Interview med CEO Søren W. Schrøder, Bunge

 

“Goddaw do – jeg laver lige en kop te.” Det var de første ord i et telefoninterview med Søren Schrøder fra den amerikanske virksomhed Bunge, som er nummer 214 på Fortunes oversigt over verdens største virksomheder. Den jyske baggrund fornægter sig ikke. Men han er topchef for mere end 35.000 medarbejdere i en global virksomhed og er derfor en af de danskere, der er højest placeret i det internationale erhvervsliv.

Søren W. Schrøder taler sammen med Matt Brittin fra Google og Chen Lifang fra Huawei klokken 16.45 på VL Døgnet den 1. juni 2017.

 

Hvad er din baggrund?

 

“Jeg er født i Aarhus og opvokset i Viby J og Hasselager, som er forstæder til Aarhus. I 1981 blev jeg student fra Viby Amtsgymnasium. Karrieremæssigt har jeg følt mig privilegeret, men jeg har altid valgt at holde lav profil. Derfor er der ikke ret mange uden for branchen, der kender mig. Det er bevidst. Det er Bunge, det handler om. Ikke mig som person.

Turen gik til USA lige efter gymnasiet. Min onkel kendte en HR-chef i et New York-baseret handelsfirma. Han fik mig i kontakt med Connecticut College, hvor jeg på to år fik en bachelorgrad i økonomi. Det var min adgangsbillet til det amerikanske arbejdsmarked, og i 1983 fik jeg mit første rigtige job i Columbus i Ohio. På det tidspunkt havde jeg svært ved at se mig selv i et langt universitetsstudium. Jeg var utålmodig, men erkendte, at uddannelse er vigtig. Derfor har jeg også senere været på en række kurser, men det vigtigste er stadig det, jeg har lært i jobbet.

Min karriere har ikke kun været i USA. Jeg har bl.a. arbejdet fire år i Hamburg og ti år i Geneve inden for samme branche. Selvom hele min karriere har udfoldet sig uden for Danmark, og jeg er amerikansk gift, så er tilknytningen til Danmark meget stor. Min søn er studerende på CBS, og derfor går turen ofte hjemad. Om et par uger skal jeg til konfirmation i Danmark.”

 

Er det specielt at være dansker i toppen af en amerikansk virksomhed?

 

“Det tænker jeg ikke så meget på. Mit held har været, at jeg har været på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og så har jeg haft en god fornemmelse for, hvad der er vigtigt. I det hele taget er jeg meget ydmyg over min rolle som topchef; det er et privilegium, og derfor holder jeg så lav profil som muligt.”

 

Er det tilfældigt, at der er tre danskere med i direktionen hos Bunge?

 

“Tommy Jensen og Brian Thomsen er også med i direktionen. Så vi er tre med en dansk baggrund, men det er mere en tilfældighed, og jeg føler ikke, at vi præger virksomheden på en bestemt dansk måde. Vi har hovedkontor i USA, men 75% af vores forretning er uden for, specielt i Sydamerika og Europa. Bunge er meget international, og hvis jeg skulle pege på en stil, så er vi nok mere Sydamerikanske end noget andet.”

 

Er der noget, du kunne tænke dig at gøre om i din karriere?

 

“Næh, det synes jeg sgu ikke, do. Alt, hvad jeg har foretaget mig, har været rigt og lærerigt. Det har været til stor gavn for mig at lære forretningen at kende fra bunden. På dansk vil man nok kalde det for mesterlære. Jeg startede som en slags lærling, og derfor ved jeg præcist, hvordan forretningen fungerer. Alt starter ude på marken hos landmanden, hvorefter råvarerne går hele turen gennem værdikæden globalt. Jeg har prøvet lidt af hvert – i en periode var jeg på den gamle råvarebørs i Chicago, hvorfor jeg også har haft berøring med risikostyring og handel. Jeg elsker det indgående kendskab til detaljerne, og det giver mig en autentisk forståelse for at kunne tale med alle de mennesker, der er en del af Bunges aktiviteter. Bagsiden er, at specialiseringen bliver for stor, og at det nogle gange kan være vanskeligt at se det store billede. Så for at få ny inspiration er jeg meget bevidst om at omgive mig med kolleger, der har en anden baggrund.”

 

Hvad var din ønske-karriere, da du blev student?

 

“Da jeg blev student, var A.P. Møller-Maersk en af de virksomheder, som jeg drømte om. Det var en global virksomhed med både skibe og handel. I stedet blev min karriere i tre store koncerner i branchen: Continental Grain, Cargill og nu 16 år hos Bunge. Selvom det var inden for samme branche, var deres forretningsmodeller, kultur og tilgang til kunderne meget forskellige. Alle tre virksomheder har været fantastiske, og hver for sig har de lært mig noget, der bragte mig videre i karrieren.

