Øksnehallen og DGI Byens direktør:
Vi er en del af noget større – det motiverer helt vildt
8. maj 2025
Når årets VL Døgn løber af stablen den 27. maj i Øksnehallen, går hele hallens overskud til at gøre københavnerne mere sunde. DGI Byen, der er en almennyttig organisation, der forpagter Øksnehallen, har et tydeligt formål: At give tilbage til borgerne. Administrerende direktør i DGI Byen, Michael Stensbøl, VL47, deler her sin vision om offentligt-privat samarbejde, betydningen af at være formålsdrevet og de muligheder, der opstår i partnerskaber – typiske karaktertræk for den danske samfundsmodel. Han rammer hermed hovedet på sømmet for VL’s årstema og temaet for VL Døgnet: “Har vi en særlig dansk vækstmodel og nøgle til fremtiden?”
Af Mai Zeilund
Formålsdrevet organisation med en klar mission
Michael Stensbøl tager imod med et varmt smil i den nyrenoverede reception i DGI Byen, der ud over Øksnehallen også består af konferencecentret CPH Conference, CPH Hotel samt Vandkulturhuset og en lang række forskellige idrætsfaciliteter. Her har han været CEO, siden han for snart 14 år siden blev indsat på posten for at få DGI Byen på ret kurs efter en betalingsstandsning og efterfølgende rekonstruktion i kølvandet på finanskrisen.
De første 10 år har hans mandat været at rydde op og få vendt skuden. Opgaven med at rydde op er fuldendt, og i dag har DGI Byen en sund økonomi, en stabil kassebeholdning med en egenkapital på over 300 mio. kr. og en klar strategi. Men DGI Byens mission er så vigtig, at Michael Stensbøl har et brændende ønske om også at være med i den næste fase: udvikling.
Mens vi bevæger os op ad trapperne til den øverste etage i CPH Conference, hvor restauranten med udsigt over Vesterbro og København ligger, sætter han samtalen på pause for at hilse hver gang, vi passerer en medarbejder.
”Vores purpose begynder indefra hos os selv. Det handler ikke kun om fysisk sundhed – men også det mentale, at her er rart at være,” siger han, og fortæller hvordan de ansatte ud over frihed under ansvar bl.a. har en times fri træning til rådighed i arbejdstiden.
Da vi når op på tredje sal og sætter os til rette med gulerodsstave, hummus og ingefær-shot i den højloftede restaurant tages samtalen op i lidt højere luftlag:
”DGI Byen blev født til at løse et samfundsproblem, og vi har en sundhedskrise under opsejling. Den vil vi være med til at løse, og det overskud, vi har nu, giver vi tilbage,” siger Michael Stensbøl.
DGI Byen er en almennyttig organisation og har gennem årene investeret massivt i faciliteter og aktiviteter, der fremmer sundhed og trivsel i hovedstaden.
”Forskellen på at arbejde i en privat virksomhed og i en organisation som vores er ikke stor. Vi opererer fuldstændig som en kommerciel virksomhed, men hos os er der ingen ejere, der skal have pengene. Det gør en enorm forskel for motivationen og arbejdsglæden. Vi er en del af noget større, og det gennemsyrer hele organisationen,” understreger han.
Offentligt-privat samarbejde: Muligheder og udfordringer
DGI Byen har et 100-årigt samarbejde med Københavns Kommune, der rækker frem til år 2096, og kommunen er derfor en vigtig partner.
”Samarbejdet med en kommune foregår på flere niveauer: Forvaltningen, de politiske beslutningstagere og de strategiske dagsordener. Det er vigtigt at forstå de dynamikker, der præger den politiske proces, og følge med i, hvad der motiverer vores partnere i deres udviklingslogik. Politik fremstår ikke altid lige logisk, men hvis man forstår dagsordenerne, kan der opstå nye muligheder,” forklarer Michael Stensbøl.
Han fremhæver også, at det private ofte bringer mere mod og agilitet ind i samarbejdet, mens det offentlige bidrager med en enorm vidensbase.
”Der ligger et stort potentiale i et tættere samarbejde, hvor det offentlige bruger private aktører til at teste og udvikle nye, eksperimenterende modeller – for eksempel inden for sundhedsområdet. Vi har brug for innovation, og det sker bedst i fællesskab.”
