VL-årstema 2018: “Disruption – Ledelse på fremtidens arbejdsmarked”

VL-årstemaet 2018

Regeringen har rakt ud efter VL som et ’Sounding Board’ til arbejdet i Disruptionrådet, og i den forbindelse vil der blive inviteret til en række debatmøder med Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Der vil til møderne blive stillet skarpt på lederens rolle i en disruptiv tid, hvor fremtiden er uforudsigelig og omskiftelig som aldrig før, og hvor ny teknologi og atypiske ansættelsesformer påvirker selve forretningen og ledelsesopgaven.

 

Det er en fornem opgave, VL går i gang med, og som vi støtter med udgangspunkt i Selskabets formål:

”Dansk Selskab for Virksomhedsledelses formål er at fremme kendskabet til og forståelsen for moderne ledelsesprincipper og derved bidrage til økonomisk fremgang, sociale fremskridt og almindelig højnelse af levevilkårene i vort land.”

 

Troels Lund Poulsen

Michael Holm

Michael Holm talte til VL-mødet i Aarhus 10/9

Allan Gross-Nielsen

Allan Gross-Nielsen talte til VL-mødet i Aarhus 10/9

Marianne Dahl Steensen

Marianne Dahl Steensen talte til VL-mødet i København 26/9

Thomas Ritter

Claus Møller

Henrik Amsinck

Henrik Amsinck taler til VL-mødet i Kolding 1/10

Leif Thomsen

Leif Thomsen taler til VL-mødet i Kolding 1/10

Kigge Hvid

Stina Vrang Elias

Disruption – ledelse på fremtidens arbejdsmarked

 

Beskæftigelsesministeren indleder møderne rundt omkring i landet med en tale om disruption og arbejdet i Disruptionrådet.

Herefter sættes scenen for de respektive temaer med en samtale mellem Beskæftigelsesministeren og indlægsholderne. Der afsluttes med en dialog med deltagerne.

Til inspiration vises her plakater af fiktive eksempler på danskere, der er henholdsvis udfordret af – eller har fordele af disruption.

LINE, 35 år, Haderslev

Er uddannet Butiks- og salgsassistent på handelsskolen Business College Syd.

Læs om Lines udfordringer ved disruption

LINES UDFORDRINGER VED DISRUPTION Line har arbejdet som butik- og salgsassistent i Super Brugsen i Haderslev de sidste 6 år. Lines arbejdsopgaver er alsidige og inkluderer bl.a. vareopfyldning, lagerkontrol, vareindkøb, at udregne priser og udarbejde salgsopgørelser. Line sidder også ved kassen. Automatiseringen kan få stor betydning for Lines arbejdsopgaver, fx vil robotter fremover lave automatisk hyldeopfyldning og gøre rent ligesom kunderne selv scanner deres varer ind. Fremtidens arbejdsopgaver omfatter i stedet design af butikkens indretning, optimering af varernes placering, kontrol af robotterne, fx deres beregninger af lagerstørrelse, rådgivning og interaktion med kunderne etc. Men Line må omstille sig for at være rustet til disse fremtidige arbejdsopgaver, så hun kan fastholde sin stilling.

DENNIS, 28 år, Frederikshavn

Ufaglært. Har gået på produktionsskole efter folkeskolen. Dennis har aldrig gennemført en ungdomsuddannelse, men har gennem årene taget en række AMU-kurser.

Læs om Dennis' udfordringer ved disruption

DENNIS’ FORDELE VED DISRUPTION Dennis arbejder på en produktionsvirksomhed i Frederikshavn, der producerer pladejernsradiatorer. Virksomheden har de seneste år automatiseret store dele af produktionen, og Dennis’ job er derfor at styre robotterne og kvalitetssikre produkterne. Den konstante udvikling i ny teknologi betyder, at Dennis arbejdsplads planlægger at automatisere monotone og slidsomme arbejdsprocesser yderligere. Dennis kan derfor se frem til at få mere spændende arbejdsopgaver og kan med sin viden om robotternes kvalifikationer bidrage til at effektivisere arbejdsprocesserne endnu mere.

GITTA, 50 år, Nakskov

Har udover sin folkeskole taget stort kørekort for at kunne arbejde som buschauffør. De sidste 15 år har hun arbejdet som buschauffør i Sydsjælland.

Læs om Gittas' udfordringer ved disruption

GITTAS UDFORDRINGER VED DISRUPTION

Gittas fremtidige jobsituation udfordres af forandringerne på arbejdsmarkedet, idet hun både befinder sig i et job med højt automatiseringspotentiale (selvkørende biler), og samtidig har en lav forudsætning for at flytte til andre dele af arbejdsmarkedet historisk set (lav jobmobilitet).

Gitta har derfor behov for omskoling eller opkvalificering, hvis hun skal rustes til fremtidens arbejdsmarked og være omstillingsparat.

Endelig bor Gitta i en del af Danmark, hvor ledigheden ligger over landsgennemsnittet.

JENS, 56 år, Århus

Uddannet cykelmekaniker. Har sagt job som cykelmekaniker op for at blive selvstændig.

Læs om Jens' udfordringer ved disruption

JENS’ UDFORDRINGER VED DISRUPTION

Jens har sagt sit job på det lokale cykelværksted op, fordi han har fået en ide, som han gerne vil føre ud i livet som selvstændig. Jens’ idé er at udleje cykler til pendlere og turister i Århus via en app fra mobilen. Gennem app’en skal brugerne kunne leje cyklen, booke og betale for den og låse den op.

Jens’ nyopstartede virksomhed befinder sig i en gråzone mellem at være en software-virksomhed og en cykeludlejer – derfor er der ikke nogen klare regler på området for, hvad Jens må og ikke må ift. Århus kommune, som også udlejer cykler.

Jens’ nye forretningsmodel passer ikke ind i de eksisterende strukturer, og det bremser umiddelbart Jens’ virksomhed i at vokse sig stor.

HEIDI, 29 år, Odense

Uddannet civilingeniør i robotteknologi. Arbejder som robotudvikler hos privat virksomhed.

Læs om Heidi's udfordringer ved disruption

HEIDI’S FORDELE VED DISRUPTION

Heidi arbejder med at udvikle robotter, der automatiserer industrielle processer, så produktionsafdelinger på virksomheder verden over kan give de ansatte sjovere opgaver. Det skaber jobs, der giver dem nye udfordringer og værdi for virksomheden.

Den digitale udvikling, herunder automatiseringen, betyder, at Heidi’s fagområde er efterspurgt på arbejdsmarkedet.

Selvom Heidi kun har haft få år på arbejdsmarkedet, får hun ofte jobtilbud fra konkurrerende virksomheder. Heidi har dog indtil videre valgt at blive i sit nuværende job, hvor hun er glad for at være.