Interview med CEO Søren W. Schrøder, Bunge

 

“Goddaw do – jeg laver lige en kop te.” Det var de første ord i et telefoninterview med Søren Schrøder fra den amerikanske virksomhed Bunge, som er nummer 214 på Fortunes oversigt over verdens største virksomheder. Den jyske baggrund fornægter sig ikke. Men han er topchef for mere end 35.000 medarbejdere i en global virksomhed og er derfor en af de danskere, der er højest placeret i det internationale erhvervsliv.

Søren W. Schrøder taler sammen med Matt Brittin fra Google og Chen Lifang fra Huawei klokken 16.45 på VL Døgnet den 1. juni 2017.

 

Hvad er din baggrund?

 

“Jeg er født i Aarhus og opvokset i Viby J og Hasselager, som er forstæder til Aarhus. I 1981 blev jeg student fra Viby Amtsgymnasium. Karrieremæssigt har jeg følt mig privilegeret, men jeg har altid valgt at holde lav profil. Derfor er der ikke ret mange uden for branchen, der kender mig. Det er bevidst. Det er Bunge, det handler om. Ikke mig som person.

Turen gik til USA lige efter gymnasiet. Min onkel kendte en HR-chef i et New York-baseret handelsfirma. Han fik mig i kontakt med Connecticut College, hvor jeg på to år fik en bachelorgrad i økonomi. Det var min adgangsbillet til det amerikanske arbejdsmarked, og i 1983 fik jeg mit første rigtige job i Columbus i Ohio. På det tidspunkt havde jeg svært ved at se mig selv i et langt universitetsstudium. Jeg var utålmodig, men erkendte, at uddannelse er vigtig. Derfor har jeg også senere været på en række kurser, men det vigtigste er stadig det, jeg har lært i jobbet.

Min karriere har ikke kun været i USA. Jeg har bl.a. arbejdet fire år i Hamburg og ti år i Geneve inden for samme branche. Selvom hele min karriere har udfoldet sig uden for Danmark, og jeg er amerikansk gift, så er tilknytningen til Danmark meget stor. Min søn er studerende på CBS, og derfor går turen ofte hjemad. Om et par uger skal jeg til konfirmation i Danmark.”

 

Er det specielt at være dansker i toppen af en amerikansk virksomhed?

 

“Det tænker jeg ikke så meget på. Mit held har været, at jeg har været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og så har jeg haft en god fornemmelse for, hvad der er vigtigt. I det hele taget er jeg meget ydmyg over min rolle som topchef; det er et privilegium, og derfor holder jeg så lav profil som muligt.”

 

Er det tilfældigt, at der er tre danskere med i direktionen hos Bunge?

 

“Tommy Jensen og Brian Thomsen er også med i direktionen. Så vi er tre med en dansk baggrund, men det er mere en tilfældighed, og jeg føler ikke, at vi præger virksomheden på en bestemt dansk måde. Vi har hovedkontor i USA, men 75% af vores forretning er uden for, specielt i Sydamerika og Europa. Bunge er meget international, og hvis jeg skulle pege på en stil, så er vi nok mere Sydamerikanske end noget andet.”

 

Er der noget, du kunne tænke dig at gøre om i din karriere?

 

“Næh, det synes jeg sgu ikke, do. Alt, hvad jeg har foretaget mig, har været rigt og lærerigt. Det har været til stor gavn for mig at lære forretningen at kende fra bunden. På dansk vil man nok kalde det for mesterlære. Jeg startede som en slags lærling, og derfor ved jeg præcist, hvordan forretningen fungerer. Alt starter ude på marken hos landmanden, hvorefter råvarerne går hele turen gennem værdikæden globalt. Jeg har prøvet lidt af hvert – i en periode var jeg på den gamle råvarebørs i Chicago, hvorfor jeg også har haft berøring med risikostyring og handel. Jeg elsker det indgående kendskab til detaljerne, og det giver mig en autentisk forståelse for at kunne tale med alle de mennesker, der er en del af Bunges aktiviteter. Bagsiden er, at specialiseringen bliver for stor, og at det nogle gange kan være vanskeligt at se det store billede. Så for at få ny inspiration er jeg meget bevidst om at omgive mig med kolleger, der har en anden baggrund.”

 

Hvad var din ønske-karriere, da du blev student?

 

“Da jeg blev student, var A.P. Møller-Maersk en af de virksomheder, som jeg drømte om. Det var en global virksomhed med både skibe og handel. I stedet blev min karriere i tre store koncerner i branchen: Continental Grain, Cargill og nu 16 år hos Bunge. Selvom det var inden for samme branche, var deres forretningsmodeller, kultur og tilgang til kunderne meget forskellige. Alle tre virksomheder har været fantastiske, og hver for sig har de lært mig noget, der bragte mig videre i karrieren.

