Brug MUVE til at tage ansvar for dit arbejdsliv

9. maj 2023

Porteføljekarriere er på nogle måder det nye sort. Alle taler om det. Men det er ikke sikkert, at en porteføljekarriere er for alle. Til gengæld er MUVE for alle. For MUVE-konceptet giver en struktureret tilgang til et grundigt eftersyn af dit arbejdsliv. Og ifølge forfatterne Maria Hjorth, VL84, og Pia Aarestrup, VL64, er det noget, vi alle har brug for.

Af Anders Monrad Rendtorff

Porteføljekarriere er et udtryk for, at man kombinerer forskellige indtægtskilder; typisk i en portefølje, som ofte er et mix af konsulentarbejde og bestyrelsesarbejde. Målet er et arbejdsliv, der er mere fleksibelt, og hvor man selv i høj grad har kontrollen.

”Det er en central pointe, at man stadig er akkurat lige så ambitiøs og passioneret, som man er i det mere traditionelle lederjob i en virksomhed eller organisation”, fortæller Maria Hjorth og Pia Aarestrup, der sammen har skrevet bogen MUVE med undertitlen ”Redesign dit arbejdsliv og skab en porteføljekarriere”.

Bogen er baseret på en lang række interviews med erfarne erhvervsprofiler, der har skiftet fra en traditionel karriere til en porteføljekarriere.

 

Tre moduler i en porteføljekarriere

Maria og Pia har fundet et mønster i at en porteføljekarriere typisk består af tre moduler:

  • Det, jeg skal leve af (bestyrelsesarbejde, foredrag, rådgivning, ekspertrolle, startup osv.)
  • Det, jeg også gerne vil (uddannelse, forfatter, klummeskribent, netværk, vejleder/censor, hobbyer osv.)
  • Det, jeg gerne vil give tilbage (mentor, velgørenhed, interesseorganisationer, foreningslivet osv.)

”På den måde er det lykkedes for rigtigt mange at kombinere flere forskellige ønsker i et arbejdsliv, som til gengæld er mere flydende og fleksibelt. Du har selv taget kontrollen og må leve med risikoen”, forklarer Maria Hjort og Pia Aarestrup, der understreger, at man jo ikke kommer sovende til det fleksible og energi-givende arbejdsliv. ”Det er der, hvor vores model – MUVE – kommer ind. For uden en struktureret tilgang, uden at være forberedt, så er det rigtigt svært at ramme plet”.

Hele vores pointe er, at man skal tage mere kontrol over sit arbejdsliv. Og at en forudsætning for det er, at man tager et seriøst, grundigt og mere analytisk perspektiv på arbejdslivet.

Fastbrændt, ikke udbrændt

Pia og Maria oplever, at nogle erfarne ledere og specialister er fastbrændte.

”Vi synes, at fastbrændt er et rigtigt godt ord. For man er netop ikke udbrændt. Den enkelte har stadig masser af energi og ambitioner i forhold til sit arbejde. Men mange sidder ganske fast og savner metoden til at komme videre. Her tror vi, at MUVE netop er løsningen. For hele vores pointe er, at man skal tage mere kontrol over sit arbejdsliv. Og at en forudsætning for det er, at man tager et seriøst, grundigt og mere analytisk perspektiv på arbejdslivet”, understreger de to forfattere.

Livet ændrer sig, tiden går – så det skal være nu, hvis du skal nå at ændre på noget. Så du kan nyde resten af dit arbejdsliv.

Motiverne er ofte relationelle

Motivet for at udforske en porteføljekarriere er ofte relationelt betonet. Det kan være familiære omstændigheder. Børnene er flyttet hjemmefra, og du har nu mulighed for at bruge din tid anderledes. Eller du oplever, at det skal være nu, hvis du skal nå at være mere sammen med børnene – INDEN de flyver fra reden.

Og motivet kommer ofte, når du begynder at tænke på, hvad du egentligt bruger din tid på. Du har ganske meget tid, men du føler, at du bruger den forkert. Det kræver en personlig stillingtagen.

