VL Døgnet 2014 – Industri Version 2: VL Nyt bringer i tiden frem til det årlige VL Døgn onsdag den 5. februar 2014 en interview og nyhedsserie med og om døgnets talere. Første email interview er med EVP Dr. Eckart Reihlen, Bosch Gasoline Systems, Regional President Russia and CIS.
VL Nyt: Hvad er den største udfordring ved at arbejde med en global forsyningskæde?

Reihlen: Naturkatastrofer. Det som de fleste kun oplever gennem TV kan betyde, at alt går i stå – ikke kun for det pågældende land – men også for en virksomhed med en global forsyningskæde: De store jordskælv i Fukushima for nogle få år siden medførte, at det var nødvendigt at redesigne hele værdikæden for at undgå, at produktionen gik i stå pga. knaphed på Renesas microcontrollere. Samtidig tog vi konsekvensen og checkede alle de produkter, der kom fra de jordskælvsramte områder i Japan for radioaktivitet; Den seneste oversvømmelse i Thailand bevirkede mangel på emballage til premolds (chip packages), og da SARS rasede i Kina, stoppede al rejseaktivitet til Kina for Robert Bosch’s medarbejdere.

VL Nyt: Kan kulturelle forskelle mellem landene skabe et konkurrencemæssigt forspring i de enkelte virksomheder?

Reihlen: Ja, uden tvivl. Jeg har ansvaret for produktion i Rusland. For hver eneste medarbejder findes en vagtmand, en concierge og en politibetjent. Det kan lade sig gøre, fordi lønningerne er lavere end i Danmark. Konkurrencedygtighed er et spørgsmål om løn og produktivitet. Men selvom lønningerne er høje i Danmark, skal man til sammenligning være opmærksom på de omkostninger, som følger med ved at drive virksomhed i Rusland. Dem kan man undgå i Danmark, fordi de danske virksomheder kan drage fordel af det danske samfunds ordentlighed, tillid og ærlighed.

VL Nyt: Er verden flad?

Reihlen: En ting er at sælge bøger med smarte titler. En anden ting er at tage ansvar. I 1997 stiftede jeg en mobiltelefonfabrik i Nordjylland med 1500 arbejdspladser. Den er væk nu. Produktionen foregår nu i Østeuropa og Kina. Er det ansvarligt at genopbygge fabrikken nu i Danmark? Både ja og nej. Det, som giver et konkurrencemæssigt forspring, bestemmer i sidste ende. Derfor gælder det om at kende fordelene ved at placere produktionen i et givet land og nøje veje fordele og ulemper op mod hinanden.

VL Nyt: Hvilket råd vil du give Statsministeren inden for erhvervsområdet?

Reihlen: Mere uddannelse. Færre regler. Sørg for at fremme skandinavisk kultur. Mere engelskundervisning i skolerne. En rimelig indvandringspolitik. Fasthold valutapolitikken. Sørg for, at det kan betale sig at gå på arbejde ved at sikre, at der er større forskel mellem passiv forsørgelse og mindsteløn.