 

Bunge er en næsten 200 år gammel global virksomhed. Derfor er der en stærk arv med mange dybe rødder, der skal forvaltes. Virksomheden er stadig præget af det originale familieejerskab, men er i dag børsnoteret, og selvom vi holder fast ved vores værdier, så er det forsyning, det drejer sig om.”

 

Er der forskel på amerikanske og europæiske topchefer?

 

“Amerikanske topchefer er ikke alle så hard-nosed, som man måske tror i Europa, og vi er mere ens end forskellige. Tilhørsforholdet til virksomheden er mere end bare penge og karriere, og det er vigtigt, at alle medarbejderne kan stå inde for virksomhedens værdier og fremtid.”

 

Hvordan tager amerikanske topchefer beslutninger?

 

“Det er for det meste teambaseret, og vi er måske hurtigere til at tage beslutninger end andre steder i verden. Jeg synes, at de fleste amerikanske virksomheder er gode til at forklare baggrunden for beslutninger; det er ikke bare udførelse af ordrer.”

 

Hvordan tager I beslutninger hos Bunge?

 

“Vores branche er benhård og meget dynamisk. Vi skal være endnu hurtigere til at tage beslutninger og forudsige forandringer, specielt omkring informationsteknologi og ændringer i kundebehov. Sådan er verden, og det går hurtigt. Min erfaring er, at investorer ligesom medarbejderne bliver nervøse, hvis ledelsen ikke er parate til at foretage løbende tilpasninger af både strategi og organisation. Mit udgangspunkt er, at vi skal være åbne om, både hvad vi gør i ledelsen, og hvorfor vi gør det. Vi tager hårde beslutninger, men på en pæn måde.”

 

Hvad kræver det at være en god topchef?

 

“Et klart syn på fremtiden og en villighed til at handle hurtigt og med kraft. Empati – at man er et godt menneske, og at man sørger for, at egoet ikke bliver for stort. Succes og fiasko ligger meget tæt på hinanden. Derfor er det nødvendigt med ydmyghed. Behold egoet i lommen, og lad være med at tage ting alt for personligt. At skabe teamwork er super vigtigt. Det er en fed fornemmelse at være en del af Bunge-teamet. Vi siger, at “det er vores succes”, når noget lykkes, og så skal man huske at fejre succeser, ligesom det er vigtigt at tage de hårde beslutninger. Man skal stå stærkt for simple værdier. Hos Bunge er det “teamwork, openness and trust”, og vi sætter altid sikkerhed på arbejdspladsen før omsætning og indtjening. Det er nogle af de værdier, der gennemsyrer Bunge, og det virker måske meget dansk.”

 

Hvordan skal forholdet være til medarbejderne?

 

“Man skal være forbundet med organisationen. Afstanden mellem toppen og medarbejderne i forretningen skal være så lille som muligt. Det har nok været min styrke. Det er sådan, man finder ud af, hvad der foregår i virksomheden og hos kunderne. Hvis man sidder i toppen af pyramiden og kun venter på at få informationen filtreret op gennem systemet, så er det for sent. Transparens er en god ting, og informationen skal flyde frit. Siloerne, hvor der er nogen, der sidder og gemmer på information, skal væk. Det gælder altså om hele tiden at forstå de dynamikker, der påvirker forretningen, så vi hurtigt kan foretage justeringer. Vores branche er ekstremt konkurrencepræget, så der er ikke tid til at sidde og vente. Hurtighed og kvalitet i beslutningerne er afgørende. Det er også vigtigt, at det nærmeste team består af medarbejdere, der kommer både indefra og udefra. Vores branche har historisk set været meget indgroet. Det er vi blevet mere bevidste om, og vi er nu begyndt at tage folk ind, der har en anden baggrund. I det hele taget handler det om at sikre en høj grad af diversitet på alle områder.”

 

Hvor meget arbejder du?

 

“Jeg arbejder på kontoret 8-18, men jeg har aldrig rigtigt fri. Der er ofte telefonkonferencer uden for normal arbejdstid. Mere end halvdelen af tiden er jeg på rejse uden for USA.”

 

Vil du tilbage til Danmark?

 

“Lige nu kan jeg ikke forestille mig, at jeg kan vende tilbage til Danmark for at arbejde. Men når min professionelle karriere stopper, regner jeg med, at vi kommer til at bo i Danmark noget af tiden. Men det er ikke noget, jeg tænker så meget på, do. Det er fuld fart fremad med Bunge.”

 

Hvad giver succes i en virksomhed?

 

“Et godt team og diversitet er nøglen til succes. Det kommer vi til at se i endnu højere grad i fremtiden.”

Se også introduktion af Søren Schrøder v/ Benjamin Akande, fhv. Dean for Webster University.