 

Bunge er en næsten 200 år gammel global virksomhed. Derfor er der en stærk arv med mange dybe rødder, der skal forvaltes. Virksomheden er stadig præget af det originale familieejerskab, men er i dag børsnoteret, og selvom vi holder fast ved vores værdier, så er det forsyning, det drejer sig om.”

 

Er der forskel på amerikanske og europæiske topchefer?

 

“Amerikanske topchefer er ikke alle så hard-nosed, som man måske tror i Europa, og vi er mere ens end forskellige. Tilhørsforholdet til virksomheden er mere end bare penge og karriere, og det er vigtigt, at alle medarbejderne kan stå inde for virksomhedens værdier og fremtid.”

 

Hvordan tager amerikanske topchefer beslutninger?

 

“Det er for det meste teambaseret, og vi er måske hurtigere til at tage beslutninger end andre steder i verden. Jeg synes, at de fleste amerikanske virksomheder er gode til at forklare baggrunden for beslutninger; det er ikke bare udførelse af ordrer.”

 

Hvordan tager I beslutninger hos Bunge?

 

“Vores branche er benhård og meget dynamisk. Vi skal være endnu hurtigere til at tage beslutninger og forudsige forandringer, specielt omkring informationsteknologi og ændringer i kundebehov. Sådan er verden, og det går hurtigt. Min erfaring er, at investorer ligesom medarbejderne bliver nervøse, hvis ledelsen ikke er parate til at foretage løbende tilpasninger af både strategi og organisation. Mit udgangspunkt er, at vi skal være åbne om, både hvad vi gør i ledelsen, og hvorfor vi gør det. Vi tager hårde beslutninger, men på en pæn måde.”

 

Hvad kræver det at være en god topchef?

 

“Et klart syn på fremtiden og en villighed til at handle hurtigt og med kraft. Empati – at man er et godt menneske, og at man sørger for, at egoet ikke bliver for stort. Succes og fiasko ligger meget tæt på hinanden. Derfor er det nødvendigt med ydmyghed. Behold egoet i lommen, og lad være med at tage ting alt for personligt. At skabe teamwork er super vigtigt. Det er en fed fornemmelse at være en del af Bunge-teamet. Vi siger, at “det er vores succes”, når noget lykkes, og så skal man huske at fejre succeser, ligesom det er vigtigt at tage de hårde beslutninger. Man skal stå stærkt for simple værdier. Hos Bunge er det “teamwork, openness and trust”, og vi sætter altid sikkerhed på arbejdspladsen før omsætning og indtjening. Det er nogle af de værdier, der gennemsyrer Bunge, og det virker måske meget dansk.”

 

Hvordan skal forholdet være til medarbejderne?

 

“Man skal være forbundet med organisationen. Afstanden mellem toppen og medarbejderne i forretningen skal være så lille som muligt. Det har nok været min styrke. Det er sådan, man finder ud af, hvad der foregår i virksomheden og hos kunderne. Hvis man sidder i toppen af pyramiden og kun venter på at få informationen filtreret op gennem systemet, så er det for sent. Transparens er en god ting, og informationen skal flyde frit. Siloerne, hvor der er nogen, der sidder og gemmer på information, skal væk. Det gælder altså om hele tiden at forstå de dynamikker, der påvirker forretningen, så vi hurtigt kan foretage justeringer. Vores branche er ekstremt konkurrencepræget, så der er ikke tid til at sidde og vente. Hurtighed og kvalitet i beslutningerne er afgørende. Det er også vigtigt, at det nærmeste team består af medarbejdere, der kommer både indefra og udefra. Vores branche har historisk set været meget indgroet. Det er vi blevet mere bevidste om, og vi er nu begyndt at tage folk ind, der har en anden baggrund. I det hele taget handler det om at sikre en høj grad af diversitet på alle områder.”

 

Hvor meget arbejder du?

 

“Jeg arbejder på kontoret 8-18, men jeg har aldrig rigtigt fri. Der er ofte telefonkonferencer uden for normal arbejdstid. Mere end halvdelen af tiden er jeg på rejse uden for USA.”

 

Vil du tilbage til Danmark?

 

“Lige nu kan jeg ikke forestille mig, at jeg kan vende tilbage til Danmark for at arbejde. Men når min professionelle karriere stopper, regner jeg med, at vi kommer til at bo i Danmark noget af tiden. Men det er ikke noget, jeg tænker så meget på, do. Det er fuld fart fremad med Bunge.”

 

Hvad giver succes i en virksomhed?

 

“Et godt team og diversitet er nøglen til succes. Det kommer vi til at se i endnu højere grad i fremtiden.”

