Som afslutning på 2018 inviterede VL sine gruppeformænd og internationale medlemmer indenfor til et uformelt julemøde i Nimbs flotte lokaler i Tivoli. Her blev Rigets tilstand vendt med EU-korrespondent og ordstyrer Lotte Mejlhede, som var suppleret med en veloplagt gæstekomité bestående af udenrigsminister Anders Samuelsen, udenrigskorrespondent Lykke Friis og folketingspolitiker Joachim B. Olsen. Og de mange VL-medlemmer fik god lejlighed til at møde nye og gamle venner.
Duften af gløgg, æbleskiver og jul havde for længst spredt sig i den smukke rotunde på Hotel Nimb, som lagde lokation til årets julemøde i VL regi. Bestyrelsesformand Jens Wittrup Willumsen bød sammen med administrerende direktør Ida Bratting Kongsted hjerteligt velkommen til de cirka 50 fremmødte formænd for grupperne og internationale medlemmer med et tilbageblik på et år, som for erhvervslivet har været vanskeligt og udfordrende. I takt med at udfordringerne og opgaverne bliver større i verden, vokser ansvaret for virksomheder og dets ledere i Danmark. Dette betyder at VL’s ansvar som stærkt netværk og levende medie vokser og kan stimulere dialogen om lederskabets afgørende rolle.
 
Anders Samuelsen: “Europa mangler lederskab”

Til at give et overblik over den aktuelle situation i Europa, havde VL inviteret et par yderst kvalificerede gæster. TV2´s EU-korrespondent, journalist Lotte Mejlhede, havde i aftenens anledning fået til opgave at lede ordets gang i en uformel og levende snak med udenrigsminister Anders Samuelsen, udenrigskorrespondent og forfatter Lykke Friis, samt folketingspolitiker Joachim B. Olsen. Opgaven var at give et indblik i rigets tilstand, samt give deres perspektiv på virksomhedernes ansvar i dag.
Vores udenrigsminister lagde ud ved at give et overblik over de udenrigspolitiske udfordringer, både aktuelle såvel som fremtidige, som Danmark og Europa står over for. Anders Samuelsen lagde ikke skjul på, at det er et presset Danmark og Europa, som står over for en række vanskelige udfordringer. “Europa mangler lederskab”, lød det, med henvisning til at kansler Angela Merkel er på vej til at gå af i Tyskland, præsident Emmanuel Macron kæmper med utilfredshed i Frankrig, og at premierminister Theresa May formentlig hellere ikke har lang tid igen som leder på de britiske øer. Alt sammen noget som Danmark er nødt til at forholde sig til. Et Danmark, som Anders Samuelsen betegner som værende “en humanitær stormagt”.

En karismatisk Lykke Friis og en positiv Joachim B. Olsen

Tysklands-eksperten Lykke Friis gav herefter et indblik i Tysklands aktuelle indenrigs- og udenrigspolitiske udfordringer. Her var der fokus på kansler Angela Merkel og den tyske valgkamp, men der var også plads til sjove anekdoter, som eksempelvis hvordan kansleren foretrækker sin kartoffelsuppe. Lykke Friis understregede at på trods af alle udfordringer, som Tyskland står over for, stiger støtten til EU generelt i Tyskland, og man forbliver i høj grad proeuropæisk.
Som den sidste deltager i dagens komité steg folketingspolitiker Joachim B. Olsen på scenen, med opgaven om at vende blikket indad og give en status på Danmarks rolle i Europa. Ifølge Joachim B. Olsen kan resten af Europa lære meget af Danmark. Han lagde vægt på, at Danmarks stærke tradition for tværgående politisk samarbejde har været godt til at gennemføre reformer til fordel for en solid dansk økonomi. Efter tre inspirerende og tankevækkende oplæg blev aftenen afsluttet med en spørgerunde, hvor de fremmødte VL-formænd og -udlandsmedlemmer havde mulighed for at stille opfølgende spørgsmål til komitéen, samt give udtryk for virksomhedsledernes perspektiv.

Gamle og nye venner

Margrete Lyngs Mortensen var en af gruppe-formændene, der havde prioriteret julemødet. “Det var et super arrangement. Jeg havde læst Lykkes bog inden og synes det særligt var en fornøjelse, fordi hun og Lotte Mejlhede spiller så godt sammen og supplerer hinanden. Det gode humør smittede af både på vores udenrigsminister og Joakim B Olsen. Så det var et fremragende arrangement, hvor jeg havde glæde af at møde nye og gamle venner. Jeg er faktisk igang med at lægge op til en tur til Tyskland, muligvis sammen med en anden VL gruppe, så det kunne ikke være bedre”.

Fra VL 94, Dubai deltog generalkonsul Jens Alsbirk. ”Det var første gang, at jeg deltog i julearrangement, der var meget vellykket – både på grund af de veloplagte oplæg og de gode muligheder for at networke før og efter den formelle del. Jeg ser frem til at følge næste års globale tema, FN’s Verdensmål, som vi jo også har meget stort fokus på i Udenrigsministeriet.”
Julemødet blev afslutningen på et stærkt år i VL-regi, og med dette vil VL gerne takke alle engagerede formænd og aktive medlemmer, som bruger energi på at sætte ledelse på dagsordenen i Danmark.