Søren Schrøder er en dansk stjerne i toppen af en af verdens største virksomheder

Søren W. Schrøder er den tredje store danske topchef fra udlandet, som besøger VL Døgnet.  I 2015 talte Kasper Rørsted. Dengang var han topchef for Henkel. Sidste år skiftede han til Adidas. I 2016 var det Jimmy Maymann, som…

Læs mere

De mandlige topledere mangler mod!

“Selvom pengene betyder meget på det amerikanske arbejdsmarked, så er der forandringer på vej. Det økonomiske incitament er ikke længere nok. Der skal mere til for at holde på talenterne. På det punkt kan vi i Europa godt konkurrere. Sådan har situationen været hos os i mange år – til gengæld er der behov for, at vi udviser meget i mere mod og villighed til at gøre en ekstra indsats på denne side af Atlanterhavet, hvis vi skal forblive konkurrencedygtige”. Det er nogle af budskaberne fra Marianne Kirkegaard, som du kan møde til VL Døgnet, hvor hun taler kl. 15.45 i sessionen ”Udfordringer for fremtidens topleder”.

Læs mere

Miks din egen cocktail – Interview med Gitte Hesselholt, Mölnlycke

Gitte Hesselholt er Regional Vice President for Mölnlycke (Bruxelles) og har en karriere i en stribe større globale virksomheder. Hun blander sin egen ledelsescocktail med udgangspunkt i danske værdier og ledelsesprincipper. Involvering, delegering, lavt hierarki er nødvendigt, når nye teknologier kræver hurtige beslutninger. Her er Danmark et forbillede for resten af Europa. 

Læs mere

Statslige bestyrelsesposter i høj kurs hos topledere

Det er attraktivt for topledere at sidde i bestyrelsen i statslige selskaber. Det viser Mandag Morgens kortlægning af…

han i en årrække samarbejdet med danske topledere inden for det kendte VL-netværk, og han kan godt genkende de private toplederes ønske om

Læs mere

“Design af ledelse” lever videre i det nye årstema

Årstemaet 2017: “Design af ledelse” – er nået vidt og bredt ud i VL. Den 12. februar bød på en ny milepæl, da Christian Bason, som er adm. direktør for Dansk Design Center og initiativtager til temaet, faciliterede en workshop for VL94 i Dubai. Arrangementet var en kæmpe succes.

Læs mere

VL-årstema 2018: “Disruption – Ledelse på fremtidens arbejdsmarked”

Regeringen har rakt ud efter VL som et ’Sounding Board’ til Disruptionrådet for i fællesskab at gribe mulighederne, identificere udfordringerne og gøre noget ved dem. Med andre ord: VL kan også med Årstemaet sætte præg på Danmarks fremtid.

Hold derfor øje med din mail, da vi snart sender invitationer ud til første møde, hvor Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen gerne vil mødes med VL-medlemmerne for at drøfte løsninger til, hvordan man – i en disruptiv tid – skaber succesfuld ledelse, og dermed stærke virksomheder og arbejdspladser.

Læs mere

Australsk ekspert fløjet ind til VL-møde

Karup: Midtjyllands Lufthavn kan bruges til andet og mere end at flyve fra. Blandt andet har lufthavnen udmærkede møde- og konferencelokaler og et af dem var i brug for nylig, da tre såkaldte VL-grupper (VL for virksomhedsledelse) havde sat hinanden og en erhvervsklyngeekspert…

Læs mere

Den udvalgte arving

Robert Mærsk Uggla bestrider en af dansk erhvervslivs mest magtfulde poster og 28. marts bliver han 40 år.

En sommerdag i 2017 gik Robert Mærsk Uggla på talerstolen ved det såkaldte VL-døgn i København. Uggla – barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller,

Læs mere

Endnu flere talere føjet til VL Døgnet 2018

VL Døgnets program udvikler sig hele tiden. Det er en dynamisk proces, og der sker løbende justeringer. Med over 40 indlægsholdere er det et af de største VL Døgn nogensinde.

Læs mere

Frans Timmermanns – Kommissionens stjerne

På VL Døgnet klokken 10.00 vil First Vice-President Frans Timmermans tale om Europas fremtid og økonomi med Nationalbankdirektør Lars Rohde. Debatten vil blive modereret af Associate Editor John Gapper, Financial Times.

Læs mere

First Vice-President i EU-Kommissionen Frans Timmermanns og Nationalbankdirektør Lars Rohde indleder VL Døgnet

Med over 40 indlægsholdere er dette års VL Døgn i den helt tunge vægtklasse. VL 15 har inviteret talere af høj national og international klasse fra det meste af verden, og der er derfor vitaminer til hovedet i særklasse. Senest har vi fået tilsagn fra Førstenæstformanden i EU-kommissionen Frans Timmermanns og Nationalbankdirektør Lars Rohde om at være talere til VL-døgnet.

Læs mere