VL’s Årstema:

Gør dit ledelsesteam klar til AI

30. august 2024

I en netop afsluttet MBA-afhandling fra Henley Business School tager de to erfarne danske ledere, Helle Dalgaard, VL84, og Lita von Benzon, fat i AI fra et strategisk ledelsesperspektiv. Læs hvordan AI ifølge Lita og Helle skal betragtes fra et konstant forandringsperspektiv i forhold til organisation og sammensætning af ledelsesteams – og se den model, som er omdrejningspunktet for afhandlingen, der i øvrigt fik særlig udmærkelse.

Af Anders Monrad Rendtorff

Helle Dalgaard, VL84, og Lita von Benzon har i forsommeren afsluttet deres MBA-forløb med en afhandling, der fokuserer på AI i et ledelsesperspektiv. Emnet passer perfekt ind i det Årstema om AI & ledelse, som VL Nyt har fokuseret på det seneste års tid. Derfor er det velkomment med et både praktisk og akademisk bidrag til den vidensopbygning, som foregår hos de danske ledelser.

De er begge meget nøgterne, når de beskriver udgangspunktet for AI i de danske virksomheders og organisationers topledelse.

”Jo, der er bevidsthed om AI og dens betydning, men vores entydige indtryk er, at danske ledere ikke er klar. Danske ledere er overvejende drevet af frygt. Dels for at ikke at være med. Dels for at gøre sig sårbare”, fortæller Helle Dalgaard og Lita von Benzon og refererer konkret til analysen i afhandlingen (se boks med metode).

”De fleste deltagere i vores analyse har kun overfladisk viden om mange AI-emner. De adspurgte respondenter udtrykker usikkerhed om, hvordan de skal håndtere AI med hensyn til styring og udnyttelse af mulighederne”, uddyber Lita von Benzon og Helle Dalgaard.

Det er ikke overraskende, set i lyset af debatten i den seneste tid. Men de to erfarne ledere bringer et par nye centrale perspektiver ind i debatten, baseret på deres analyse.

Er ledelsen parat?

Aktuelle megatrends som digital disruption, globalisering og klimaforandringer udgør komplekse udfordringer for beslutningstagere. Ifølge PwC’s 27. Global CEO Survey (2024) forventer ca. 40 % af virksomhedslederne, at deres nuværende forretningsmodeller bliver uholdbare i den nærmeste fremtid. Fremtidsstudier viser også, at ledere skal udvikle nye færdigheder og samarbejdsmetoder for at få succes i dette udviklende landskab. Den hurtige udvikling af GenAI har også ændret den operationelle og strategiske dynamik markant og flyttet AI ud af IT-afdelingerne og støttefunktionerne for at blive en del af det strategiske lederskab. Dette skift rejser kritiske spørgsmål om det strategiske fokus og de ledelsesmæssige spørgsmål, som AI påtvinger organisationer samt dets indvirkning på ledelsesstrukturer.

Ledelsen skal justere sit perspektiv

Der er to vigtige perspektiver, som Lita von Benzon og Helle Dalgaard mener, at de danske ledere med fordel kan anvende.

”Det første er, at ledelsen af AI skal ses i et forandringsperspektiv. Vel at mærke et perspektiv, hvor forandring ikke er episodisk, hvor forestillingen er, at man som organisation kan returnere til en form for ro. Nej, det findes ikke mere. Man er aldrig færdig. Det er en kliche, men ikke desto mindre rigtigt. Forandring er en konstant”, understreger de to ledere og fortsætter:

”Det andet perspektiv er Udefra-Ind. Man skal som ledelse i langt højere grad tage sit udgangspunkt i det ydre, i de faktorer, som grundlæggende driver forandringerne. Det kan igen synes banalt, men vores tydelige oplevelse er, at ledelserne i alt for stor udstrækning tænker Indefra-Ud. Og så får man altså ikke fat i det store billede.”

Forandring: Fra episodisk til konstant forandring

For at organisationer kan opretholde bæredygtighed og relevans på det fremtidige konkurrenceprægede marked, er deres evne til at forandre sig meget vigtig. Lige nu kan behovet for forandring føles »episodisk«, en engangsforandring, der så vil skabe en ny normal. Men den hastighed, hvormed teknologien udvikler sig, betyder, at organisationer løbende skal forandre sig og opbygge en kultur med »kontinuerlig« forandring – som udtrykt af filosoffen Heraklit »Forandring er den eneste konstant«. Den succesfulde organisation bliver nødt til at være fleksibel, tilpasningsdygtig, smidig og nysgerrig.