Michael Stensbøls gode råd til offentligt-private partnerskaber
Forstå den politiske dagsorden: Brug tid på at forstå de dynamikker, der præger den politiske beslutningsproces. Politik fremstår ikke altid logisk set fra et forretningsperspektiv, så det kræver indsigt og tålmodighed.
Vær modig og tænk ud af boksen: Der er et stort potentiale i at bruge private partnere til at teste eksperimenterende modeller, eksempelvis inden for sundhed og idræt.
Tænk langsigtet: Vores partnerskab med Københavns Kommune varer 100 år. Det kræver en visionær tilgang at sikre, at samarbejdet bliver ved med at skabe værdi.
Den danske samfundsmodel og fremtidens erhvervsliv
Michael Stensbøl ser store muligheder i at udvikle den danske samfundsmodel til at tackle fremtidens udfordringer og styrke erhvervslivet.
”Hvis vi forestiller os et scenarie, hvor en væsentligt større del af den offentlige økonomi skal bruges på krudt og kugler, kan jeg sagtens se for mig, at det private i højere grad skal være med til at finde løsninger. Vi vil se nye netværkskonstellationer, hvor private aktører som pensionskasser og virksomheder tænker anderledes og udvikler nye løsningsmodeller,” siger han.
Hans opfordring til det offentlige er klar: Vær modig, tænk ud af boksen og test nye samarbejdsmodeller.
”Den offentlige sektor tænker ofte, at sundhed er et rent offentligt ansvar, men der er stor værdi i at opsøge alternative løsninger. Tving jer selv til at tænke nyt, bryde siloer ned og spørge: Kunne dette løses på en anden måde?”
Ledelse og motivation i en formålsdrevet organisation
For Michael Stensbøl er ledelse ensbetydende med tydelig kommunikation og engagement i organisationens formål.
”Der går ikke en dag, hvor vi ikke taler om vores purpose. Det skaber engagement og begejstring, og det giver os en konkurrencefordel, når vi skal tiltrække kunder, partnere og medarbejdere,” siger han.
Hans ledelsesstil er tillidsbaseret og bygger på at give medarbejderne ansvar og frihed.
”Jeg vil gerne være en moderne leder, selvom jeg er 58 år. Det handler om at give retning og mening, men også om at respektere de utroligt dygtige kolleger, jeg har. Jeg spørger altid: Hvor vil du hen, og hvad er din plan? Jeg har tillid til, at mine medarbejdere kan deres arbejde. På den måde er jeg vist en ret nem chef,” siger han.
En model for fremtiden?
Med en strategi om at integrere ESG-principper i alle aspekter af driften, ser Michael Stensbøl store muligheder for at gøre DGI Byen til en endnu stærkere aktør i udviklingen af sundhed i hovedstaden.
”Vi lever længere, men vi får ikke flere sunde leveår. Det vil vi være med til at ændre,” siger han.
Med de udfordringer, den offentlige økonomi står overfor, ser Michael Stensbøl et stort potentiale i, at private aktører i endnu højere grad bliver en del af løsningen.
”Den danske samfundsmodel er unik, men vi skal være modige nok til at gentænke den, så vi kan skabe nye bæredygtige forretningsmodeller og sikre et sundt og innovativt arbejdsmiljø i fremtiden.”
For DGI Byen betyder det at fortsætte med at udvikle partnerskaber, skabe nye sundhedsløsninger og fastholde en visionær tilgang til samspillet mellem det offentlige og private.
”Vi har 1,1 mio. årlige besøgende. Der er et kæmpe potentiale, som vi vil udvikle yderligere. Vores formål er at skabe større sundhed og trivsel i København – det arbejder vi for hver dag,” afslutter Michael Stensbøl.
Michael Stensbøls blå bog
Indtrådte som administrerende direktør i DGI Byen i 2011 for at gennemføre en rekonstruktion efter betalingsstandsning.
