Interview med CEO Søren W. Schrøder, Bunge

 

“Goddaw do – jeg laver lige en kop te.” Det var de første ord i et telefoninterview med Søren Schrøder fra den amerikanske virksomhed Bunge, som er nummer 214 på Fortunes oversigt over verdens største virksomheder. Den jyske baggrund fornægter sig ikke. Men han er topchef for mere end 35.000 medarbejdere i en global virksomhed og er derfor en af de danskere, der er højest placeret i det internationale erhvervsliv.

Søren W. Schrøder taler sammen med Matt Brittin fra Google og Chen Lifang fra Huawei klokken 16.45 på VL Døgnet den 1. juni 2017.

 

Hvad er din baggrund?

 

“Jeg er født i Aarhus og opvokset i Viby J og Hasselager, som er forstæder til Aarhus. I 1981 blev jeg student fra Viby Amtsgymnasium. Karrieremæssigt har jeg følt mig privilegeret, men jeg har altid valgt at holde lav profil. Derfor er der ikke ret mange uden for branchen, der kender mig. Det er bevidst. Det er Bunge, det handler om. Ikke mig som person.

Turen gik til USA lige efter gymnasiet. Min onkel kendte en HR-chef i et New York-baseret handelsfirma. Han fik mig i kontakt med Connecticut College, hvor jeg på to år fik en bachelorgrad i økonomi. Det var min adgangsbillet til det amerikanske arbejdsmarked, og i 1983 fik jeg mit første rigtige job i Columbus i Ohio. På det tidspunkt havde jeg svært ved at se mig selv i et langt universitetsstudium. Jeg var utålmodig, men erkendte, at uddannelse er vigtig. Derfor har jeg også senere været på en række kurser, men det vigtigste er stadig det, jeg har lært i jobbet.

Min karriere har ikke kun været i USA. Jeg har bl.a. arbejdet fire år i Hamburg og ti år i Geneve inden for samme branche. Selvom hele min karriere har udfoldet sig uden for Danmark, og jeg er amerikansk gift, så er tilknytningen til Danmark meget stor. Min søn er studerende på CBS, og derfor går turen ofte hjemad. Om et par uger skal jeg til konfirmation i Danmark.”

 

Er det specielt at være dansker i toppen af en amerikansk virksomhed?

 

“Det tænker jeg ikke så meget på. Mit held har været, at jeg har været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og så har jeg haft en god fornemmelse for, hvad der er vigtigt. I det hele taget er jeg meget ydmyg over min rolle som topchef; det er et privilegium, og derfor holder jeg så lav profil som muligt.”

 

Er det tilfældigt, at der er tre danskere med i direktionen hos Bunge?

 

“Tommy Jensen og Brian Thomsen er også med i direktionen. Så vi er tre med en dansk baggrund, men det er mere en tilfældighed, og jeg føler ikke, at vi præger virksomheden på en bestemt dansk måde. Vi har hovedkontor i USA, men 75% af vores forretning er uden for, specielt i Sydamerika og Europa. Bunge er meget international, og hvis jeg skulle pege på en stil, så er vi nok mere Sydamerikanske end noget andet.”

 

Er der noget, du kunne tænke dig at gøre om i din karriere?

 

“Næh, det synes jeg sgu ikke, do. Alt, hvad jeg har foretaget mig, har været rigt og lærerigt. Det har været til stor gavn for mig at lære forretningen at kende fra bunden. På dansk vil man nok kalde det for mesterlære. Jeg startede som en slags lærling, og derfor ved jeg præcist, hvordan forretningen fungerer. Alt starter ude på marken hos landmanden, hvorefter råvarerne går hele turen gennem værdikæden globalt. Jeg har prøvet lidt af hvert – i en periode var jeg på den gamle råvarebørs i Chicago, hvorfor jeg også har haft berøring med risikostyring og handel. Jeg elsker det indgående kendskab til detaljerne, og det giver mig en autentisk forståelse for at kunne tale med alle de mennesker, der er en del af Bunges aktiviteter. Bagsiden er, at specialiseringen bliver for stor, og at det nogle gange kan være vanskeligt at se det store billede. Så for at få ny inspiration er jeg meget bevidst om at omgive mig med kolleger, der har en anden baggrund.”

 

Hvad var din ønske-karriere, da du blev student?

 

“Da jeg blev student, var A.P. Møller-Maersk en af de virksomheder, som jeg drømte om. Det var en global virksomhed med både skibe og handel. I stedet blev min karriere i tre store koncerner i branchen: Continental Grain, Cargill og nu 16 år hos Bunge. Selvom det var inden for samme branche, var deres forretningsmodeller, kultur og tilgang til kunderne meget forskellige. Alle tre virksomheder har været fantastiske, og hver for sig har de lært mig noget, der bragte mig videre i karrieren.