Se også introduktion af Søren Schrøder v/ Benjamin Akande, fhv. Dean for Webster University.

Søren Schrøder er en dansk stjerne i toppen af en af verdens største virksomheder

Søren W. Schrøder er den tredje store danske topchef fra udlandet, som besøger VL Døgnet.  I 2015 talte Kasper Rørsted. Dengang var han topchef for Henkel. Sidste år skiftede han til Adidas. I 2016 var det Jimmy Maymann, som…

Danske Bank om videomøder

Mange løsninger på klimaproblematikken skal findes i digitaliseringen, mener Berit Behring, chef for Wealth Management i Danske Bank. Coronakrisen har f.eks. vist os, at virksomheder sagtens kan fungere og holde møder, selvom vi ikke sidder sammen fysisk, en erfaring, som fremover får betydning for rejse- og mødeaktiviteter herhjemme og globalt.

Danske Bank om Purpose

“Responsible Business” lyder temaet for årets VL Døgn, som i år er et virtuelt af slagsen. Som optakt til VL Døgnet har VL Nyt talt med nogle af landets største virksomheder om deres arbejde med purpose, samfundsansvar og verdensmål.

Brug dit netværk – det er mere relevant end nogensinde

Midt i vor egen hektiske travlhed med at organisere aflysninger af workshops, omsætte VL Døgnet til et virtuelt koncept og justering af vore mange aktiviteter har jeg fået en lang række tilkendegivelser fra jer medlemmer om, at I savner VL.

VL Døgnet 2020 i kendte rammer aflyses. Nyt virtuelt format erstatter mødet i år.

Coronakrisen får nu desværre også indvirkning på vores store årlige fælles samlingspunkt i VL-regi.
Et stærkt og ambitiøst VL Døgn i Aarhus den 4. juni må desværre aflyses under indtryk af den igangværende sundhedskrise …

INFORMATION OM CORONAVIRUS/COVID-19

Vi tager ansvar i forbindelse med møder i VL-regi, især i en tid med sundhedsmæssige bekymringer på grund af Coronavirus. Derfor har vi i Dansk Selskab for Virksomhedsledelse valgt at AFLYSE ALLE PLANLAGTE ARRANGEMENTER FREM TIL MEDIO APRIL 2020.

VL Døgn i fuld fart

Programmet til dette års store VL Døgn er næsten klart. VL Døgnet afholdes i Aarhus torsdag 4. juni. Det bliver et flot heldagsprogram, og talerlisten er nu næsten komplet. Blandt highlights er der både spændende temaer og formater som ”Arvingerne”, ”Europa som klimaduks og rollemodel” m.m. Og der er stærke internationale talere – bl.a. Professor Dan Ariely, Duke University, som er en af de globalt mest anerkendte psykologer – kendt for sine TED talks.

Vi varmer op til VL Døgn 2020

Siemens Danmark med adm. direktør Claus Møller i spidsen er vært for den første af forårets workshops, som fungerer som opvarmning til VL Døgn 2020 i juni.
Den 16. marts inviterer Siemens i Ballerup VL-kolleger indenfor og sætter fokus på temaet ”Responsible Business – a Competitive Advantage” og virksomhedens konkrete arbejde med FN’s verdensmål.

92 VL-medlemmer til overtegnet møde med Interforce

Forsvarschefen til erhvervsledere i VL: “I er nødt til at tage et medansvar, hvis vi skal forsvare Danmark” Forsvarschefens appel til civile erhvervsledere var ikke til at tage fejl af og var også i fuldstændig sync med VL’s årstema om ansvarlighed.

Meningsfuldt forretningsinitiativ som resultat af VL Døgn 2019.

VL Døgnet 2019 affødte et meningsfyldt samarbejde. Novo Nordisk har netop annonceret, at Too Good To Go nu er rullet ud i 25 af Novo Nordisks danske kantiner. Samarbejdet er et direkte resultat af et møde på VL Døgnet 19. Efter et indlæg fra CEO Mette Lykke fra Too Good To Go, gik Kristina Lee, CVP Novo Nordisk Facilities, og formand for VL53, hen til Mette Lykke, VL3. Og resten er historie.

Tag ansvar for medarbejdere – deres lykke er virksomhedens vækst

For Tørk Furhauge, CEO Naturfrisk Group a/s og medlem af VL, er klima- og miljømæssig ordentlighed i såvel produkter som produktionsmetoder nærmest en hygiejnefaktor. Falder snakken på ansvarlighed, peger han i stedet på mennesker: Som leder har man især ansvar for at opføre sig ordentligt, og skal han vælge kun én ting, der har ført til hans succes bliver det – medarbejdere. Tilfredse og glade medarbejdere.