Storpolitik, kold krig og industrispionage – Fireside Chat satte deltagerrekord

16.april 2021

DIGITAL ROBUSTHED optager i den grad VL’s medlemmer, som onsdag var mødt talstærkt op i det virtuelle VL-studie for at høre eksperter diskutere den seneste udvikling inden for cyberkriminalitet og digital sikkerhed.

Af EVA ANDERSEN

 

I VL-studiet hos Clement Kjersgaard blev der onsdag morgen talt DIGITAL ROBUSTHED. Der blev talt storpolitik, kold krig og kampen mellem Kina og USA om fremtidens verdensherredømme. Der blev talt om de ændrede magtforhold i verden, om cybersikkerheden, som er under pres fra fremmede magter, og om pandemiens lynhurtige ændring af forbrugernes adfærd på nettet og om industrispionage og trusler fra kriminelle, som bliver dygtigere til at udnytte huller i sikkerhedssystemerne. .

Dagens første gæst var David Lloyd, General Manager i UK og Norden hos kinesiske Alibaba Group. Lloyd forholdt sig især til forskellene mellem de kinesiske og vestlige forbrugeres adfærd på nettet og til tech-giganternes indflydelse på den globale e-handel særligt Alibaba som fødselshjælper for mange vestlige virksomheder og brands, som gerne vil ind på det kinesiske marked.

Min påstand er, at hvis du som virksomhed er på nettet, VIL du blive udsat for ondsindet aktivitet. Det er klart, hvis du kører et fornuftigt sikkerhedsregime på dit IT, så løfter du barren, og så filtrerer du rigtig mange af de kriminelle væk. Men er du en lille virksomhed, som laver et eller andet sindssygt interessant, drone-teknologi eller noget andet, så kan det lige pludselig være en stat, du er oppe imod, som er interesseret i at få adgang til den teknologi, og det kan de så have forskellige motiver til, militære eller økonomiske. Så er du bare et mål, og det trusselsbillede er vi nødt til at forholde os til.

Thomas Lund Sørensen,

Chef for Center for Cybersikkerhed

Ansigtsgenkendelse og alt i én-betalings-app

Lloyd beskrev indledningsvis, hvordan kinesiske forbrugere er endnu længere fremme end de vestlige, når det gælder netshopping på nye kreative måder. Blandt andet har kineserne taget Alipay til sig, en app, som får det digitale og fysiske liv til at smelte sammen, så alle bevægelser, dagligdags handlinger og indkøb kan foretages og kontrolleres via én app, som blandt andet gør brug af ansigtsgenkendelse.

Dén var ikke gået i Danmark, de danske forbrugere ville ikke tillade en enkelt app at gemme på så mange personlige data, lød reaktionen fra Nana Bule, administrerende direktør i Microsoft Danmark.

Hun brugte eksemplet som afsæt til en diskussion om tech-giganternes ansvar for at skabe tryghed blandt forbrugerne og fremhævede det europæiske fokus på regulering og beskyttelse af persondata.

Vicegeneralsekretær Ulrik Vestergaard Knudsen fra OECD beskrev det digitale trusselsbillede set fra sit kontor i Paris. Han introducerede begrebet ’Splinternet’ – et internet splittet af kinesiske, amerikanske og europæiske interesser og advarede mod en stigende protektionisme som følge af pandemien.

Trods den voksende cybertrussel er han tech-optimist, erklærede han, og verden var aldrig sluppet lige så ’nådigt’ gennem pandemien, hvis vi ikke var der, hvor vi er i den teknologiske udvikling.

-Den digitale sikkerhedstrussel må ikke overskygge alt det gode, som digitaliseringen først og fremmest bringer med sig, sagde den danske vicegeneralsekretær.

’Splinternet’ dækker over, at vi har mindst fire forskellige måder at anskue den digitale transformation på. I USA er den meget markedsorienteret, i Europa er den forbruger- og vælgerorienteret og fokuseret på privacy, og i Kina er fokus ikke markedet eller forbrugerne, men Partiet. Og så har du et fjerde område, som tæller resten af verden, som gerne ville kunne samle data, men det er ikke en luksus, man har råd til. Så vi ser en verden, som digitalt og globaliseringsmæssigt risikerer at blive splittet fra hinanden, samtidig med, at vi stadig har en høj grad af indbyrdes afhængighed, så der er to modstridende kræfter i gang.

Ulrik Vestergaard Knudsen

Vicegeneralsekretær, OECD

Hackerangreb kan koste virksomheder livet – beskyt jer

Sidste mand på scenen var Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed. Han lagde vægt på ledelsesopgaven i at sikre sin virksomhed bedst muligt, inden ulykken sker, og hackere finder vej til virksomhedens systemer.

-Vi har set en gevaldig forretningsudvikling blandt de cyberkriminelle, de gør nu de ting, som avancerede stater gjorde tidligere. De har virksomheder, som på bestilling hacker fx danske virksomheder, som har inkassoafdelinger, udviklingsafdelinger, servicedisks osv. Det er blevet et totalt professionaliseret miljø, og rigtig mange store danske virksomheder har været udsat for avancerede angreb, sagde han.

For de små virksomheder kan det være et spørgsmål om liv og død, hvis man bliver ramt af et hackerangreb, tilføjede han.

-Nogle har simpelthen ikke pengene til at komme tilbage efter et hackerangreb, men risikerer at gå nedenom og hjem. Det er en kæmpe udfordring, som vi bliver nødt til at forholde os til.

Langt de fleste bestyrelser har i dag cybersecurity som en integreret del af deres risikovurdering på lige fod med øvrige risici som de fysiske, finansielle osv. Der hører et langt bredere risikobillede med til cybersecurity-agendaen i takt med den øgede digitalisering – hvad enten det gælder det nære og alle os, der arbejder hjemme i disse tider, eller den dybere digitalisering af værdikæder, handelskanaler og platforme.

Nana Bule

Adm. direktør, Microsoft Danmark