Hvad vi har lært af Corona? Tillid er afgørende for at bringe et samfund igennem krisen

15. oktober 2021

Konsensus om både problemet og løsningen har ifølge professor Michael Bang Petersen, Aarhus Universitet og HOPE-projektet været afgørende for, at Danmark er kommet så stærkt igennem krisen. Oplev landets førende, politiske adfærdsekspert, som også er taler på årets VL Døgn d. 26. oktober.

 

AF ANDERS MONRAD RENDTORFF

 

Michael Bang Petersen har stået i spidsen for HOPE-projektet, der under hele covid-19 krisen har bidraget med afgørende viden om danskernes adfærd i relation til pandemien – senest også i forhold til vacciner. På den baggrund er han blevet landskendt som en af Danmarks førende krisehåndterings-eksperter. Til VL Døgnet kommer han med sit bud på, hvordan Danmark kommer videre. VL Nyt har i første omgang spurgt ham, hvad vi har lært.

 

Danmark er et meget robust demokrati

“Det danske demokrati er blevet tryktestet i uhørt grad over de seneste år. Og det har vist sig, at det danske samfund, det danske demokrati, er meget robust og har klaret krisen forbilledligt”, siger Michael Bang Petersen, og fortsætter;

“Det betyder, at vi nu ved, at vi kan håndtere store kriser. Vi skal ikke være bange. Vi har set, hvordan vi som samfund er i stand til at blive enige om hvad problemet er – og samtidig være enige i løsninger. Det gælder politikerne, det gælder erhvervslederne og det gælder i høj grad os mange borgere i samfundet.”

Covid-19 krisen har måske været en helt særlig ultimativ krise. Men er vi så bedre i stand til at tage fat i eksempelvis klima-krisen?

“Vi kan bestemt tage læringerne med til andre kriser og store samfundsproblemer som eksempelvis klima-krisen. Kriser er jo ikke ens, klimaet er en meget kompleks problemstilling. Men det ser ud til, at når problemet bliver stort nok til at alle parter kan tage det alvorligt – så kan vi løse det.”

“Vi kan bestemt tage læringerne med til andre kriser og store samfundsproblemer som eksempelvis klima-krisen. Kriser er jo ikke ens, klimaet er en meget kompleks problemstilling. Men det ser ud til, at når problemet bliver stort nok til at alle parter kan tage det alvorligt – så kan vi løse det.”

Michael Bang Petersen

Professor, Århus Universitet

Erhvervslivet er klar til at løfte

“Det er måske en kliche at sige, at man skal løfte i flok. Men det er netop det, der er sket gennem Covid19-krisen. Særligt erhvervslivet har jo vist, hvor stærke de er, når de bliver enige om at løfte. Det har været helt afgørende for, at vi er kommet så godt igennem”, siger Michael Bang Petersen, der nævner sig eget projekt, HOPE, som eksempel på, hvordan erhvervslivet var i stand til meget agilt at skifte kurs tidligt i krisen.

“HOPE-projektet er jo baseret på, at vi fik midler hurtigt til at prioritere og fokusere vores kompetencer på et de mest relevante projekter globalt”, siger Michael Bang Petersen.

 

Ledelse skal være baseret på tillid – både over for borgere og medarbejdere

“Tillid er et nøgleord for ledelse. Tillid er blandt andet at kunne stole på, at borgere og medarbejdere kan håndtere kompleks og omfattende information. Det betyder for den enkelte leder, at det er meget mere effektivt at være tydelig, at være straight forward. Det kan medarbejdere godt håndtere. Det er straks meget sværere, hvis informationen er lidt ulden, eller man som leder er kommet til at slå det hele lidt hen. Så forsvinder tilliden”, siger Michael Bang Petersen.