VL-gruppen:

God struktur – og fokus på ledelse

30. august 2024

Niels-Ove Mølhave er Manager hos Beierholm i Horsens og samtidig VL-gruppeleder for VL63 i Horsens. Han har over de seneste år været meget fokuseret på at revitalisere VL-gruppen. Det har givet fornyelse, foryngelse og meget mere kvalitet. Læs her om Niels-Ove Mølhave og gruppebestyrelsens overvejelser og erfaringer – og hvorfor det er helt naturligt at kommunikere på LinkedIn om VL-gruppens møder.

Af Anders Monrad Rendtorff

Corona var en svær tid for mange VL-grupper. Det var vanskeligere at opretholde frekvensen i møderne, det tekniske set-up kunne være udfordrende, og mange ledere havde bestemt også andre ting at tænke på. Og netop corona-situationen fik VL-gruppeledelsen i VL63 i Horsens til at tænke over situationen for gruppen.

”Der var ikke meget aktivitet i den periode”, fortæller Niels-Ove Mølhave, der selv på bagkant af coronaen netop var tiltrådt som VL-gruppeleder for VL63, og fortsætter:

”Vi var en håndfuld ildsjæle i VL63, der var enige om, at vi nok var nødt til at kickstarte gruppen, da verden blev en smule mere normal igen. Vi var i en situation, hvor der var kommet lidt mere fokus på hygge og mindre fokus på det faglige og på ledelse. Samtidig var vi egentlig medlemmer nok – ca. 45 – men mange var blevet ældre, og andre bidrog nok for lidt. Så vi havde nogle udviklingspunkter, vi gerne ville sætte fokus på.”

Møderne fik struktur

Den første prioritet for bestyrelsen i VL63 var at finde sammen igen. Fysiske møder skulle hjælpe til at genskabe stemningen, og samtidig skulle gruppen have et kompetencemæssigt løft.

”Vi valgte i de første år at bruge ekstern hjælp, hvor opgaven var at facilitere vores møder professionelt. Ikke bare et oplæg med efterfølgende god mad og et glas vin, som jo kan være ganske godt. Med tilføjelsen af en facilitator tog vi os modet til at risikere, at nogle medlemmer ville finde den nye form påtaget og måske lidt rundbords-agtig. Men vi var i bestyrelsen enige om, at det måtte koste at tabe de pågældende medlemmer, hvis det kom så vidt. Men vi ville mere med VL63. Vil ville bevare hyggen, men samtidig styrke det faglige og især sætte fokus på ledelse”, fortæller Niels-Ove Mølhave og fortsætter:

”Vi var helt bevidste om, at vi i tråd med grundlaget for VL-gruppernes virke og for at differentiere os fra andre netværk, skulle fokusere og dyrke det faglige og den ledelsesmæssige dimension.”

”Vi satte også møderne mere i system. Vi ville så vidt muligt holder møderne hos vores medlemmer. Vi sørgede for bordkort, så vi ”tvang” medlemmerne til at sidde med nogle, som de ikke kendte så godt. Og så sørgede vi for, at alle kendte datoerne for vores 8 årlige møder i sæsonen i god tid i forvejen. Herunder også den rejse, som gruppen har valgt at lave sammen. Dels tager vi til det årlige VL Døgn, og så var vi 13 medlemmer på tur til Hamborg i efteråret 2023. En tur, der var faglig, men særligt har styrkede det sociale og personlige netværk. Tilsammen skabte det et godt momentum”, fortæller VL-gruppelederen.

Efter ca. to år sagde gruppen farvel til den eksterne facilitator, fordi gruppen nu kunne selv. ”Vi har nu nedsat en gruppe, der skal planlægge vores næste tur i efteråret 2025, og vi satser fremover på en udlandstur hvert andet år.”

”Ja, vi kan selv. Nu er processerne kommet mere i system, og vores medlemmer er glade for den nye kultur i gruppen. Og det er altså ikke os i bestyrelsen, der alene står for møderne. Vi er i denne sæson også lykkedes med at lægge så meget som muligt ud til gruppens medlemmer – og medlemmerne sætter jo en ære i at lave rigtigt gode møder”, siger Niels-Ove Mølhave.

Både fornyelse og foryngelse

Alle grupper vil jo gerne have både fornyelse og foryngelse. Det er i praksis en konstant opgave. Der er altid et vist churn, samtidig med at årene går – pludselig er man blevet ældre. Men hvordan fornyer og forynger man på en struktureret måde?

”Vores mål er at have 40 aktive medlemmer i VL63. Det sikrer, at vi altid er tilstrækkeligt mange til møderne. De sidste år har vi været ca. 60% fremmødte i gennemsnit, og det er vi rigtigt tilfredse med. Medlemmerne har jo rigeligt at gøre, og ingen melder fra af ond vilje. Men vi har da et no-show-gebyr på 500 DKK, hvis man ikke får meldt afbud i tide”, forklarer Niels-Ove Mølhave.