Karriere:
- Startede sin karriere som fuldmægtig i Udenrigsministeriet
- Har haft ledende stillinger i private virksomheder som Superfos, Sanistål og Carl F
- Medlem af VL47
- Uddannet cand. merc. fra CBS i 1994
Ledelsesstil:
- Tydelig, formålsdrevet ledelse med fokus på tillid og frihed under ansvar
- Stor vægt på at kommunikere vision og mission klart i hele organisationen
- Engageret i at skabe partnerskaber mellem det offentlige og private
Vision:
- Ønsker at DGI Byen skal bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer inden for sundhed og trivsel
- Drømmer om at skabe en model for offentlig-private samarbejder, der kan inspirere bredere
Personligt:
- Passioneret omkring sundhed og trivsel – og har selv oplevet forbedret livskvalitet efter at være startet i DGI Byen
- Inspireret af virksomheder som Too Good To Go og ønsker at skabe lignende innovative løsninger inden for sundhedsområdet
- Beskriver sig selv som en “gammel hanelefant,” der arbejder på at blive bedre til at lytte
Vidste du at:
- Da Michael Stensbøl startede i DGI Byen, måtte foreningen låne til fire måneders løn via Lønmodtagernes Garantifond – i dag har virksomheden over 1,1 mio. besøgende årligt og en solid økonomi.
Om DGI Byen
Grundlagt i 1995 som en almennyttig forening.
Formålet er at fremme idræt, sundhed og trivsel i København gennem partnerskaber og bæredygtige løsninger. Overskuddet geninvesteres i idræt og sundhed i København.
Sidste år havde DGI Byen en omsætning på over 240 mio. kr., en egenkapital på over 300 mio. kr. og over 1,1 mio. gæster – heraf var 70 pct. privat- og foreningsgæster.
Samarbejdspartnere: Københavns Kommune, DGI, DGI Storkøbenhavn, fonde og private virksomheder.
Faciliteter:
- Øksnehallen (konference- og eventsted)
- CPH Conference (mødelokaler og konferencefaciliteter)
- CPH Hotel
- DGI Byens Vandkultur- og Saunahus
- Idrætsfaciliteter til 23 forskellige træningsformer (f.eks. padel, badminton, basketball osv.)
- DGI Byens Bowlingcenter
- Spisehuset (restaurant og café)
VL Døgnet har også fokus på co-creation og bæredygtighed
I al vores materialeproduktion forsøger VL at holde fokus på bæredygtighed – både klimamæssigt og socialt. Derfor samarbejder vi op mod VL Døgnet med flere partnere og sponsorer, som har et stort fokus på netop dette.
Vi har blandt andet designet en ny smart mulepose i samarbejde med en spændende socialøkonomisk virksomhed, der hedder I Tråd Med Verden samt med den danske producent af arbejdstøj, MASCOT. I Tråd Med Verden driver sy- og designværksteder i almene boligområder, hvor de arbejder med design og genanvendelse af kasserede tekstiler som omdrejningspunkt for at skabe jobmuligheder, netværk og livskvalitet for mennesker, som har mistet fodfæste på arbejdsmarkedet. Til VL’s nye mulepose har MASCOT doneret overskudstekstiler fra deres produktion af arbejdstøj til I Tråd Med Verden, som har designet og syet muleposen. Det vil sige, at hver pose er håndlavet og et unikum i sig selv. Så her er der altså tale om tredobbelt gevinst: MASCOT får udnyttet deres overskudstekstiler på en bæredygtig måde. I Tråd Med Verden sætter mennesker i arbejde, der ellers ville stå uden for arbejdsmarkedet. Og VL står med et smukt produkt, som vi er stolte af at vise frem på VL Døgnet.
Til VL Døgnet vil du også opdage, at VL har fået nye navneskilte. Vi samarbejder nemlig med VIANOMO, som har udviklet et digitalt navneskilt, der kan bruges igen og igen. VIANOMO arbejder for, at alle navneskilte og nøglesnore bliver anvendt af så mange gæster som muligt. Når produkterne bliver genbrugt igen og igen, reduceres deres CO2- og miljøaftryk per gæst. Samtidig forebygges affald fra alternative engangsprodukter. Så vidt det er muligt, benytter de genanvendte materialer i deres produkter og sikrer, at materialer fra udtjente produkter genanvendes. I forhold til en sammenlignelig løsning med engangsprodukter, dvs. et navneskilt i plastikholder og en nøglesnor af polyester, går VIANOMOs genbrugsprodukter “i nul” på klimaaftryk, når de har været brugt 12 gange.