Signe Krogstrup har følt sig som en gæst i 23 år – nu er hun hjemme i Danmark i et af landets vigtigste job.

Mød nationalbankdirektøren til VL’s Virtuelle Julemøde

14. december 2021

Da Signe Krogstrup i 2019 vendte hjem til Danmark efter at have boet i udlandet næsten halvdelen af sit liv, føltes det netop sådan – som endelig at komme hjem. For nok er hun både dansk og schweizisk statsborger, er schweizisk gift og har fået sine to drenge, mens hun har boet i udlandet, men hun føler sig mest hjemme i Danmark. 

EVA ANDERSEN

 

I november sidste år satte hun sig i stolen i et af landets vigtigste job – som ny nationalbankdirektør efter Hugo Frey og fik ansvar for bl.a. krone, statsgæld og valutareserve. Dermed blev hun den første kvinde i 15 år i bankens tre mand store direktion.

Siden er det ikke gået stille for sig, for som ny nationalbankdirektør har hun fra dag et været i corona-krisemode.

 

Du er bare ét år gammel i jobbet og er tiltrådt i en tid, hvor hele verden har været påvirket af corona. Hvordan har det været?

-Rigtig meget har forandret sig under pandemien, og samtidig har alt været nyt for mig det sidste år. Jeg startede i jobbet under nedlukningen sidste år og blev på den måde ”Danmarks første virtuelle nationalbankdirektør”, som jeg har omtalt mig selv. Først efter sommerferien er jeg vendt tilbage til et mere normalt virke.

-Næsten alt, hvad vi beskæftiger os med i Nationalbanken har stået i pandemiens tegn siden marts 2020. Vi står med en økonomi, som er meget præget af pandemien, selvom vi har set en robust økonomisk udvikling herhjemme. Alligevel ser vi kæmpe udsving som følge af pandemien i takt med smittesprednings-bølger, nye virus-varianter og når ny medicin kommer på markedet. Det gør, at vi gang på gang oplever reaktioner i den økonomiske aktivitet i Danmark og på verdensplan.

-Pandemien skaber udfordringer, men samtidig er det også meget glædeligt at opleve, hvordan Danmark har klaret sig. Vi var dybt bekymrede for et voldsomt eller længerevarende økonomisk tilbageslag – det kom ikke. Tværtimod har dansk økonomi løbet endnu stærkere her i efteråret.

 

Hvordan kan det være? Hvordan kan det gå så godt i mange brancher – trods situationen?

-Der er flere dimensioner i det og forskellige svar på det spørgsmål. For det første var udgangspunktet godt. Dansk økonomi var stærk og havde få tegn på ubalancer, da vi blev ramt af pandemien.

-For det andet har der været den lang række af tiltag fra myndighedernes side, som har understøttet tilliden og har holdt hånden under indkomster. Det har betydet, at når samfundet er åbnet igen, har folk været villige til at gå tilbage og forbruge som før. Derudover har Danmark klaret sig bedre end mange andre lande takket være bl.a. en høj grad af digitalisering, som har betydet, at vi har kunnet være produktive næsten som normalt under nedlukningen.

-For det tredje har vi en anden sammensætning af brancher og virksomheder end fx Sydeuropa, som er meget økonomisk afhængig af turismen. Generelt betyder vores industrisammensætning, at mange eksportvirksomheder har oplevet en høj efterspørgsel også under krisen.

Gå til siden med julemødet

Hvad holder I særligt øje med lige nu?

-Flere af corona-udfordringerne er ikke, som vi forventede tidligere. Vi er ikke lige så bekymrede for effekten af nye nedlukninger osv., men er meget opmærksomme på arbejdsmarkedet, hvor det går meget stærkt lige nu, og det kan lægge et for højt pres på lønningerne fremadrettet.

-Priserne på varer stiger, verdensøkonomien er præget af inflationstal, som ikke er set lignende i årtier. Det giver udfordringer hos de store centralbanker, især i USA, hvor inflationsraterne er høje – det er de også i Europa og til dels Danmark, så den udvikling holder vi skarpt øje med.

 

Hvordan vil en 4. bølge ramme økonomien, forventer I?

-Det er stadig så nyt og derfor usikkert, hvordan den nye virusvariant vil påvirke os. Der er igen en stor usikkerhed, men den er ikke den samme som under den første bølge.

-Vi har lært meget – og særligt har vi lært, at selvom vi igen må trække os lidt tilbage og leve et liv med restriktioner, så er situationen midlertidig, og så snart vi kan, vender vi nogenlunde hurtigt tilbage til normalen.

-På den måde, er lige nu anderledes end i marts 2020. Vi kan risikere at måtte trykke på pauseknappen igen, men går det, som det gjorde under de tidligere nedlukninger, så vender vi tilbage til normal adfærd ret hurtigt igen. Vi har mere erfaring at bygge på.

 

Så bottom line, hvordan ser 2022 ud fra din stol lige nu?

-Der vil fortsat være meget fokus på den her stigning i inflationen, men forventningen er, at den er midlertidig og vil vare et godt stykke ind i 2022. Så hvad der sker med udviklingen og presset på arbejdsmarkederne, inflationen og hvordan de store centralbanker reagerer, det er nogle af de ting, vi er meget optaget af i Nationalbanken lige nu.

-Og så er der de større agendaer ud over pandemien. Klimakrisen, som skal håndteres og digitaliseringen, som får et ordentligt skub. Der er altså mange strukturelle forandringer i gang, som påvirker økonomien.

 

Hvordan føles det igen at bo og arbejde på dansk jord efter 23 år?

-Det har været helt fantastisk at komme hjem! Jeg har altid haft en stor udlængsel og tog afsted allerede under studierne for at læse i Schweiz. Jeg blev master, ph.d. og underviste på universitetet og forskede i en årrække. Så mødte jeg min schweiziske mand og fik job i den schweiziske Nationalbank, vi fik to drenge, var kort omkring Libanon og de sidste fire år i Washington DC som forskningsrådgiver hos Valutafonden.

-Jeg har været glad for udlandet og kan lide at have de globale briller på, men jeg har i stigende grad haft lyst at føle mig mere hjemme, som jeg gør i Danmark.

-I 23 år har jeg været gæst i udlandet, for selvom jeg føler mig godt tilpas ude og har både dansk og schweizisk statsborgerskab, så føler jeg mig mest hjemme i Danmark.

-Og så kom jobbet i Nationalbanken – det perfekte job på det perfekte tidspunkt!

 

På onsdag den 22. december, kl. 17.00 medvirker Nationalbankdirektør Signe Krogstrup i Global Update-panelet til VL’s Virtuelle Julemøde, som streames live fra Nimb. Se hele programmet her og skriv endelig til os i VL-sekretariatet på info@vl.dk, hvis du mangler at modtage tilmeldingslink til Zoom.