I rekrutteringsperspektivet havde gruppen brug for yngre medlemmer og særligt kvinder – men fortsat med fokus på kompetente medlemmer.  Det med kvinder var en særlig udfordring, da gruppen i lang tid kun havde én kvindelig repræsentant.

”Vi har prioriteret det meget højt. I dag er der 8 kvinder ud af 42 medlemmer, hvilket vi er meget glade for. Jeg er helt overbevist om, at det særligt er vores styrkede struktur, overblik over datoerne, mere fagligt funderede møder – altså i det hele taget en meget mere professionel håndtering af vores gruppe, der har hjulpet os. Jeg synes faktisk, at der er kvinder nok i vores region, men vores set-up har nok ikke tidligere været attraktivt eller interessant nok. Det er det nu – og det er jo selvforstærkende, når de nye medlemmer hurtigt finder sig til rette – og kan anbefale os til andre”, beskriver Niels-Ove Mølhave.

Naturligt at kommunikere eksternt

VL63 har i den seneste periode prioriteret at kommunikere mere om gruppens aktiviteter – særligt møderne. Det er stadig noget, som mange grupper ikke gør sig så meget i, primært af hensyn til diskretion og ønsket om, at netværket er meget fortroligt. Niels-Ove Mølhave har et andet synspunkt på kommunikation om gruppens liv:

”Det er helt naturligt at kommunikere – særligt på LinkedIn, hvor mange af os i forvejen er meget aktive. Jeg kobler mit VL-netværk til mit arbejde. Det er en del af mit professionelle liv, og jeg ser medlemskabet som en styrke. Derfor er det naturligt at kommunikere.”

I praksis laver Niels-Ove Mølhave eller et andet medlem af gruppen et opslag på LinkedIn efter hvert VL-møde. Det indeholder et kort referat af mødets fokus, et par hovedpointer, og så ’tagges’ de medlemmer, der har det fint med det.

”På den måde gør vi vores for at demonstrere, at VL i Horsens er et fagligt og kompetent sted at bruge sin tid. Og det eneste, det kræver, er blot en frivillig i gruppen, der får det gjort. Sådan er er det i alle grupper”, fortæller VL-gruppelederen, der samtidig bemærker, at han ikke har fået så meget som én negativ kommentar til det. Tværtimod.

”Vores LinkedIn-opslag understreger ganske enkelt, at VL er spændende, og at man som medlem får gode oplevelser”, afslutter Niels-Ove Mølhave.

VL-gruppelederens tips og tricks til ny energi i gruppen

Niels-Ove Mølhave peger på fire greb, der har været afgørende for revitaliseringen af VL63:

  • Fokus på ledelse
  • Kickstart via ekstern facilitering
  • Rekruttering af nye spændende medlemmer, der har givet ny og god energi
  • Prioritering af kompetente indlægsholdere

Du kan læse mere om, hvordan man kan strukturere onboarding, offboarding og i øvrigt skabe bedre møder, i VL’s inspirationskataloger, som du kan finde på VL Forum Intranet og her.

Erfaren leder og rådgiver af SMV

Niels-Ove Mølhave er i dag ansat om Manager hos Beierholm i Horsens med fokus på salg- og forretningsudvikling i kommunerne Hedensted, Horsens, Odder og Skanderborg. Han er netop indtrådt i bestyrelsen for Business Horsens og blevet konstitueret som bestyrelsesformand.

Niels-Ove Mølhave er dannet af den finansielle verden i form af lederjobs i Danske Bank, direktør i Dansk OTC samt regionsdirektør i Danske Andelskassers Bank. Her har han stærke resultater gennem ledelse i praksis og udvikling af medarbejdere, ligesom han på egen krop har mærket, hvad der kræves for at skabe resultater i såvel gode som hårde tider.
Hovedkompetencerne ligger inden for strategisk og operationel ledelse, finansiering, forretningsudvikling, opbygning af relationer, etablering af salgskultur, markedsføring af ”min virksomhed” og udvikling af medarbejdere. Niels-Ove Mølhave har i en periode haft sæde i 12 bestyrelser, heraf en del som formand. Dette har givet ham et indblik i og erfaring med ledelse af SMV-virksomheder på alle niveauer.

Læs også:

Reportage fra roadshow for VL-gruppeledere: Ét samlet VL

Læs mere:

VL’s Årstema: Gør dit ledelsesteam klar til AI

Se eksempler på Niels-Ove Mølhaves opslag på LinkedIn

Niels-Ove Mølhave, VL-gruppeleder for VL63, har tagen teten i forhold til ekstern kommunikation i gruppen. Efter hvert møde udarbejder han nu et kort opslag med fakta, faglige pointer og et foto fra mødet. Niels-Ove ’tagger’ deltagerne. Derefter får opslaget sit eget liv på LinkedIn. Og det styrker både rekrutteringen og medlemmernes opfattelse af VL-gruppen som et netværk med stærkt fagligt indhold og gode oplevelser.

Se her eksempler på LinkedIn-opslag fra møderne i VL63.