Interview med Laurie S. Fulton

Af; Henrik Ørholst (Washington DC)

Laurie S. Fulton er tidligere amerikansk ambassadør i Danmark. I knapt et år har hun været tilbage i Washington DC, hvor hun er partner i advokatfirmaet Williams & Connolly. The White House og en række af de store regeringsbygninger ligger lige om hjørnet. Det er med andre ord midt i magtens centrum.

På hendes kontor er der mange billeder, som vidner om et aktivt liv i politik og ikke mindst om hendes tid i Danmark. Tilknytningen til Danmark rækker længere tilbage end de fire år som ambassadør. Hendes  morfar var dansk og udvandrede til USA. Dog vendte han tilbage til Europa, da han kæmpede som amerikansk soldat i de sidste år af Første Verdenskrig.

Hun følger med i de danske nyheder. Så hun er fuldt opdateret med hvad, der sker hjemme i Danmark lige nu. Og hun tænker tilbage med glæde på de fire år i København.

”Jeg savner solen i Danmark. Det var et helt specielt lys. Især lige omkring Sankt Hans er lyset meget smukt.. Men også det at høre folk, der taler dansk og engelsk med en dansk accent. Det savner jeg meget herovre i Washington DC”, siger hun og glæder sig over, at hun netop har talt med udenrigsminister Martin Lidegaard, som har været på besøg i den amerikanske hovedstad.

”Det minder om det tætte forhold mellem USA og Danmark. Det er sjældent, at medierne her beskæftiger sig med danske forhold. Hvis det en sjælden gang sker, så er det ikke altid historier i et positivt lys.”

Det er svært at få Laurie Fulton til at sige noget negativt om hendes tid i Danmark, men en ting glæder hun sig over, at  hun ikke længere er en del af.

”Det er rart ikke længere at være omgivet af sikkerhedsvagter døgnet rundt . Ikke fordi de gjorde et dårligt stykke arbejde. Tværtimod. De var dygtige, sympatiske og venlige. Men alligevel er det rart at kunne være sig selv. Hele mit liv var nøje planlagt”, siger hun og griner – og glæder sig over, at nu kan hun gå ned på gaden og få en is eller besøge en boghandel.

”Selvom Danmark er et lille land, så var København et meget populært rejsemål i 1960 og 1970’erne. I dag vælger en del unge amerikanere at studere i Danmark. Kendskabet til Danmark er derfor større, end man umiddelbart skulle tro. Danmark har en mangeårig tradition for tæt samhandel. USA er den tredjestørste samhandelsparter.  Faktisk har I overskud på samhandlen med USA. Men også inden for forsvaret har de to lande et tæt og mangeårigt samarbejde”.

Ikke altid politisk korrekte amerikanere

Det kan være svært at afkode de kulturelle forskelle. Danskere bruger ofte ironi og sarkasme, og det kan være svært at forstå for ikke-danske. Ofte bliver amerikanere beskyldt for at være politisk korrekte, men det er den tidligere ambassadør ikke enig i;

”Det er en misforståelse, at amerikanerne er politiske korrekte i enhver sammenhæng. Vi ønsker at være respektfulde og høflige over for andre mennesker. Det er noget helt andet. Og Jon Stewarts ”Daily Show” er et godt eksempel på, hvordan amerikansk humor ikke kan betegnes som politisk korrekt.  Eller Jerry Seinfeld. Og vi elsker parodier. Chevy Chase startede den tradition tilbage i første halvdel af 1970’erne, hvor han optrådte som daværende præsident Gerald Ford”, siger Laurie Fulton og griner ved tanken om de morsomme amerikanske TV-shows, som også ruller over danske TV-skærme.

Tæt på historien

Laurie Fulton er demokrat og har gennem en lang årrække været engageret i amerikansk politik, og hun er opmærksom på den amerikanske historie. George Washington, som var den første amerikanske præsident, var et menneske, som mange amerikanere sætter højt. Det gælder også Laurie Fulton, som bor tæt på det hus, han ejede i Virginia.

”George Washington var den stærke leder, der fik sammensat et team af unge mænd fra de tidligere kolonier. De skulle stå i spidsen for selvstændigheden. Der var flere på det tidspunkt, som foreslog, at han skulle være konge på samme måde, som de europæiske lande blev ledet.  Heldigvis blev det ikke til noget. Hvorfor skulle amerikanerne vælge en konge, når det netop var det, indvandrerne var flygtet fra tidligere”; siger hun og smiler. ”Der er mange andre præsidenter, som har gjort en forskel. Abraham Lincoln er en anden markant præsident , som stod i spidsen for nationen i en svær tid med borgerkrigen 1861-1865. I København besøgte jeg ofte Rosenborg Slot, hvor man bl.a. kan se et par Colt revolvere, som han forærede til Frederik den VII”.

Stoler på danskerne

I medierne bliver USA ofte betegnet som ”Verdens Politibetjent”, som forkæmper for demokratiske rettigheder. Men det er ikke altid, at det amerikanske folk ønsker,  at nationen skal spille den rolle.

”Det er dyrt at føre krig. Både økonomisk og i form af døde og sårede soldater. Det er ofte det billede, amerikanske borgere får af den rolle, som USA spiller på Verdensarenaen. Men en aktiv udenrigspolitik betyder ikke altid militær involvering. Det skal vi være bedre til at fortælle den amerikanske befolkning. Derfor skal vi arbejde endnu tættere sammen med vores allierede, bl.a. EU. Også diplomatiet skal bruges aktivt her. Militær involvering skal undgås så vidt muligt”, siger Laurie Fulton.

Relationerne mellem USA og Danmark er stærke. Laurie Fultons advokatkontor viser, at Danmark er en del af hendes familiemæssige baggrund, og hendes interesse er usvækket.

”Vi stoler på danskerne i alle sammenhænge. Det gælder også i forbindelse med udenrigspolitikken, hvor begge lande støtter Ukraine mod Rusland. Samtidig har danskerne ofte deres egen helt personlige historie og forbindelse til USA. Det giver en styrke, som betyder meget for sammenholdet mellem de to lande. Danskere har let ved at tilpasse sig USA. Og de har succes.

Laurie Fulton smiler endnu engang og runder af med en varm hilsen til Danmark og danskerne; ”Jeg glæder mig stadig over den varme  som jeg mødte i mine fire år som ambassadør”.