Ny model tilbyder struktureret metode til at udvikle, implementere og vedligeholde AI-strategi

Højdepunktet i afhandlingen er en ny metode, som Helle Dalgaard og Lita von Benzon har udviklet i forløbet. Den kaldes AI Readiness Process Framework (RPF) og er kort fortalt en model i seks faser, der meget instruktivt kan hjælpe en ledelse med den strategisk proces omkring AI.

”Modenheden i ledelsen er ikke høj nok. Heller ikke i bestyrelsen. Derfor tror vi, at modellen kan være hjælpsom til at komme i gang på en struktureret måde, der tager vores hovedprincipper alvorligt. Nemlig at vi skal forstå AI mere grundlæggende, og at vi skal lede i et forandringsperspektiv”, siger Lita von Benzon og Helle Dalgaard, der afslutter med et meget kontant råd:

”Vi vil råde organisationer til at bruge RPF til at fremme innovation og sætte et ledelsesteam og en bestyrelse, der er i stand til at navigere i en fremtid formet af AI og blive klar og forblive relevant. 

Større krav til effektive ledelsesteams

Forskningsresultaterne viser, at ledelsesteams og bestyrelser udviser en lav grad af parathed til at håndtere konsekvenserne af AI. Mens den nødvendige selvbevidsthed og de tekniske færdigheder er tydelige og prioriterede, befinder ledergrupperne sig i øjeblikket i de tidlige faser af udforskningen af AI.
For at opnå parathed til det fremtidige teknologiske landskab er det bydende nødvendigt, at ledelsesteams øger deres bevidsthed om organisationens interne, eksterne og teknologiske kontekster og fokuserer på at erhverve de nødvendige evner og ressourcer til at konfrontere den forventede indvirkning af AI.
Effektive ledelsesteams skal være i besiddelse af tekniske kompetencer, kritisk tænkning og emotionel intelligens for at sikre tilpasningsevne og fleksibilitet i forhold til forandringer. Man kan populært sige, at de effektive ledelsesteams prioriterer ”competence over confidence”.

Grundig metode

MBA-afhandlingen har to hovedindgange.

Dels en litteraturgennemgang, der består af en gennemgang af videnskabelig litteratur, opinionslitteratur og fremtidsforskning. Der er gennemgået ca. 200 stykker litteratur.

Og dels forskningsdata, der er indsamlet i to processer. Først en online-undersøgelse med 70 respondenter ud af 100 adspurgte. Derefter fire fokusgrupper med 4-5 deltagere. Respondenter er alle topledere og/eller bestyrelsesmedlemmer i danske private organisationer.
De indsamlede data er analyseret og sat i sammenhæng med den gennemgåede litteratur for at danne grundlag for konklusioner, anbefalinger og udvikling af AI Readiness Process Framework (RPF).

Læs mere:

Ny model kan hjælpe ledelsen med at komme i gang med AI på en struktureret måde

MBA om AI og ledelse

Helle Dalgaard, VL84, og Lita von Benzon afsluttede for nylig deres MBA’er fra Henley Business School. De lavede i fællesskab ”Strategic Leadership in a Future Impacted by AI” som den afsluttende afhandling. Projektets arbejde blev belønnet med udmærkelse og udforsker de nye udfordringer og muligheder, som kunstig intelligens giver for strategisk ledelse i et moderne forretningsmiljø.

Lita von Benzon er for nylig startet i en stilling som CFO i PJ Circular Engineering A/S. Virksomheden er forankret i en model for genbrug og genanvendelse og er gået i gang med en ambitiøs vækst. Lita von Benzon har haft en lang karriere inden for international shipping, hvor hun har ledet og udviklet regnskabs- og økonomiteams i Danmark og i udlandet. Interessen for data, processer og optimering i forbindelse med ledelse giver en stærk forbindelse til afhandlingen om emnet AI og strategisk ledelse.

Helle Dalgaard, VL84, er er nyudnævnt Executive Director hos Automize A/S (Norlys Group), en virksomhed, der er specialiseret i IT Cloud og Managed Services. Med en lang karriere inden for IT-branchen har Helle Dalgaard arbejdet på tværs af både små og store internationale virksomheder, hvilket giver hende et væld af ekspertise. På trods af sin korte tid hos Automize bidrager hun allerede til virksomhedens Udefra-Ind-fokus med et tættere kundesamarbejde og levering af innovative løsninger, herunder GenAI services. Automize’s ekspertise afspejles i dens anerkendelse som Gazelle-prisvinder ved tre lejligheder, hvilket understreger dens stærke vækst og indvirkning på branchen.

Læs også:

VL63-gruppeleder om revitalisering af VL-gruppen: God struktur – og fokus på ledelse

Læs også:

Reportage fra roadshow for VL-gruppeledere: Ét samlet VL