Digitaliseringen og kunstig intelligens ændrer vores samfund. “Digitaliseringen og hele den teknologiske udvikling spiller en kolossal rolle. De, der griber de nye muligheder, griber fremtiden. De, der ikke gør, får problemer”, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen på DI’s topmøde i slutningen af september. Det er et helt nyt samfund med nye betingelse for at være leder, der venter forude.

Der kan spares mange penge

Der er mange arbejdspladser på spil hos McDonald’s. En amerikansk teknologivirksomhed, Momentum Machines Inc., tilbyder en robot, der kan fremstille burgers helt uden brug af medarbejdere på fastfood restauranten. Den kan frembringe 360 hamburgers i timen – 24 timer i døgnet.

Færre medarbejdere

Stifteren af Momentum Machines Inc. lægger ikke skjul på, at den ikke kun gør medarbejderne mere effektive. Den afskaffer også de fleste af dem. Det betyder, at en gennemsnitlig hamburgerrestaurant kan spare millioner af kroner om året i løn. I USA vil den samlede besparelse være 63 milliarder kroner. Investeringen er tjent hjem på mindre end et år.

https://vl.dk/2016/02/en-fynsk-robotsucces/  

Ny måde at lede på

Det er disruption lige-lige-her-og-nu. Det vil ændre mange brancher fundamentalt. Også på måden hvordan ledelse skal udøves. Hvordan er det at være leder i en virksomhed, hvor den nærmeste medarbejder ikke er et menneske?   Robotter skal ikke motiveres. Det frigiver tid til andre ledelsesmæssige opgaver. Med andre ord: En leder vil få mere tid til interesssenthåndtering fremover.

IBM i forreste linje

Teknologien udvikler sig med hastige skridt. Ikke mindst de globale teknologigiganter er med til at bestemme tempoet. Som en af dem har IBM fået en stærk position. Flere gange har de overrasket med nye teknologiske fremskridt, som for alvor rykker fremtiden tæt på.

Jeopardy

I 1997 opfandt de IBM’s “Deep Blue”, der var i stand til at banke verdens bedste skakspiller, Garry Kasparov.

Det er dog ingenting sammenlignet med den langt større teknologiske præstation, det var, da “Watson” – efterfølgeren til “Deep Blue” – vandt TV-quizzen Jeopardy. Skak er et spil, som udfolder sig efter relativt enkle regler, mens Jeopardy er langt mere kompliceret.

Robotterne kommer

For et år siden udgav futuristen Martin Ford bogen “Rise of the Robots”. Den er netop udkommet på dansk med den sigende titel “Robotterne kommer”. Hvis du skal læse en bog til vinter, så skal det være denne.

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/134487/artikel.html

Hans budskab er klart. Vi går en tid i møde, hvor massearbejdsløsheden banker på. Robotterne overtager ikke kun muskelkraften. De overtager også hjernearbejde, og det betyder, at helt nye kategorier af ledere og medarbejdere bliver erstattet af maskiner.