Interview med Alfred Josefsen om VL Døgnet 2015

Af; Henrik Ørholst

 

Med Alfred Josefsen som formand for VL Døgnets styregruppe er det passionen, der er sat i spidsen for det store arrangement i 2015. Året, hvor Dansk Selskab For Virksomhedsledelse fylder 50 år. Alfred Josefsen er en af Danmarks stærkeste kapaciteter inden for ledelse. Og det er ikke kun som rådgiver og foredragsholder. Alfred Josefsen vendte som bekendt skuden i Irma og gjorde virksomheden til en af Danmarks mest succesfulde dagligvarekæder

”Ledelse er faktisk ret nemt. Det er bare at få noget til at ske gennem andre. Det er en meget enkel og brugbar definition af begrebet. Der er mange, som forveksler ledelse med beslutninger. Sådan er det ikke nødvendigvis. Beslutninger er kun en del af det hele. Det nytter ikke, hvis verdens bedste beslutning ikke kan eksekveres. Resultatet af ledelse er, at andre gør noget og får strategien ført ud i livet. Resultatet af ledelse kan ses på bundlinjen”, siger Alfred Josefsen og fortsætter med at tale om ”ledelsesgrundlaget” som bør være byggestenene for al ledelse i en organisation.

”Store virksomheder har ledelsessystemer, og der er mange lag af ledelse. Det skal gennemsyres af holdninger, principper, og hvordan ledelse skal udøves. Der skal være en fælles samlet retning for, hvordan en leder skal stå i spidsen for medarbejderne. Men det er ikke ensbetydende med, at ledelse skal være fuldstændig ens på tværs i en virksomhed. Det afhænger ikke mindst af din egen personlighed som leder. Der skal være en overordnet retning og sammenhæng. En slags fællesnævner for hele virksomheden. Det er holdninger og værdier, og de skal ikke nødvendigvis nedfældes på papir. Jeg tror ikke på, at der kan laves regler på den slags ting. Der skal ske en italesættelse af hvad, det er, man foretager sig. Det giver en fælles forståelse for området. Ledelse er ikke kun forretning”, fortsætter den markante ledelsesekspert.

”Det er ikke nok med at få ledelsesgrundlaget og principperne nedfældet på et stykke papir. Det er ligegyldigt. Det er et spørgsmål om at få det hele til at leve. Ledelse er forretning. Forretning er ledelse. De to ting kan ikke skilles ad. Det er som Yin og Yang, der lever i en fast symbiose med hinanden.”

Det kommende VL Døgn kommer til at handle om ledelsesgrundlaget, og det gælder om at give deltagerne inspiration, som kan bruges direkte i hverdagen.

”Der er nogle mellemtider, før vi kommer i mål med VL Døgnet. Først og fremmest er det, at vi får sammensat et godt program med både indlægsholdere, metoder, artikler og processer. Netværksmæssigt og socialt skal det tilsvarende være i top. Og så skal deltagerne sige, at det er værd at bruge en dag på det her. For det andet skal der komme mere end 1000 deltagere og for det tredje; deltagerne skal føle, at VL Døgnet har gjort en forskel, og at de får noget med hjem, som de kan bruge i deres virksomhed. Når en deltager kommer hjem, skal der være en refleksion over ledelsesgrundlaget i egen virksomhed. Men det vigtigste er, at ledelse kommer højere op på agendaen i virksomhederne”, fortæller Alfred Josefsen, og han fortsætter med at fortælle om hvad, vi kan se frem til på VL Døgnet.

”Hovedfeltet af indlægsholdere vil være danskere. Når det handler om ledelse og ledelsesgrundlag, vil det være naturligt, at der vil være flest danskere på scenen. Der er grænser for, hvor meget inspiration vi kan hente udefra. På den anden side skal der også være plads til et puf til vores selvforståelse set udefra”.

”Planlægningens gruppe er så bredt sammensat, at det bliver en konference, der er anderledes end den, deltagerne har mødt tidligere. Deltagerne skal være aktive, men der skal også være plads til dem, der ønsker at være mere tilbagetrukket, hvor de ”bare skal modtage”.

”For mig er passionen drivkraften til min interesse for ledelse. Og det gælder i andre sammenhænge. Der skal være en passion for alt, hvad man gør. Den giver energi”, runder Alfred Josefsen interviewet af med.

Alfred Josefsen har været medlem af VL42 siden 2001, og det er hans ottende VL Døgn, han er med til, og dermed en af seniorerne i VL (mener han selv).

Programmet for VL Døgnet 2015, som finder sted onsdag den 6. Maj 2015, offentliggøres i efteråret 2014.