Mødet den 10. september 2018 i Aarhus fik sat fokus på fremtidens arbejdsmarked, og hvad der bekymrer og udfordrer toppen af dansk erhvervsliv. CEO Michael Holm, Systematic, CEO Allan Gross-Nielsen, AS3 og Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen havde en livlig dialog med de fremmødte VL-medlemmer.

 

Udenfor står DR og TV2 News parat til at få en hurtig kommentar fra Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen omkring COOP’s udmelding i forhold til ungarbejdere. Det er hurtigt overstået og indenfor venter VL-medlemmerne på at møde Ministeren. Det blev til en spændende eftermiddag omkring beskæftigelse og det danske arbejdsmarked bibragt VL-medlemmernes virksomhedsperspektiv.

Udover ministeren var CEO Michael Holm fra Systematic og CEO Allan Gross-Nielsen fra AS3 med til at sikre en livlig diskussion. Et afgørende tema for de tre indlægsholdere var, om der er hænder nok til at sikre vækst i samfundet.

I dagligdagen oplevede Michael Holm, at det var svært at finde medarbejdere, der har de rigtige IT-kompetencer. Det sætter grænser for vækst.

“Siden regeringen trådte til i juni 2013, er der kommet 145.000 flere danskere i arbejde. Det viser noget om den gode økonomiske udvikling, landet har været gennem de seneste tre år. Det er 25.000 flere end i 2008, hvor dansk beskæftigelse toppede. Siden da er der sket meget, men det er nødvendigt at tage ved lære af de fejl, vi begik dengang og styre uden om Finanskrisen, der rullede over det meste af verden for ti år siden”, sagde Beskæftigelsesministeren i starten af arrangementet.

Fem højdepunkter fra eftermiddagen

1.
“Hvis ikke vi har medarbejderne, kan vi ikke løse de opgaver, som kunderne forventer af os, og så vælger de en anden virksomhed. Så taber vi markedsandel. Vi har placeret 125 arbejdspladser i Rumænien. Det har vi gjort af nød. Ikke af lyst…”, (CEO Michael Holm, Systematic).

2.
“Jeg er bekymret over, om fremtidens arbejdsmarked er designet til alle borgere. For mange højtuddannede er Flexicurity en god model, men det er ikke sikkert, at den passer til dem, der står uden for arbejdsmarkedet eller på tærsklen til det. Der er nogen, som har nemt ved at klare sig, men der er en stor gruppe, som har svært ved det. Tyve procent af en årgang får ikke en ungdomsuddannelse, og det er et stort paradoks…”, (CEO Allan Gross-Nielsen, AS3).

 
3.
“Jeg får helt ondt i maven over, at over 600.000 danskere på arbejdsmarkedet har svært ved at læse og skrive. Tiden er ikke længere til, at man ikke har de basale færdigheder. Hele undervisningssystemet skal laves om.” (Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen)

4.
“Vi skal starte med at se på lærerseminarierne. Det er alt for teoretisk uddannelse, som de studerende får. Det skal være spændende at gå i skole. Også på Universitetet. Det er nødvendigt at se uddannelse som livslang, og at man ikke er færdig med at gå på universitetet, når eksamensbeviset er i hus” (CEO Michael Holm, Systematic).

5.
“Det bedste vil være, hvis unge mennesker selv kan vælge deres forældre. Det vigtigste i alle menneskers liv er de første 1000 dage. Det er der, alle de basale færdigheder bliver grundlagt. Det er her, alle efterfølgende problemer opstår. Der er alt for mange, der vokser op uden at blive en del af samfundet.” (Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen)