VL’s Årstema:

Ny model kan hjælpe ledelsen med at komme i gang med AI på en struktureret måde

30. august 2024

Udvikling af nyt framework: AI Readiness Process Framework (RFP)

  • Modellen kan hjælpe organisationer med at forberede sig på AI’s indvirkning og bevare den globale konkurrenceevne.
  • Modellen giver en struktureret, seksfaset vejledningsproces for at sikre en informeret beslutningstagning under formulering af AI-strategi og sammensætning af ledelsesteams.
  • Processen er cirkulær og dynamisk, hvilket gør det muligt for organisationer at skræddersy faserne til deres specifikke modenhedsniveau og lægger vægt på forandringsparathed og tilpasningsevne.
  • En central pointe er, at organisationer skal opretholde en evig forandringsparathed for at forblive relevante og bæredygtige. Modellen skitserer en struktureret proces i faser, der er designet til at opbygge både ekstern og intern bevidsthed om det organisatoriske miljø, før man indleder forandringer ved at vurdere AI-modenhedsniveauer og definere AI-strategien.
  • Når AI-strategien er fastlagt, skifter fokus til at samle et passende ledelsesteam og bestyrelsesmedlemmer til effektivt at udføre strategien. Da forandring er den eneste konstant, understreger modellen behovet for tilpasningsevne og fleksibilitet inden for den bredere globale kontekst, hvilket sikrer, at processen forbliver dynamisk og kontinuerlig.

Samlet set giver modellen en struktureret metode, der spænder fra den indledende fase med at skabe opmærksomhed over den detaljerede analyse af ønskede resultater til udviklingen af omfattende retningslinjer for sammensætning af ledelsesteam og bestyrelser, der har til opgave at implementere og vedligeholde en AI-strategi.

Grundig metode

Helle Dalgaard, VL84, og Lita von Benzon afsluttede for nylig deres MBA’er fra Henley Business School. De lavede i fællesskab ”Strategic Leadership in a Future Impacted by AI” som den afsluttende afhandling. Projektets arbejde blev belønnet med udmærkelse og udforsker de nye udfordringer og muligheder, som kunstig intelligens giver for strategisk ledelse i et moderne forretningsmiljø.

MBA-afhandlingen har to hovedindgange.

Dels en litteraturgennemgang, der består af en gennemgang af videnskabelig litteratur, opinionslitteratur og fremtidsforskning. Der er gennemgået ca. 200 stykker litteratur.

Og dels forskningsdata, der er indsamlet i to processer. Først en online-undersøgelse med 70 respondenter ud af 100 adspurgte. Derefter fire fokusgrupper med 4-5 deltagere. Respondenter er alle topledere og/eller bestyrelsesmedlemmer i danske private organisationer.
De indsamlede data er analyseret og sat i sammenhæng med den gennemgåede litteratur for at danne grundlag for konklusioner, anbefalinger og udvikling af AI Readiness Process Framework (RPF).

Læs mere:

MBA-afhandling om VL’s Årstema: Gør dit ledelsesteam klar til AI

Læs også:

VL63-gruppeleder om revitalisering af VL-gruppen: God struktur – og fokus på ledelse

Læs også:

Reportage fra roadshow for VL-gruppeledere: Ét samlet VL