AF HENRIK ØRHOLST
Som optakt til Topmødet den 21. september 2011 har VL Nyt mødt redaktør på TV2 Finans Ole Krohn, der ser en række tendenser i de offentlige bestyrelser.  Ole Krohn er ordstyrer på Topmødet, hvor Peter Schütze, formand for bestyrelsen i DSB og Jacob Heinsen, departementschef i Transportministeriet debatterer om emnet: ’Bestyrelsesformanden i det offentlige – i politikernes og mediernes klør’.
Er der kommet mere fokus på bestyrelsesarbejdet i medierne?

”Det fylder mere og mere. Ikke mindst i det højeksplosive samarbejde mellem private og offentlige virksomheder. Seneste eksempel er DSB, hvor problemerne blev skubbet rundt mellem minister, bestyrelse og direktion. Et andet tydeligt eksempel var DR, hvor bestyrelsesformanden stoppede efter uro i forbindelse med overskridelse af budgettet for byggeriet af DR-Byen.
Bestyrelsen kommer i dag til at stå til ansvar, når tingene begynder at sejle. Det har ikke ligefrem været udpræget i offentlige bestyrelser tidligere”.

Kan man overføre erfaringer fra private virksomheder til offentlige virksomheder?

”Det kan man til en vis grad. Men der er en stor forskel: Politikerne blander sig i den daglige drift og den offentlig virksomheds bestyrelse referer til et ministerium. Uanset hvor mange gange det bliver sagt, at ministeren ikke bestemmer, så trækker han eller hun alligevel altid i trådene. For at gøre billedet endnu mere kompliceret, er der altid en opposition, som jager skandaler og blot de mindste uregelmæssigheder. Dermed er der en stor offentlig bevågenhed for bestyrelsesarbejdet i en offentlig virksomhed. Det er helt anderledes i en privat virksomhed, hvor bestyrelsesarbejdet er mindre synligt.

Vil det ikke medføre, at de offentlige bestyrelsesformænd bliver Mester Jakel-bestyrelsesformænd , der reelt ikke har nogen indflydelse?

”Den risiko er til stede. Indtil videre har vi dog set, at det er topchefer fra den private sektor, som har vist deres værd i private virksomheder, og som samtidig har en stor personlig integritet, der giver dem den pondus, der skal til for at sige nej til ministeren. Det er nøgleordet for de bestyrelsesmedlemmer, der udnævnes i det offentlige i dag.

Det er godt, at vi er kommet væk fra de politiske udnævnelser, og at det ikke længere er en kvalifikation, at man har været medlem af Folketinget for et parti i tyve år. Der er i stedet kommet en høj grad af professionalisering af bestyrelsesarbejdet i de offentlige bestyrelser”.