Torsten Sløk, PhD, Global Cheføkonom, Deutsche Bank, NYC.

 

På kort sigt kan Trumps investeringer i infrastruktur og lavere skat øge BNP med 4,5 procent om året. På mellemlangt sigt vil regulering også kunne udvikle en turbo på økonomien. Mindre frihandel og immigration trækker dog i den modsatte retning. Nettoresultatet er at aktierne vil stige næste år.

 

Bedre forhold for virksomhederne

 

De finansielle markeder er meget positive. Investorerne er især glade for de lavere skatter i virksomhederne. En specialitet her er “Tax Holiday”, hvor amerikanske virksomheder midlertidigt kan hente udenlandsk indtjening hjem direkte til bundlinjen, uden at de skal beskattes.

 

Ingen ændringer i frihandelen

 

Min vurdering er, at Donald Trump ikke vil ændre ret meget i forhold til frihandelen. Der vil ske noget i forhold til grænsen til Mexico, men det bliver formentligt ikke en mur, som var en central del af præsidentvalgkampen.

 

Kongressen bliver udfordringen

 

Den store udfordring bliver republikanerne i kongressen. Hvis Tea Party-bevægelsen og højrefløjen i partiet holder fast i gældsloftet, kan det blive en udfordring for Præsidenten. Også selvom de er medlem af samme parti.

 

Udbygningen af infrastrukturen vil betyde, at den offentlige amerikanske gæld vil ramme gældsloftet, eller at det bliver svært at holde fast i et balanceret budget. Noget som republikanerne i Kongressen var imod i otte år under Barack Obama. Derfor skal vi være mere orienteret mod Senatet end mod The White House. Det er her, slaget om den økonomiske politik skal slås for alvor.

 

25 procents sandsynlighed for recession

 

På trods af de positive takter fra den kommende præsident, så er usikkerheden forøget. Nogle af Trumps politiske forslag er positive og andre er negative for økonomien.

 

På grund af denne usikkerhed om hvilken politik, der bliver valgt, er der 25 procents sandsynlighed for, at det bliver rigtig godt, og 25 procents sandsynlighed for, at vi oplever en ny recession.

 

Hvis det går godt, vil BNP vokse med 2-3 procent de kommende år. Men det kan også udløse en   stærkt stigende inflation. Det vil give stigende renter i USA i modsætning til Europa, som stadig er præget af svag vækst. Hertil kommer den politiske usikkerhed i EU-kernelande som Tyskland og Frankrig, hvor der snart er valg.