Interview med Claus Meyer

Af; Henrik Ørholst (Frederiksberg)

“Jeg vil ikke sige, at jeg er en typisk leder”, starter Claus Meyer interviewet en fredag eftermiddag, hvor solen skinner, og der er masser af liv i villaen på Frederiksberg, som er udgangspunktet for mange af aktiviteterne. Serieiværksætteren og madevangelisten har mange ideer, og samtidig er han god til at finde den rigtige timing og sætte den rigtige dagsorden, når han eksekverer.
“Selvom der er mange ting, jeg laver i dagligdagen, som vel må kategoriseres som ledelse, så er min ledelsesindsats mere implicit. Jeg driver ikke strategiformuleringer, IT politik, bestyrelsesmøder, budgetopfølgning, likviditetsstyring, indkøbsprocesser og den slags. Jeg går heller ikke rundt udser mig mennesker, der skal fyres eller aktiviteter, der skal lukkes. Min respekt er stor for topledere, der gennem uddannelse og karriere har specialiseret sig i disse dyder, og jeg kunne aldrig have nået mine resultater uden dygtige administrerende direktører omkring mig. Min rolle er at være indholdsdirektør eller chefredaktør med ansvar for kommunikation, smag, æstetik og så har jeg selvfølgelig en betydelig indflydelse på valget og rækkefølgen af de nye kampe, vi skal kæmpe.”

Claus Meyer har gået på CBS og er Cand.merc. International (SPRØK) 1989. Han skrev bacheloropgave om opstart og udvikling af virksomheder og på kandidatstudiet havde hans hovedopgave udgangspunkt i Gullestrup og Habermas, om ”kulturens forandringslogik”.  Han har været initiativtager til en håndfuld selvejende institutioner og mere end 25 virksomheder. Han var i perioden 2006-2011 adjungeret professor i fødevarevidenskab på Københavns Universitet. I 2014 blev han udnævnt til adjungeret professor i virksomheders samfundsansvar på CBS. 2014 var også året, hvor han sammenlagde størstedelen af sin virksomhed med Løgismose for derefter at invitere Dansk Vækstkapital og den svensk-britiske kapitalfond IK Investment Partners med om bord. I dag ejer de to familier, Meyer og Løgismose, hver ca. 20 procent af den fælles virksomhed.

“Jeg er faktisk ikke i stand til at arbejde i et regneark. Men hvis du spurgte virksomhedens CFO vil jeg tro, at han vil sige, at jeg ikke har nogen problemer med at forstå tallene og matematikken.”

En succesfuld virksomhed kræver, at lederen er i stand til at slå til, i det øjeblik hvor mulighederne er maksimalt til stede. Det gælder også for Claus Meyer.

“Jeg har en god fornemmelse både for den kreative og den kommercielle del af virksomheden. Jeg har et godt blik for, hvilke opgaver vores virksomhed bør løse i verden. I virkeligheden er virksomheden jo funderet på en CSR mission; ideen som jeg fik i 1984, om at påtage mig et ansvar for at forbedre den danske madkultur. Det at etablere virksomheder og tjene penge er så et værktøj, der hjælper os til med at realisere visionens potentiale.”

Meyers samling af virksomheder og samarbejdsprojekter er en underfundig buket, der vokser næsten grænseløst og sjældent bliver skåret hårdt til. Idérigdommen synes  ubegrænset, det er svært at se hjørneflagene på banen, og det er nærliggende at rejse spørgsmålet, om der ikke er et mæthedspunkt:

“Du kan lige så godt spørge en billedkunstner, om han bliver træt af at male. Det gør han aldrig. Jeg kan godt blive træt af at eje virksomheder. Det er i det hele taget ikke det afgørende, om de ting, jeg sætter i gang bliver til en virksomhed. Måske er en virksomhed ikke den rette form. Nogle gange er et projekt eller et statement det rette format. Sådan var det fx med Dansk Medisterforening og restauranten Ester og Soja. Lige nu er jeg involveret i mindst 50 projekter heraf 30 virksomheder i Danmark og i udlandet. I mange virksomheder er der en leder, som er dygtigere end mig til at drive virksomheden. Jeg forsøger at undgå at bringe mig selv i situationer, der kræver så meget af mig, at jeg bliver forhindret i at bruge mine spidskompetencer de steder, hvor de ting, jeg har sat i gang, med rimelighed kalder på det. Men træt af at finde på det næste projekt… den følelse ligger langt væk!”

Lysten til at være iværksætter ligger dybt i Claus Meyer, og de sidste tyve år har han stået i spidsen for initiativer, som har ændret vores madkultur.

“Jeg er mere iværksætter end noget som helst andet. Min styrke er, at jeg hele tiden ser muligheder i landskabet, og at jeg har et realistisk blik for hvad, der skal til for at realisere potentialet, herunder hvordan man skal udkomme, med hvilken forklaring, i samarbejde med hvem og hvorfor. Jeg er ikke sikker på, at det kan sættes på formel, også fordi forretningsmodellerne for det meste er forskellige. Det betyder meget at udrette noget i verden og gøre en forskel. Jeg har en god fornemmelse af, hvad jeg burde tage fat på, hvis det skulle være virkelig storslået set fra verdens perspektiv.”

”I mange år jagtede jeg små inkrementelle forbedringer i forskellige hjørner af det danske madlandskab; æbleeddike i stedet for spriteddike, microristet enkeltfarmskaffe i stedet for rød Gevalia, Valrhona i stedet for Senator. Med NOMA og Nordisk køkken ændrede jeg perspektivet. Her fandt jeg det punkt ude i horisonten hvor mine drømme, den madkultur vores børnebørn bør vokse op med, flugtede med drømmene hos embedsmænd, topdirektører i dansk landbrug og fødevareindustri, kokke, forskere, folkeskolelærere, fiskere og landmænd. Vi spurgte så os selv, hvad der skulle til for at komme derhen, hvilke værdier vi skulle støtte os til, og hvordan projektet kunne være til størst mulig gavn og glæde for flest mulige mennesker. Det viste sig at være en langt mere effektfuld arbejdsform, der i øvrigt kastede oceaner af forretningsmuligheder af sig for de involverede parter. Ud af røgen opstod der endda nye velgørenhedsprojekter.”

Claus Meyer er en stor beundrer af Martin Luther King. “I Have a Dream”, råber han ud i lokalet den fredag eftermiddag og smiler. “Birte Aagaard er et andet af mine forbilleder. Hun er borger i Sakskøbing, hun har en enestående evne til at samle folk om en sag, og så er hun ukuelig optimist og en gudsbenådet fighter. Hun er turistchef i byen og en af de største ildsjæle, jeg kender.”

Claus Meyer kan opleves på Jubilæet VL Døgnet 2015 i 3. session: UNODERNE