Erik Hoffmeyer var med til at bringe Danmark ind i EF, der senere blev til EU, og han var skeptisk over for Euroens fremtid. I sin introduktion til VL mødet sagde han bl.a.: ”Efter 10 års forløb er konkurrenceevnen i især middelhavslandene alvorligt svækket over for især Tyskland, og derfor sidder vi nu i en uløselig klemme mellem tysk dominans og stor arbejdsløshed i de svage lande. Det er krisens årsag”. I det efterfølgende interview med Ole Krohn fra TV2 News Finans, var det ikke optimistiske toner, han anslog i forbindelse med Euroens fremtid.
Den tidligere Nestor blandt centralbankdirektørerne i Europa var den længst siddende, da han trak sig tilbage efter at have været den øverst ansvarlige for dansk pengepolitik fra 1965-1994. I denne periode så vi de første spadestik blive taget til et stærkere økonomisk samarbejde, der senere blev til Euroen. Erik Hoffmeyer ser Euroen som en fejltagelse, som har store omkostninger for befolkningerne i Middelhavslandene, der ikke mindst rammes hårdt af ungdomsarbejdsløsheden.
Budskabet med at gøre det nemmere at drive virksomhed er ikke nyt. Det har danske regeringer haft på menukortet i flere omgange. Og James Allen fra Bain & Company’s Strategy Practice i London har samme budskab. På trods af, at verden er mere kompliceret end nogensinde før, er det nødvendigt med mere enkle forretningsmodeller.
Hovedbudskaberne var klare og enkle:
• Kompleksitet er den stille dræber af vækst og giver trætte ledere, som ikke har nogen føling med kunderne.
• Strategisk og operationel ”Simplicity” skaber et konkurrencemæssigt forspring.
• Ved at genbruge forretningsmodellerne – kan man skabe ny energi i ledelsen og skabe fornyet kontakt med kunderne.
LEGO’s succesfulde topdirektør Jørgen Vig Knudstorp har brugt flere af tankerne, og det har skabt en succesfuld virksomhed, som er bedre rustet til fremtiden end før kriseårene i 00’erne. I dag er LEGO med stor succes tilbage til rødderne. IKEA er en anden af de virksomheder, som har bygget en forretningsmodel op om det enkle og om gentagelser.