Marianne Kirkegaard, CEO & President CSM Bakery Solutions, vinder af årets Womens Board Award og taler på VL Døgnet 2018

“Selvom pengene betyder meget på det amerikanske arbejdsmarked, så er der forandringer på vej. Det økonomiske incitament er ikke længere nok. Der skal mere til for at holde på talenterne. På det punkt kan vi i Europa godt konkurrere. Sådan har situationen været hos os i mange år – til gengæld er der behov for, at vi udviser meget i mere mod og villighed til at gøre en ekstra indsats på denne side af Atlanterhavet, hvis vi skal forblive konkurrencedygtige”. Det er nogle af budskaberne fra Marianne Kirkegaard, som du kan møde til VL Døgnet, hvor hun taler kl. 15.45 i sessionen ”Udfordringer for fremtidens topleder”.

Hvad er fremtidens udfordringer for en topchef?

Det bliver mere vanskeligt at motivere talenterne i fremtiden. Der skal noget andet til nu, end dengang jeg var ung. Det er ikke nok med en høj løn eller en lovende karriere. De unge har andet i livet end arbejde. Det er positivt, men det giver nye udfordringer for toplederen, der har brug for andre redskaber. Som topleder indser jeg, at der skal nye og flere redskaber i brug.

En anden udfordring er diversitet. Det er nødvendigt med højere grad af forskellighed i ledergrupperne. Det gælder både i forhold til køn, alder, etnisk oprindelse, kultur etc. Udfordringen er stor i Skandinavien. Det er et dårligt match i forhold til den verden, vi har i dag.

 

Hvor meget betyder penge som motivationsfaktor?

”I USA er pengene en stærk drivkraft, og derfor er man villig til at påtage sig mere end et job. En nyuddannet fra et amerikansk universitet påtager sig straks flere jobs efter eksamen for at tjene så mange penge som muligt. Det er meget almindeligt, at man har et karrierejob, og så er der et ekstra job, hvor man kan lave lidt ekstra. Det kan være at køre Uber om aftenen og i weekenden. Samtidig er der heller ikke nogen fine fornemmelser. Nyuddannede tager gerne jobs på lavere niveau for at få gang i karrieren.”

”De nyuddannede er villige til at yde en ekstra indsats, fordi der ikke er noget sikkerhedsnet på det amerikanske arbejdsmarked, som vi kender det i Europa. En anden årsag er, at skatterne er lavere, så det kan betale sig at yde en ekstra indsats.”

”Amerikanerne har således meget svært ved at forstå, at det f.eks. i Danmark, med de relativt høje overførselsindkomster har den konsekvens, at det ikke kan betale sig at arbejde. De synes, at danskerne er forkælede, og de mener, at det dæmper initiativet. På vores side af Atlanten i USA er man sin egen lykkes smed.”

”Den store forskel på en jobsamtale med en uddannet i USA og Skandinavien er, at hos jer skal vi fortælle om, hvad vi kan gøre for ham eller hende. Hos os er det omvendt. Her vil de fortælle om, hvad de kan gøre for os. Det, synes jeg, er meget sundere. Da jeg selv startede hos Unilever som nyuddannet kandidat var det med et sug i maven og usikkerhed om “lever jeg nu op til forventningerne, de har til mig”. Der gik mange år, før jeg turde stille krav.”

Er det nemmere at være topleder i USA end i Europa?

”Arbejdsmarkedet i USA er meget mere fleksibelt end i Europa. Fundamentet på det amerikanske arbejdsmarkede er, at det kan betale sig at gøre en ekstra indsats. Derfor er det, alt andet lige, nemmere at være topchef i USA end i Europa. Det er nemmere at få medarbejdere til at yde en ekstra indsats. Der er også meget højere grad af diversitet i USA end i Danmark og resten af Europa. I flere amerikanske stater er mere end halvdelen af topcheferne kvinder. Nøgleordet er, at ledergrupper skal være forskellige. Hvis de kommer til at minde for meget om hinanden, ødelægger det nytænkningen.”

”Jeg oplever, det er meget svært at ændre på en organisation eller afskedige medarbejdere i en europæisk virksomhed. Det kræver forhandlinger med fagforeningerne eller domstolene. I USA kan man ændre det i løbet af en eftermiddag. Derfor er amerikanske virksomheder meget mere omstillingsparate og hurtige til at tilpasse sig.”

 


Hvordan er sammenhæng mellem ledelse og innovation?

”Innovation er altid og meget tæt relateret til forandring. En leders vigtigste opgave er forandring, mod og hurtighed. Og her skal man være modig og parat til at tage en chance. Det gælder især for de unge mennesker, der – ligesom os andre – skal være villige til løbende forandringer og at ændre holdninger. Innovation er forskellen på en leder og en “follower”. Forbindelsen mellem de to ord er stærkere, end den nogensinde har været før.”

 

Hvordan ser man på Europa fra USA indenfor ledelse?

”Min karriere har udfoldet sig til store globale virksomheder. I Europa er vi dygtige og smarte, men vi er lidt forkælede, og der er for mange principper for, hvad man vil, og hvad man ikke vil. Derfor overser man muligheder. Europa har ikke den samme tolerance som i USA overfor diversitet. I USA ansætter man uden spørgsmål medarbejdere, der er over 60 år. Det sker meget sjældent i Danmark og resten af Europa. Her går man på pension.”

”I Danmark er man for kort tid på arbejdsmarkedet. Nyuddannede er hurtigere færdige i USA end I EU hos jer, og desuden så går vi i Europa hurtigere på pension. Amerikanerne har også svært ved at forstå, at studenter bruger flere år, før de går i gang med en uddannelse. Det vil aldrig ske i USA, hvor man vil være bange for, at karrieremulighederne bliver forringede.”

 

Dit bedste ledelsesråd til VL-medlemmerne?

”Vær meget mere tolerant i forhold til diversitet. Vær modig og nytænkende. Og lad os så få mændene til at vise noget mere mod i.f.t. til også at ansætte flere kvinder på ledende poster.”

FAKTABOKS

Marianne Kirkegaard modtog Women´s Board Award prisen 2018. Prisen blev overrakt af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary.