På VL Døgnet klokken 10.00 vil First Vice-President Frans Timmermans tale om Europas fremtid og økonomi med Nationalbankdirektør Lars Rohde. Debatten vil blive modereret af Associate Editor John Gapper, Financial Times. 

Frans Timmermans er First Vice-President i EU-Kommission og tidligere hollandsk udenrigsminister. Han er Jean-Claude Junckers nærmeste medarbejder, og en spansk blogger har betegnet ham som en beslutningsmaskine.

Aldrig de nemme jobs

Han overlader rampelyset til Jean-Claude Juncker, som står i spidsen for de vanskelige Brexitforhandlinger. I stedet beskæftiger han sig med endnu mere komplicerede emner: Immigration til EU, forholdet til Polen og ikke mindst relationerne til Europa-parlamentet.

“I don’t always get the easiest job, let me put it that way”, har Frans Timmermanns sagt ved en tidligere lejlighed i et interview.

I Kommissionen er hans primære opgave at kortlægge, hvordan hele EU-systemet kan finde genklang i befolkningerne. At gøre EU relevant i en tid, hvor populisme topper med skarpe udfald mod EU-systemet. Han er en no-nonsense guy, som siger tingene ligeud.

 

Han er en blændende formidler. “His oratory skills are way beyond most of us. That bears some risk, but the advantages of it are far greater. We need people who can tell a story. And at the same time if they can govern a bit, it’s a good combination”, siger en god ven og politisk allieret Diederik Samsom, som er tidligere leder af det hollandske Labour Party. “If there’s is one person who wants to conquer a room, it’s Franks Timmermanns. He is devastated when it’s not successful”, fortsætter vennen.

Kys fra chefen

Der er et tæt venskab mellem kommissionsformand Jean-Claude Juncker og Frans Timmermanns. Formanden sætter meget stor pris på deres samarbejde, og det viser sig ved, at han ved flere lejligheder har kysset sin nære medarbejder på den skaldede isse.

“All bald men run the risk of getting a head kiss” har Frans Timmermanns sagt, når chefen glæder sig over den nære medarbejder.