Som topchef for Jaguar Land Rover står Professor Sir Ralf Speth i spidsen for en virksomhed, som er verdenskendt for sit arbejde med ansvarlighed og bæredygtighed. Vi bringer her et interview med den karismatiske topchef, som du kan møde på det virtuelle VL Døgn den 4. juni.

EVA ANDERSEN

 

Hvordan vil pandemien og den økonomiske krise få betydning for virksomheders arbejde med de 17 verdensmål og Responsible Business-temaet?

Sir Ralf: For mange vil der her og nu være fokus på at overleve som virksomhed.

-Tiden vil vise, hvilken indflydelse krisen vil få på mellemlang og lang sigt, men jeg er fortrøstningsfuld. Jeg tror på, at virksomheder kun vil blive endnu mere stålsatte på at arbejde med temaer som bæredygtighed og ansvarlighed.

-Befolkningen i ilandene vil tænke en ekstra gang over ting, som vi tidligere har taget for givet: Helbred, velvære, job, økonomisk vækst og adgang til uddannelse bare for at nævne nogle få ting. Vi vil blive mere bevidste om, at vi er nødt til at stå sammen om at skabe en bedre fremtid for alle.

-På virksomhedsniveau vil man se flere som Jaguar Land Rover, som har været i stand til at støtte lokalsamfund på en meget umiddelbar og håndgribelig måde gennem krisen. Den positive reaktion fra medarbejderne har været tydelig: Økonomisk performance er vigtig, men det samme er muligheden for at bidrage positivt til samfundet.

-Vi er stolte af at bidrage til de globale mål som en del af Tata. Tata Group har forpligtet sig til at udvikle ansvarlige og bæredygtige løsninger, som adresserer de globale udfordringer i de kommende årtier. Som Jamsetji Tata, grundlægger af Tata Group, har sagt:  ”I en fri virksomhed er samfundet ikke bare endnu en interessent i forretningen, men selve formålet med dens eksistens.”

 

Styrker, som ifølge Sir Ralf vil definere fremtidens vindervirksomheder:

  1. MERE SAMARBEJDE PÅ TVÆRS AF SEKTORER OG SAMFUND

-Jeg tror på, at når vi er ovre krisens første fase, vil vi se en positiv effekt på udviklingen af nye bæredygtige løsninger. Faktisk vil udviklingen af nye transportløsninger i nogle sammenhænge komme til at gå hurtigere.

-Det gælder f.eks. måden, hvorpå vi anvender teknologi til at imødekomme samfundets behov. Og så vil vi sætte endnu større pris på samarbejde for at nå frem til mål, som er vores fælles bedste.

-Krisen har vist tydeligere end nogensinde, hvor meget vi mennesker kan opnå, når vi samarbejder. Samarbejde vil være nøglen til fremtidig udvikling på tværs af sektorer og samfund.

  1. BRUG AF TEKNOLOGI VIL DEMOKRATISERE UDVIKLINGEN

-Den personlige privatsfære og sikkerhed vil være vigtig for mennesker også på den anden side af pandemien, og bilen vil fortsat spille en vigtig rolle som transportmiddel. Der vil være større fokus på helbred, velvære og bilen som et personligt fristed.

-I den post-pandemiske verden vil elbiler – autonome og delte teknologier være endnu mere relevante og være med til at demokratisere udviklingen, så flere mennesker får gavn af den.

-Ældre og handicappede vil for eksempel kunne nyde de samme friheder, som bilejere har i dag, fordi selvkørende biler gør det muligt for flere at benytte bilen. Ny teknologi vil også bidrage til, at køretøjer kommunikerer automatisk med omgivelserne, så trafikken bliver mere problemfri, flydende og ikke overbelaster vejnettet.

-Vi vil naturligvis fortsætte med at udvide vores portefølje af elbiler på vores egen Jaguar Land Rover-måde. Ethvert fremtidigt køretøj vil være udstyret med teknologier, som opfylder ønsket om at køre en sjov, sporty, skarp bil – for det ønske vil ikke blive mindre de kommende år.

Sir Ralfs kriseråd

-Forbliv tro mod den langsigtede mission. Hos Jaguar Land Rover er ’Destination Zero’ vores langsigtede mission, og på det område tager vi ikke foden af speederen.

-På kort sigt er man nødt til at træffe de svære, men nødvendige beslutninger og gøre det rettidigt. Hvad vi gør i dag, definerer vores fremtid.

-Kommuniker, kommuniker, kommuniker! I en periode, da mennesker er fysisk isoleret i større eller mindre grad, er kommunikationen vigtigere end nogensinde.

Jaguar Land Rover sætter terrængående biler og 3D-teknologi ind for at hjælpe nødhjælpsorganisationer under Coronakrisen

En hær af Jaguar Land Rover-frivillige har hjulpet over hele kloden. Til dato har JLR udsendt flere end 350 biler til organisationer som Røde Kors og andre nødhjælpsorganisationer. Den nye Land Rover Defender er terrængående og bliver f.eks. brugt til at nå sårbare mennesker i de mest ufremkommelige områder.

Og så har JLR tilbudt sin ekspertise inden for forskning, udvikling og produktion. Blandt andet bidrager man til udviklingen af medicinsk og personligt beskyttelsesudstyr. JLR anvender her sin 3D-kapacitet, som hører til det mest avancerede udstyr i Europa.