 

Bunge er en næsten 200 år gammel global virksomhed. Derfor er der en stærk arv med mange dybe rødder, der skal forvaltes. Virksomheden er stadig præget af det originale familieejerskab, men er i dag børsnoteret, og selvom vi holder fast ved vores værdier, så er det forsyning, det drejer sig om.”

 

Er der forskel på amerikanske og europæiske topchefer?

 

“Amerikanske topchefer er ikke alle så hard-nosed, som man måske tror i Europa, og vi er mere ens end forskellige. Tilhørsforholdet til virksomheden er mere end bare penge og karriere, og det er vigtigt, at alle medarbejderne kan stå inde for virksomhedens værdier og fremtid.”

 

Hvordan tager amerikanske topchefer beslutninger?

 

“Det er for det meste teambaseret, og vi er måske hurtigere til at tage beslutninger end andre steder i verden. Jeg synes, at de fleste amerikanske virksomheder er gode til at forklare baggrunden for beslutninger; det er ikke bare udførelse af ordrer.”

 

Hvordan tager I beslutninger hos Bunge?

 

“Vores branche er benhård og meget dynamisk. Vi skal være endnu hurtigere til at tage beslutninger og forudsige forandringer, specielt omkring informationsteknologi og ændringer i kundebehov. Sådan er verden, og det går hurtigt. Min erfaring er, at investorer ligesom medarbejderne bliver nervøse, hvis ledelsen ikke er parate til at foretage løbende tilpasninger af både strategi og organisation. Mit udgangspunkt er, at vi skal være åbne om, både hvad vi gør i ledelsen, og hvorfor vi gør det. Vi tager hårde beslutninger, men på en pæn måde.”

 

Hvad kræver det at være en god topchef?

 

“Et klart syn på fremtiden og en villighed til at handle hurtigt og med kraft. Empati – at man er et godt menneske, og at man sørger for, at egoet ikke bliver for stort. Succes og fiasko ligger meget tæt på hinanden. Derfor er det nødvendigt med ydmyghed. Behold egoet i lommen, og lad være med at tage ting alt for personligt. At skabe teamwork er super vigtigt. Det er en fed fornemmelse at være en del af Bunge-teamet. Vi siger, at “det er vores succes”, når noget lykkes, og så skal man huske at fejre succeser, ligesom det er vigtigt at tage de hårde beslutninger. Man skal stå stærkt for simple værdier. Hos Bunge er det “teamwork, openness and trust”, og vi sætter altid sikkerhed på arbejdspladsen før omsætning og indtjening. Det er nogle af de værdier, der gennemsyrer Bunge, og det virker måske meget dansk.”

 

Hvordan skal forholdet være til medarbejderne?

 

“Man skal være forbundet med organisationen. Afstanden mellem toppen og medarbejderne i forretningen skal være så lille som muligt. Det har nok været min styrke. Det er sådan, man finder ud af, hvad der foregår i virksomheden og hos kunderne. Hvis man sidder i toppen af pyramiden og kun venter på at få informationen filtreret op gennem systemet, så er det for sent. Transparens er en god ting, og informationen skal flyde frit. Siloerne, hvor der er nogen, der sidder og gemmer på information, skal væk. Det gælder altså om hele tiden at forstå de dynamikker, der påvirker forretningen, så vi hurtigt kan foretage justeringer. Vores branche er ekstremt konkurrencepræget, så der er ikke tid til at sidde og vente. Hurtighed og kvalitet i beslutningerne er afgørende. Det er også vigtigt, at det nærmeste team består af medarbejdere, der kommer både indefra og udefra. Vores branche har historisk set været meget indgroet. Det er vi blevet mere bevidste om, og vi er nu begyndt at tage folk ind, der har en anden baggrund. I det hele taget handler det om at sikre en høj grad af diversitet på alle områder.”

 

Hvor meget arbejder du?

 

“Jeg arbejder på kontoret 8-18, men jeg har aldrig rigtigt fri. Der er ofte telefonkonferencer uden for normal arbejdstid. Mere end halvdelen af tiden er jeg på rejse uden for USA.”

 

Vil du tilbage til Danmark?

 

“Lige nu kan jeg ikke forestille mig, at jeg kan vende tilbage til Danmark for at arbejde. Men når min professionelle karriere stopper, regner jeg med, at vi kommer til at bo i Danmark noget af tiden. Men det er ikke noget, jeg tænker så meget på, do. Det er fuld fart fremad med Bunge.”

