stephen Ibaraki er toprådgiver, serieiværksætter, venturekapitalist og formand og ledende partner i REDDS Capital, og så er han stifter af UN ITU AI for Good, en global og handlingsorienteret FN-platform, som beskæftiger sig med kunstig intelligens til humanitære og velfærdsfremmende formål.

 

Den 5. industrielle revolution

På VL Topmødet vil Stephen Ibaraki tale om den teknologidrevne 5. industrielle revolution og inspirere til, hvordan AI kan føre til nye forretningsløsninger, økonomisk vækst og bidrage i arbejdet med verdensmålene og genopretningen efter pandemien. AI spiller nemlig en hovedrolle i løsningen af de globale udfordringer – klimamæssige, humanitære og sundhedsmæssige udfordringer, som optager verdens ledere.

VL Nyt fangede ham på en zoom-forbindelse for at høre, hvordan han ser på den teknologiske udvikling og de kommende års vigtigste tech-gennembrud. Og om hvordan virksomheder verden over gør klogt i at forberede sig.

 

Stephen Ibaraki: Vi er midt i et verdenshistorisk vendepunkt

Hvilke teknologiske fremskridt vil være de mest betydningsfulde i de kommende år?

-I de næste ti år vil vi se forandringer større end dem, civilisationen har gennemlevet på 10.000 år. Det vil påvirke alle. Det får ikke bare indflydelse på teknologi og job, men på kulturer, samfund, regeringer, hvordan vi tænker, hvordan vores børn vokser op – alle aspekter af vores liv vil ændre sig.

-De største fremskridt vil ske i samspillet mellem Internet of Things, 5G/6G cloud computing, kunstig intelligens, maskinlæring, robotteknologi, nye 3D-chips og quantum computing. Du har sikkert hørt det i nyhederne – udviklingen kommer til at accelerere. Som virksomhed er man nødt til at forberede sig. Digitalisere arbejdsstyrken, forberede forbrugerne, interaktionen med andre virksomheder og myndigheder. Hvis du ikke gør, overlever du ikke.

-Vaccineudviklingen mod Covid er sket inden for et år, normalt ville den tage ti år. Så voldsomt hurtigt sker forandringerne lige nu. I 2021 er tidsrammen for forandring strammere og kortere end nogensinde. Covid har endda fremskyndet udviklingen. Sundhedsvæsenet er et godt eksempel på forandringshastigheden, siger Stephen Ibaraki.

Hvert af de 17 verdensmål kræver anvendelse af teknologi, enten for at opnå en øget bevidsthed eller for skaffe data, som kan adressere problemerne, eller teknologi, som direkte løser problemerne. Det er i den forbindelse, at AI for Good blev til, for vi har teknologierne klar, men hvordan adresserer vi dem? Hvordan bruger vi dem til at fremskynde og sikre inklusion og mangfoldighed og til at nå hvert af de 17 udviklingsmål?

Stephen Ibaraki

Chair Redds Capital, Founder AI for Good Global Summit

Stephen Ibaraki er 66 år. Født i Canada, bosiddende i Silicon Valley. Ibaraki er serieiværksætter, investor, futurist, rådgiver for regeringer og virksomheder verden over og manden bag UN ITU AU for Good Global Summit.

Den årlige kongres har deltagelse af 37 FN-agenturer og når ud til flere end to milliarder mennesker.

AI for Good samarbejder med globale industriledere som Microsoft om anvendelsen af kunstig intelligens som en driver for velfærd og i et opgør med fattigdom, hungersnød, klimaforandringer og andre trusler mod menneskeheden. AI for Good har specifikt fokus på de 17 Verdensmål, og hvordan AI kan spille en rolle for at nå målene.

Stephen Ibarakis teknologiske interesse begyndte i de tidlige drengeår, som bare 10-årig byggede han sin første computer.

Fra teenagalderen designede han computerprogrammer til forskellige brancher og så tidligt som i 1985 arbejdede han med kunstig intelligens, længe før teknologien slog igennem. Den unge iværksætter arbejdede i en årrække som underviser, men vendte tilbage til det, han er bedst til – livet som iværksætter.

Da FN’s millenium-udviklingsmål blev præsenteret i 2000, forudså man ikke, hvordan mobilteknologi og cloud computing ville forandre verden, eller hvordan forbrugere verden over ville bruge internettet som i dag, forklarer han.

Det er der rådet bod på i de 17 Sustainable Development Goals – de 17 FN-mål, eller SDG’erne, som de kaldes i daglig tale.

-Jeg blev bedt om at komme med input til FN, da man udarbejdede verdensmålene, og jeg slog fast, at man er nødt til at se på konsekvenserne af teknologi og se teknologi som en integreret del af verdensmålene, for teknologi driver alt i dag inklusive anvendelsen af kunstig intelligens til gode og fredelige formål.

-Du kan ikke tackle fattigdom uden at bruge satellitteknologi til at se på fødevareforsyning og fødevaresikkerhed.

-Du har brug for kunstig intelligens for at få mening og sammenhæng i de enorme mængder data.

-Du kan ikke uddanne uden teknologi.

-Hvert af de 17 verdensmål kræver anvendelse af teknologi, enten for at opnå en øget bevidsthed eller for skaffe data, som kan adressere problemerne, eller teknologi, som direkte løser problemerne. Det er i den forbindelse, at AI for Good blev til, for vi har teknologierne klar, men hvordan adresserer vi dem? Hvordan bruger vi dem til at fremskynde og sikre inklusion og mangfoldighed og til at nå hvert af de 17 udviklingsmål? Vi skal tage højde for alle de teknologiske muligheder, som millenium-målene ikke tog højde for i 2000.

World Economic Forum har i 2020 udarbejdet en liste over de 15 vigtigste teknologier, som du skal planlægge efter og forberede dig på, og listen tager højde for teknologiernes udbredelse frem til 2025. Det er nødvendigt at forberede sig på disse teknologier og danne enheder i virksomheden, som kan undersøge, hvordan de konkrete teknologier kan styrke forskellige områder i din forretning.

Stephen Ibaraki

Chair Redds Capital, Founder AI for Good Global Summit

Hvilket råd vil du gerne give til danske virksomhedsledere, som vil forberede sig bedst muligt på den digitale udvikling i nær fremtid?

-Opret innovationscentre i jeres virksomheder, som ser på konsekvenserne af 5G, cybersikkerhed, IoT, cloud computing, blockchain, machine learning, kunstig intelligens osv. afhængig af branche.

-World Economic Forum har i 2020 udarbejdet en liste over de 15 vigtigste teknologier, som du skal planlægge efter og forberede dig på, og listen tager højde for teknologiernes udbredelse frem til 2025. Det er nødvendigt at forberede sig på disse teknologier og danne enheder i virksomheden, som kan undersøge, hvordan de konkrete teknologier kan styrke forskellige områder i din forretning.

-Overvej, hvordan du kan bruge disse teknologier til at forbedre din drift eller forskellige aspekter af din virksomhed. Du er nødt til at tage konkret stilling og ikke vente. Se bare, hvad der skete, da teleselskaberne ventede, Apple kom ind fra højre, og de var uforberedte på konkurrencen. Se på Tesla, hvis markedsværdi i dag er større end General Motors og Ford.

-Overvej, hvordan du skal tiltrække, vedligeholde, udvikle talent. Samarbejd med uddannelsesinstitutioner for at sikre, at uddannelsessystemet kan levere de talenter, som der er brug for i det superintelligente samfund og verden 5.0. Brug ressourcer på at adressere alle disse udfordringer nu. Vær forberedt. Vent ikke.