”Det allerstærkeste motiv, vi har mødt, er den enkeltes bevidsthed om en ”endelighed”. Livet ændrer sig, tiden går – så det skal være nu, hvis du skal nå at ændre på noget. Så du kan nyde resten af dit arbejdsliv. Så hvordan kan man stadig være ambitiøs og passioneret, velvidende at der er en udløbsdato? Det er den bevidsthed, der for alvor flytter noget”, uddyber de to forfattere og VL-medlemmer.

Forberedelser starter allerede nu

En af bogens centrale pointer er, at du skal starte forberedelser, mens du er i det faste traditionelle job. Gerne i meget god tid.

”Du skal starte forberedelse parallelt med dit nuværende corporate liv. Ikke som sådan leve et dobbeltliv, men du skal starte overvejelserne om, hvad du gerne vil. Og skulle der være grund til at spare op, så er det jo vigtigt at starte i god tid”, afslutter Maria Hjort og Pia Aarestrup, der blandt andet nævner det store fokus på bestyrelsesuddannelser som en indikation for, at der er mange, der overvejer en fremtidig porteføljekarriere.

Det er ikke sikkert, at en porteføljekarriere er for alle. Men det er MUVE.

MUVE står for Motivér – Udforsk – Validér – Eksekvér og er den strukturerede model i fire faser, som Maria Hjorth og Pia Aarestrup ser som kernen i at forberede sig på et portefølje-arbejdsliv. Én ting er at eksekvere ens drømme. Det vil de fleste sikkert synes er svært nok. Men hvad er drømmen egentlig? Det kræver forberedelse af finde ud af.

Alle fire faser er vigtige:

 

  • Alt starter med Motivér. Vil du gerne prøve noget nyt, inden det er for sent? Er du alligevel opsagt, og kan lige så godt prøve konsulentlivet? Eller hvad er dit motiv? Det er her, starten går til at blive struktureret og tænksom omkring dit arbejdsliv.
  • Udforsk er din brainstorming. Hvad er dine faglige færdigheder? Hvad kan du? Og ikke mindst: Hvad vil du rigtigt gerne? For mange kan det være ønsket at være mere operationel igen. Og for andre kan det være at specialisere sig yderligere i sin fagligheds dybde.
  • Validér er ligeledes helt afgørende. For det her, du tvinger dig til at teste dine ideer. Test særligt op imod nogle i dit netværk, der ikke bare snakker dig efter munden og siger ”spring da bare ud i det”. Nej, tværtimod har du brug for de ærlige, ligefremme og kritiske personer, der selvfølgelig samtidig vil dig det godt. Dine luftkasteller skal punkteres, hvis de ikke holder. Og du skal bruge disse ”valideringsvenner” til at styrke din grundlæggende value proposition.
  • Eksekvér giver måske sig selv. Og alligevel ikke. Fordi timing kan være helt afgørende. Hvornår skal det være, hvor meget skal være osv.

5 hurtige om porteføljekarriere ifølge Maria Hjorth og Pia Aarestrup

Læs mere her

Fordele og ulemper ved porteføljekarriere

Porteføljekarriere er et alternativ til det mere traditionelle arbejdsliv. Hovedpointen ved porteføljekarrieren er, at du selv har taget kontrollen og ansvaret for dit arbejdsliv.

Du får: fleksibilitet og et tilvalg af de mennesker, som du ønsker at arbejde med og muligheden for at gøre mere af det, du er bedst til.

Du mister: teamet og det fællesskab, som du arbejder med. Du mister også goder, benefits, og selvfølgelig den faste løn.

Mange gode grunde til MUVE

Der er et stort tema i samfundet om alder. Den tredje karriere versus at blive opfattet som for gammel. I VL-sammenhæng er det samtidig et meget relevant emne. For VL-grupper kommer hurtigt til at spekulere i alder, ikke mindst fordi man ofte har en vis alder allerede, inden man indgår i VL-fællesskabet.  Og endelig er der rigtigt mange forhenværende topledere, der tidligere end før – altså i en yngre alder – begynder at fokusere mere på rådgivning, bestyrelsesarbejde og startup-interesser. Feltet af topledere i den modne alder er ikke længere så homogent som tidligere.

Henrik Ørholst om at forstå karrieren som et zigzag-forløb – og bogen ”Fremtiden er din – karrieren efter de 50”.

Læs mere her