 

Hvad giver succes i en virksomhed?

 

“Et godt team og diversitet er nøglen til succes. Det kommer vi til at se i endnu højere grad i fremtiden.”

Se også introduktion af Søren Schrøder v/ Benjamin Akande, fhv. Dean for Webster University.

Søren Schrøder er en dansk stjerne i toppen af en af verdens største virksomheder

Søren W. Schrøder er den tredje store danske topchef fra udlandet, som besøger VL Døgnet.  I 2015 talte Kasper Rørsted. Dengang var han topchef for Henkel. Sidste år skiftede han til Adidas. I 2016 var det Jimmy Maymann, som…

Ledelse i en Coronatid – Anne-mette Elsborg

Fordi Corona er krise på mange kritiske parametre – både sundhed, helbred og økonomi – hjalp krisen os til at turde vise vores sårbarhed, også i ledelsesteamet. Vi erfarede, at vi kan vise og dele bekymring, måske frygt, uden at det koster. Tværtimod.

Ledelse i en Coronatid – Mette Lykke

Kan Coronakrisen hjælpe med at løse klimakrisen? Mette Lykke ser Coronakrisen som en accelerator, der har sat skub i nogle af de tendenser, som allerede var i gang for corona. Herunder også bæredygtighed.

God sommer – og tak for en anderledes og rigtigt spændende VL-sæson

Fra VL skal der lyde en stor tak for en sæson, der står tilbage som én, der blev helt anderledes end planlagt – men som også endte med, at vi for alvor fik skub i den digitale og virtuelle mødeform. På trods af det mærkelige forår kulminerede årets tema med stor succes i et nyt og uafprøvet koncept – et virtuelt VL Døgn.

The Copenhagen Democracy Summit 2020

Vi bringer her optagelser fra den virtuelle Copenhagen Democracy Summit den 19. juni, arrangeret af Alliance of Democracies Foundation, der samarbejder med VL om temaet Responsible Business. I sessionen om Democracy and Responsible Business interviewer VL Formand Lisbeth Knudsen hhv Lars Rebien Sørensen, Formand Novo Nordisk Fonden og Matthew Prince, Founder & CEO, Cloudflare, San Francisco.

Ledelse i en Coronatid – Martin Thorborg

Der er et før og et efter Corona. Mange virksomhedsledere er i disse dage i gang med en refleksionsproces omkring, hvad vi kan lære af Corona, som på mange måder disruptede vores arbejds- og ledelsesform. Nu er Danmark godt i gang med genåbningen, men kan – og bør – man gå tilbage til “plejer”? Eller er der ting man fremover bør gøre anderledes? VL har talt med en lang række ledere om de læringer, de tager med sig fra corona. Denne gang har vi talt med Martin Thorborg, VL 5, serieiværksætter og adm. direktør i Dinero.

VL-POSTKORT FRA KINA

VL er ikke kun i Danmark. Der er grupper i mange lande, også i Shanghai, Kina. Her havde formand for VL71, Morten Søegaard, der er General Manager for A/S Megatrade Beslag, Shanghai, sat et spændende møde op med ET VIRTUELT besøg af VL-bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen.

Responsible Business – Siemens og den grønne omstilling

Årstemaet Responsible Business var i god gænge. Men så kom Corona, og vi måtte aflyse workshops hos en række virksomheder. Men udover en interviewserie med værtsvirksomhederne, har vi sammen med jyskebank.tv produceret denne lille film med Siemens adm. dir. Claus Møller VL16, der her fortæller om, hvorfor den grønne omstilling kan betale sig

Ledelse i en Coronatid – Rasmus Sielemann Christensen, VL49

Coronakrisen og dens omfang og dybde er kommet bag på de fleste. Virus er godt nok under kontrol, og Danmark genåbner, men mange vil mene, at krisen kun lige er begyndt.

Gense højdepunkter fra det succesfulde virtuelle VL Døgn

VL Døgnet var relevant og dynamisk og gav stærke globale perspektiver til de over 700 topledere, der fulgte med. Her er en kort video, der ser tilbage på en spændende eftermiddag.

Danske topchefer planlægger afskedigelser og forbereder sig på et langt sejt krisetræk

Danske topchefer planlægger afskedigelser og forbedreder sig på et langt sejt krisetræk.
Generelt har vores virksomheder klaret sig godt i krisens første tid, lyder det fra toplederne selv i en ny undersøgelse blandt VL’s medlemmer. Forude venter et langt og slidsomt arbejde for at få økonomien tilbage på sporet, vurderer flertallet.