Hans forskning i kvanteteknologi kan blive lige så revolutionerende som H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen for 200 år siden. Du kan møde nutidens mester i kvantefysik – amerikanske Charles Marcus gæster VL-studiet torsdag i næste uge.

Af EVA ANDERSEN

Det næste kapitel i teknologiens evolution er en fortsættelse af kvanteteknologien, den såkaldte ’anvendte kvanteteknologi’, som vil revolutionere hele industrier – medicinal-, greentech- og transportindustrien bare for at nævne nogle.

I fremtiden vil ekstremt hurtige kvantecomputere kunne behandle data i et lyntempo, hvor nutidens supercomputere må give fortabt. Derfor postes der i disse år milliarder i forskning i kvanteteknologi globalt, og herhjemme arbejder en af verdens førende forskere på at knække de sidste mysterier, så kvantefysikken i praksis kan få sit store gennembrud.

Charles Marcus hedder han. Han er amerikaner, professor ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet og leder af Microsoft Quantum Lab – Copenhagen.

Topologisk kvantecomputer

Marcus står blandt andet i spidsen for et samarbejde mellem Københavns Universitet og Microsoft – i fællesskab har universitetet og computergiganten nemlig sat sig for at fremstille en topologisk kvantecomputer (supercomputeren over dem alle).

Sidste år modtog han H.C. Ørsted-guldmedaljen i fysik for at bringe verden tættere på anvendt kvanteteknologi.

Omtrent samtidig udkom en rapport fra KPMG og IT-Branchen, som konkluderede, at Danmark har en enestående mulighed for at gøre kvanteteknologi til sit næste erhvervseventyr, og ifølge rapporten ser vi ind i et globalt marked for teknologien, som inden for 20 år vil være på 400 mia. kr. Det svarer nogenlunde til vindmølleindustrien.

Kan Danmark få bare en bid af det marked, vil det udgøre en ny dansk styrkeposition og et eksporteventyr af dimensioner.

Mød Charles Marcus på næste Fireside Chat

Torsdag den 18. marts, kl. 14.00 har du som VL-medlem chancen for at møde kvanteteknologiens mester, når Charles Marcus eksklusivt gæster VL-studiet, og CEO Natasha Friis Saxberg fra IT-Branchen glæder sig over, at den travle professor har takket ja til invitationen.

-Charles er fantastisk til at sætte kvanteteknologi ind i en sammenhæng, så man kan tænke teknologien ind i sin forretning. Man skal ikke nødvendigvis forstå kvanteteknologiens mekanismer for at forstå, hvor vigtigt det er for samfundet og virksomhederne at investere i og holde et vågent øje med kvanteteknologien, siger hun.

 

Link til en dugfrisk podcast med professoren, som forklarer om kvanteteknologi, og hvorfor teknologien er interessant for virksomheder.

LÆS MERE

Digital Reshaping – Episode 4 – ’Digitale kompetencer’ 18/03/2021 – kl. 14.00-15.00