VL-årstema 2017 – Design af Ledelse

“Design af ledelse” er overskriften på VL-årstemaet 2017. Årstemaet sætter fokus på, hvordan vores ledelsesmodeller – måske – er udfordrede, og hvordan ledere kan lade sig inspirere af designeres arbejdsformer til at nytænke deres tilgang til emner som digitalisering, organisation, forretningsudvikling og forandring.

I anledning af temaet har VL udviklet et dialogværktøj i samarbejde med Dansk Design Center og konsulentvirksomheden Workz. Dialogværktøjet er et åbent, frivilligt tilbud til alle grupper i VL og målet er at omsætte årstemaet til konkrete og udfordrende dialoger i grupperne om emner som:

  • Hvilke tendenser udfordrer vores topledelse netop nu?
  • Hvad er de vigtigste forandringer – positive som negative – som vi bør tage stilling til?
  • Hvordan kan vi som ledere aktivt skabe den fremtid, vi ønsker for vores organisationer?
  • Hvad kommer det konkret til at kræve?

Tanken er nu, at så mange grupper som muligt – frivilligt – tager værktøjet i brug på et tidspunkt, hvor det passer ind i årets mødekadence. I takt med at flere grupper nu har gjort sig erfaringer med værktøjet, vil vi gerne dele nogle gode råd og tips, som kan styrke oplevelsen og værdien af det:

 

Tid
Der bør sættes god tid af til at bruge værktøjet seriøst i grupperne; også mere tid end afviklingsguiden der følger med værktøjet umiddelbart lægger op til. I praksis er det gruppernes erfaring at minimum 1,5 timer og gerne 2 timer er ideelt.

Facilitator
Det er en klar fordel, at gruppen udpeger en dedikeret facilitator, som kan holde processen i gang og justere kadencen, alt efter hvordan gruppen får arbejdet med værktøjets spørgsmål og temaer.

Det er lidt af et eksperiment at bringe dialogredskabet i spil i VL grupperne, som vi gør i år. Det betyder dels, at vi meget gerne sparrer forinden både med formændene og med dem, der tager ansvar for afviklingen. Det betyder også, at vi fortsat meget gerne hører ros & ris, som yderligere kan kvalificere anvendelsen af redskabet.

Mange hilsner

Christian Bason
Formand for Årstema-arbejdsgruppen

Jens Wittrup Willumsen
Formand

Skriv eller ring til info@vl.dk / +45 35439292, hvis I har spørgsmål.

VL - Designthinking - A4

Download og print vejledning (A4) til Dialogværktøjet.

VL - Designthinking - A3

Download og print (A3) samlevejledning.