5 hurtige om porteføljekarriere ifølge Maria Hjorth og Pia Aarestrup

9. maj 2023

Er porteføljekarriere for alle?

Populært sagt er porteføljekarriere for dem, der proaktivt tager stilling til livet, før livet tager stilling til dem. Der er faktisk mange forskellige målgrupper til ideen om en porteføljekarriere. Men fælles for dem alle er, at du skal være erfaren og at du kan bringe kompetencer i spil, som andre vil betale for.

 

Hvordan bruger man sit netværk?

Det er et spændende spørgsmål. Der er nemlig forskel på, hvor stort dit netværk er – og hvor kvalificeret det er. For hvad kan du bruge det til, når du netop har fundet ud af, hvad du vil? Det kræver for de fleste en systematisk assessment. Ikke mindst i forhold til, hvad du mangler – f.eks. i typer af kompetencer eller i typer af industrier. Så du skal ikke tage dit netværk for givet, men snarere tage det som et udgangspunkt, som du kan arbejde systematisk med.

 

Hvad har vist sig at være den største barriere?

Ifølge vores erfaring er det ikke kun pengene og økonomien, som mange fremhæver. Det er også tabet af positionen. Tabet af din status og den identitet, der følger funktionen og titlen. Det er svært at sige farvel til.

 

Hvor tålmodig skal man være?

Man skal nok være mere tålmodig, end man tror. Og det er jo sjældent topledernes største kompetence. For der er honeymoon-perioden – man er fri, og man har skabt perspektiv. Så kommer den svære balance med, hvor meget versus hvor lidt man skal lave. Man kan sige populært, at det jo ikke er en pointe at bytte 1 stk. rotteræs ud med 5… Så vores råd er, at man skal passe på med, at balkortet bliver fyldt for hurtigt. Omvendt er det jo spændende at komme i gang, og man vil jo gerne sige ja til alt. Kritisk masse er afgørende. Når du har nok, skal du være tilpas. For så slipper du jo for at være for rastløs og for utilfreds med den nye situation. Honeymoons er nemlig sjældent særligt lange.

 

Hvor mange penge skal man have med?

Vores tommelfingerregel er, at du skal have råd til et år. For tiden går hurtigt, inden du finder den rette hylde, den rette arbejdsmængde og også den rette fordeling mellem dine forskellige aktiviteter.

Erfarne forfattere, der selv har en porteføljekarriere

MUVE er udgivet 1.marts 2023 på Content Publishing, og blev nr. 1 på Politikens bestsellerliste for faglitteratur allerede inden udgivelsen. Bogen kan købes via forlaget eller på saxo.com.

 

Maria Hjorth, VL84, er professionelt bestyrelsesmedlem og sidder aktuelt i seks bestyrelser. Derudover underviser hun på bestyrelsesuddannelsen på Copenhagen Business School og sidder i Board Advisory Committee hos University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership.

Maria Hjort begyndte sin karriere i investeringsbanken Carnegie i 2000. Siden har hun arbejdet i Danske Bank, været adm. direktør for Mercer i Danmark, og før hun selv redesignede sit arbejdsliv og skabte en porteføljekarriere, var hun adm. direktør for VP Securities .

Maria Hjort er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og har derudover en Master i Business Psychology på University of Westminster, som hun har suppleret med studier på London Business School, London School of Economics og University of Cambridge.

 

Pia Aarestrup, VL64, er stifter af virksomheden Aarestrup Executive, hvor hun rådgiver bestyrelser og ledelser i bæredygtig ledelse og planlægning af porteføljekarriere.

Pia har mere end 20 års erfaring fra ledende positioner i Danske Bank og VP Securities inden for digitalisering, forretningsudvikling, strategi og HR. Hun har en finansiel baggrund, en Master i Business NLP og har suppleret med uddannelser på IMD, INSEAD, Singularity University og har senest gennemført CBS Executive-bestyrelsesuddannelsen.

Brug MUVE til at tage ansvar for dit arbejdsliv

Læs mere her

Henrik Ørholst om at forstå karrieren som et zigzag-forløb – og hans bog ”Fremtiden er din – karrieren efter de 50”.

Læs mere her