Tech-Ambassadør Casper Klynge, Silicon Valley, taler ved VL Døgnet 2018 hvor der er fokus på “Europas Fremtid – mod alle odds ”. 


Dansk tillid giver digital succes

Tech-ambassadør Casper Klynge mener, at Danmark vil vise vejen for resten af Verden ved at være brobygger mellem de teknologiforskrækkede lande og dem, der ikke er det. “De lande, som er mest digitale, vil få en stærkere økonomisk vækst end dem, som ikke er det. Derfor er det vigtigt, at vi i Europa står sammen på dette område. Her mener jeg, at Danmark kan spille en balanceret rolle med henblik på at sikre, at Europa placerer sig rigtigt til at møde fremtidens udfordringer og muligheder”, siger han i interviewet med VL Nyt.

Danmark går nye veje

“Der er også en afventende nysgerrighed om, hvad formålet er med mig som verdens første Tech-ambassadør. Det er ikke kun teknologivirksomhederne, som stiller det spørgsmål. Også andre lande er meget interesserede i, at Danmark har valgt at gå nye veje, og det overstiger langt, hvad man kan forvente af et mindre land”, siger Casper Klynge.

Den nye Tech-ambassade bliver brugt til at skabe indflydelse ved at påvirke udviklingsretningen hos teknologigiganterne – i første omgang fra Silicon Valley i Californien, Beijing og København.

“I Europa er der forskellige synspunkter på teknologi. Det er Danmarks chance for at sætte en dagsorden, hvor det er muligheder i teknologien og ikke begrænsningerne, der kommer til at være dominerende. Alle de (teknologiske) revolutioner, som verden har været igennem, har altid medført noget godt på trods af, at der har været megen skepsis, når en teknologi var ny”, siger Casper Klynge og fortsætter:

“Danmark har meget at byde på her. Vi er et af verdens mest gennemdigitaliserede lande, herunder også den offentlige sektor. Her kan Danmark sætte en europæisk dagsorden ved at være brobygger mellem dem, der er teknologiforskrækkede og dem, der er vilde med alt ny teknologi. Danskerne er snusfornuftige, og forstår at udnytte muligheder uden uligheden forøges.”

Teknologien rykker tilbage til Europa

De første to industrielle revolutioner er sket med epicenter i Europa. Herefter er den tredje rykket over Atlanterhavet og til Asien. Til gengæld har Europa gode muligheder for at indtage et globalt lederskab, mener Tech-ambassadøren:

“Det globale lederskab på teknologiområdet skal komme fra Europa. Vi har nogle klare værdier, og vores samfund er åbne. Der er heller ikke problemer med at sætte begrænsninger for monopolerne, skabe forbrugerbeskyttelse og borgerrettigheder. Den kombination betyder, at Europa kan spille en stor global rolle. Derfor kan vi – sammen med teknologivirksomhederne – sætte de rigtige rammer i den digitale tidsalder. ”

 

Danmark i forreste linje

Danmark er med i forreste linje med digitaliseringen. Over 90 procent af kommunikationen mellem borgere og myndigheder sker digitalt. Det meget høje tal skyldes især, at vi stoler på myndigheder:

“Der er nogle strukturelle udfordringer i nogle Europæiske lande. I Danmark har vi digitaliseret det meste af kommunikationen mellem myndighederne og borgerne. De lande, som er mest digitale, vil få en stærkere økonomisk vækst end dem, som ikke er det. Derfor er det vigtigt, at vi i Europa står sammen på dette område. Her mener jeg at Danmark kan spille en balanceret rolle med henblik på at sikre at Europa placerer sig rigtigt til at møde fremtidens udfordringer og muligheder. Det er jo ikke altid et lands men derimod argumentets størrelse, der batter.

Vores CPR-register og den digitaliserede kommunikation mellem borgere og myndigheder gør altid et stort indtryk i udlandet. Over 90 procent af alt den kommunikation er digital. Ingen lande er i nærheden af det. Der har altid været et tillidsforhold mellem borgere og offentlige myndigheder i Danmark. Derfor er det nemmere at digitalisere det danske samfund.

I USA har man større tillid til private virksomheder end til de offentlige myndigheder. Derfor har de svært ved at indhente os på e-governance-området”, afslutter Casper Klynge.