De har magten, indflydelsen og synligheden. Alligevel er det sjældent, at de politiske kompetencer kan bruges til topjobbet. En karriere i toppen af dansk politik er ikke adgangsbilletten til en karriere som topleder. TDC’s tidligere CEO Henning Dyremose (K) er en af de få, der har udskiftet en plads i folketinget med en erhvervskarriere. Carsten Koch (S) er en anden, der har skiftet karrieren ud.

 

Forskellige spilleregler  

Der gælder forskellige spilleregler for politik og erhvervsliv. I politik er kompromis og forhandlinger afgørende for succes. I erhvervslivet er beslutningskraft og eksekvering afgørende. Og så er det svært at sætte sit eget hold uden at tage en stribe taktiske hensyn.

Ikke altid den bedste

I en virksomhed er det altid den bedste person til det rette job. I politik er det ikke nødvendigvis den bedste og mest erfarne, der får tjansen som minister eller ordfører. Her skal der tages – ja – politiske hensyn.

Politikere kan ikke fyres  

Det er svært at fyre en politiker. Det kan kun ske, hvis der er foregået ulovligheder. Lige nu er Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti i vanskeligheder i forbindelse med anvendelse af EU-midler. I en virksomhed er der ingen pardon. Hvis der ikke leveres, stopper karrieren brat. Politikere kan vende tilbage. Her er vælgernes hukommelse kort sammenlignet med aktionærernes.

Ikke dit eget hold  

Man kan sige, at i politik er det som at være direktør for en organisation, hvor andre har ansat medarbejderne. Statsministeren er den eneste, der kan sætte sig eget hold. Det er dog ikke så let.

Donald Trump og de andre  

Men kigger vi til USA og Italien, er billedet anderledes. Donald Trump er gået direkte til biddet. De mange utraditionelle tweets viser, at han lever i en helt anden verden end den politiske (og i erhvervslivet).

Berlusconi fra Italien har været aktiv politiker i flere årtier, og i en periode har han været premierminister. Han er aktiv på mange områder, bl.a. medierne, og han ejer flere af de største italienske TV-stationer. Endda samtidig med den politiske karriere.

To politiske fiaskoer  

Ved det amerikanske præsidentvalg i 2012 opstillede Mitt Romney mod den siddende præsident Obama. Han var topchef for den succesrige amerikanske kapitalfond Bain Capital. Det lykkedes ikke. Nu prøver Donald Trump.