Kompetent panel tog afsæt i Sustainability Mindset

25. februar 2022

Vi er på vej – og i den samme retning

”Hvordan definerer vi et Sustainability Mindset?” – det var overskriften på det første af en række virtuelle episoder i VL’s Årstema 2022. Og svaret var entydigt: Sustainability er kommet for at blive. Et enigt panel på VL´s første workshop pointerede at en global bevægelse allerede ER sat i gang. Og den kan ikke stoppes. Styrket regulering, kraftfulde finansmarkeder og styrkede forventninger fra stakeholders sætter en tydelig retning, hvor alle skal flytte sig. Anført af toplederen. Men der er selvsagt mange udfordringer, og transformationen kommer til at tage tid.

Af Anders Monrad Rendtorff

 

Langt lys, kort plan

En af de store take-aways fra de seneste års corona-situation er graden af uforudsigelighed. Det gør selvsagt, at mange ikke bryder sig om at planlægge længere frem i detaljen. Men omvendt er der mange, der ikke kan lide at udstille deres usikkerhed omkring fremtiden. Et indlysende spørgsmål fra moderator Clement Kjersgaard var derfor, om det i dag er blevet legitimt at tale om sin usikkerhed omkring fremtiden? Spørgsmålet udløste et rammende mod-spørgsmål fra Annemarie Meisling, der retorisk spurgte: ”Er det legitimt i dag at give indtryk af, at man kender fremtiden? Eller er det legitimt at være lyttende og opmærksom?” Det er måske kernen af den strategiske tænkning, som virksomhederne i dag må applicere. Det lange lys skal give retningen, mens planerne skal være mere kortsigtede, og man skal som leder øve sig i at være mere agil og mere opmærksom på sine markeder, sine kunder og de mange strømninger og bevægelser, der konstant kræver justering.

 • ”Jeg er overbevist om, at Sustainability har vundet frem de seneste år på trods af de mange kriser. Det lange lys er stærkt nok til, at virksomhederne tør investere. Men de konkrete planer er nødt til at være kortere og må justeres hele tiden, sagde Claus Hemmingsen, der talte fra både sin position som mangeårig topleder i A.P. Møller-Mærsk koncernen og nuværende bestyrelsesformand – også for flere SMV´er.”

Se eller gense Episode 1 – Sustainability Mindset

Se eller gense den dynamiske og spændende debat, der kommer vidt omkring Sustainability i praksis fra det brede åbningsspørgsmål: Hvad har du lært om Sustainability-dagsordenen i lyset af de sidste 2 års corona? Hvad lægger virksomhederne i Sustainability, hvor langt er de nået og hvordan definerer vi Sustainability Mindset?

SMV´erne skal have mere opmærksomhed

Der er fordele, men desværre også forhindringer, og det er ikke lige nemt for alle at kaste sig over Sustainabilty-transformationen.

Steen Vallentin, lektor på CBS, er meget opmærksom på de strukturelle forhold for de mange SMV´er i Danmark.

 • ”Altså, man slås for at få Sustainability ind på banen. Der er jo færre ressourcer i SMV’er, som samtidig ofte har et meget stærkt bundlinjefokus. Derfor er man nødt til at integrere Sustainability i kerneprocesserne. Det lyder jo indlysende, men i praksis er det jo bare svært”, siger Steen Vallentin.

Fordelen for SMV´erne er selvsagt, at der ikke er mange forstyrrende mellemled i implementation, mens det omvendt altid er svært at skalere.

 • ”Vi oplever dog, at systemet virker. Kravene til de store virksomheder, om f.eks. rapportering, sætter en proces i gang, der ultimativt rammer alle, f.eks. de mange leverandører. Vi oplever også meget selvregulering, der langsomt, men sikkert har sat Sustainability-bevægelsen i gang”, fortæller Steen Vallentin, der opfordrer til større åbenhed over for den usikkerhed, som eksempelvis Greenwashing-frygten har sat i gang.

”Det nye er, at alle aktører, globalt, bevæger sig i samme retning. Ikke med samme udgangspunkt, ikke i samme tempo. Men i samme retning. Det er helt afgørende”

Claus Hemmingsen

Chairman DFDS, Maersk Drilling, HusCompagniet & Innargi, medlem af VL46

Kompetent paneldebat satte fart på Ansvarlighed

En veloplagt Clement Kjersgaard mødte en række repræsentanter fra VL´s Advisory Board om Sustainability Mindset:

 

 • Lise Kingo, bestyrelsesmedlem og tidligere direktør i United Nations Global Compact (VL 3)
 • Claus V. Hemmingsen, Chairman, DFDS, Maersk Drilling (VL46)
 • Jesper Nygård, Adm. direktør, Realdania (VL2)
 • Annemarie Meisling, Senior Director, Corporate Affairs, Chr. Hansen (VL23)
 • Steen Vallentin, Associate professor, Academic director of CBS Sustainability

”Før corona var det ledelsen og ekspert-afdelinger, der talte om Sustainability. Idag er det alle. Det er bestyrelsen, det er kunder – og det er ikke mindst medarbejdere. På den måde har Sustainability vundet frem de seneste år, og corona har faktisk hjulpet med at accelerere ledelsens opmærksomhed på den fornødne agilitet”

Annemarie Meisling

Senior Director, Corporate Affairs Chr. Hansen, medlem af VL23

Hvis ikke du kan redegøre, kan du blive udelukket

Der er mange drivers, der kan skabe det fremadrettede momentum. En helt central driver er regulering, der rammesætter kravene og har sat et stærkt fokus på rapportering. En anden er de finansielle markeder, der sætter en meget konkret dagsorden via de konkrete investeringsstrategier. Og kravene fra kunder og medarbejdere er med til at fastholde fokus på Sustainability og samtidig undgå, at der bliver tale om en døgnflue.

 • ”Hvis ikke du kan redegøre for dine bæredygtige indsatser på en systematisk måde, kan du sagtens risikere at blive udelukket fra kapitalmarkederne. Det vil være kritisk for mange”, understregede Lise Kingo.

 

Nuvel, Danmark er lille, men har et stort navn globalt

Panelet var grundlæggende enig i, at Sustainabilty er modnet, og at der reelt er tale om en signifikant global bevægelse. Men hvilken rolle kan Danmark og danske virksomheder så spille i den sammenhæng?

 • ”Danmark er et lille land, men har et stort navn globalt”, understregede Claus Hemmingsen.

For spillereglerne i denne ny verdensorden er ved at blive ændret.

 • ”Man skal læne sig ud, man skal dele viden. Man kan ikke løse problemerne i sin osteklokke, for bæredygtighed er et systemisk begreb, der kræver et reelt holistisk approach”, sagde Jesper Nygård, der straks blev sekunderet at Annemarie Meisling:
 • ”Ledelse bliver nøgleordet. Den lærende organisation bliver måske endda metoden. Og den eneste måde vi kan lære effektivt på, er at samarbejde meget mere. Partnerskaber, open source, involverende aktivering af medarbejdere – alt gælder i den ny situation.”